Door hard water te koken, kunt u het dus inderdaad enkele graden zachter maken. Dit werkt evenwel maar tot op een bepaalde hoogte. Als u het water te lang laat koken, zal het zodanig veel indampen, dat het net harder wordt, in plaats van zachter.
In het geval van drinkwater is het beter om het water lang te koken, zodat de kalkdeeltjes achterblijven in de waterkoker en je veel zachter water schenkt. De tip is wel om de waterkoker regelmatig te ontkalken met azijn of opgelost citroensap, omdat de werking en de levensduur door kalkaanslag snel terugloopt.
Als je water kookt verdampen er watermoleculen, maar de mineralen, zoals kalk, blijven juist achter. Hierdoor is er minder water, waar in verhouding juist meer kalk in zit. Er zal een beetje kalk neerslaan in je pan of waterkoker, dat is de kalkaanslag, maar er zit nog steeds kalk in je water.
Ook ijzerionen kunnen verwijderd worden met waterontharding. De beste manier om het water te ontharden is om een wateronthardingseenheid te gebruiken en deze direct aan de waterbevoorrading aan te sluiten.
Wat kunt u doen tegen hard water? Maak apparaten regelmatig schoon met bijvoorbeeld schoonmaakazijn. Zo vermindert u de kalkaanslag. Het apparaat blijft dan beter werken en gaat langer mee.
Er zijn enkel een paar kleine nadelen aan zacht water. Zo verandert de smaak van het water een beetje. Wie dagelijks van de kraan drinkt, zal na het plaatsen van een ontharder merken dat het water plots anders smaakt. Maar geen paniek, want na verloop van tijd went dit bij iedereen.
Zacht water zou beter zijn voor een gevoelige huid, maar kan juist ook weer leiden tot huidirritatie omdat zeep minder goed van je huid afspoelt. Het drinkwater is door drinkwaterbedrijven dusdanig onthard dat de aanwezige hoeveelheid kalk geen invloed heeft op het lichaam.
Te zacht water (lager dan 10 Franse graden) tast de metalen leidingen aan, zodat koper, zink, lood, enz. oplossen in het water. Dit is ongezond voor wie van het water drinkt. Daarnaast vervangt de ontharder magnesium en calcium.
Is zacht water goed voor je huid? Een waterontharder is dus niet slecht voor de gezondheid. Integendeel Hard water kan nadelig werken voor eczeem, psoriasis en een droge huid. Zacht water is over het algemeen goed voor je huid.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
In Nederland is het drinkwater hier schoon genoeg voor. De gifstoffen kunnen zich wel verzamelen in het water, maar pas bij een inname van 10.000 liter opnieuw gekookt water is er kans op vergiftiging. Dat water kun je dus gewoon nog een keer opzetten.
U moet het water eerst 3 minuten koken. Daarna is het veilig om te drinken.
Met zacht water voelt de huid zeer zacht aan en maakt het haar glanzend en glad. Zacht water heeft ook andere voordelen. Het bespaart energie voor het verwarming van warmwater, u gebruikt minder wasmiddel en onthard water is beter voor de groei van planten. Kalkvorming in de badkamer en keuken lijkt onverzorgd.
Gedestilleerd water maken zorgt voor water in zijn puurste vorm zonder all mineralen en onzuiverheden die in het water kunnen voorkomen. Voor gedestilleerd water maken heeft u wel een destilleerapparaat nodig, wat u in de meeste scheikundige of laboratoriumwinkels kunt kopen.
Voordelen van zacht water
Er zal geen kalk meer ontstaan op kranen en ander sanitair. De waterleiding zal niet langer verkalken waardoor er minder energie nodig is om het water op te warmen. Apparaten hebben minder onderhoud nodig en kunnen veel langer meegaan.
Hierbij stroomt hard water door het toestel en hechten de calcium- en magnesiumionen zich aan de harsen. Ionenwisseling is een bewezen behandeling van water en het zacht water mag geconsumeerd worden. Dit onthardingsproces wordt soms ook door de drinkwatermaatschappijen zelf toegepast. Zacht water is perfect drinkbaar.
Over smaak valt natuurlijk niet te twisten maar zacht water smaakt dus zoals de naam doet vermoeden: zacht. De bittere (na)smaak en het vliesje op de koffie en thee zijn daarbij verdwenen.
Daardoor zijn er veel schelpen in de bodem blijven zitten: kalk dus. Hier in Epe op de Veluwe bestaat de bodem vooral uit zand en is heel schoon. Er zit bijna geen kalk in. Daarom is dit het zachtste water van Nederland.
0-4 dH: zeer zacht water. 4-8 dH: zacht water. 8-12 dH: gemiddeld water. 12-18 dH: vrij hard water.
Regenwater is van nature zacht. Als het echter door de grond loopt, neemt het veel mineralen op, zoals kalk, calcium, magnesium en krijt. Zacht water daarentegen bevat niet al deze materialen. Omdat zacht water niet alle mineralen hard water heeft, is het niet geschikt om te drinken.
Zacht water is water met een minimale concentratie calcium. Als water relatief weinig van dit mineraal bevat, spreken we over zacht water. Het tegenovergestelde van 'zacht water' is 'hard water'. Dit is water wat juist relatief veel calcium en magnesium bevat.
Waar is hard water in Nederland? In Nederland hebben we relatief hard water. Het minst harde water hebben we in Friesland, Flevoland en in delen van Gelderland Het hardste water hebben we vooral in Overijssel, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg.