Als twee mensen nog moeilijk met elkaar kunnen praten of niet meer tot afspraken komen, kunnen zij kiezen voor een bemiddelaar: iemand die advies geeft om het conflict op te lossen. Zo'n bemiddelaar is neutraal, niet iemand die één van de twee personen kent.
Uw familiaal bemiddelaar helpt u met:
informatie, advies, begeleiding, bemiddeling bij scheiding >> de opmaak van een scheidingsovereenkomst na huwelijk of samenwonen* >> de opmaak van een ouderschapsovereenkomst na samenwonen* >> de aanpassing van een ouderschapsovereenkomst na de scheiding* >>
De bemiddelaar helpt de partijen om zelf, met volledige kennis van zaken, tot een billijke overeenkomst te komen die de behoeften van alle partijen respecteert. Het uiteindelijke doel van bemiddeling is dus om tot een akkoord te komen dat een einde maakt aan het conflict.
De duur van een bemiddeling is de tijd die nodig is om voor alle partijen tot een G.O.E.D. akkoord te komen. En dit hangt af van de complexiteit van de kwestie en de escalatie van het conflict. Zo kan een bemiddeling slechts 2 uren duren, soms heeft men 10 of meer uren nodig om eruit te geraken.
Een bemiddeling is in principe niet gratis. Een professionele bemiddelaar zal uiteraard een vergoeding vragen. De kostprijs van een bemiddeling hangt af van de geleverde diensten, de duurtijd van het bemiddelingstraject, het aantal partijen, het ereloon en de bijkomende kosten van de bemiddelaar.
Wanneer men er rekening mee houdt dat een bemiddeling gemiddeld drie à vier sessies duurt, dan komt men op een totaalprijs tussen de 450 en 600 euro. Als er twee bemiddelingspartijen zijn kunnen zij deze kost dus delen door twee of zo'n 225 tot 300 euro.
De familierechtbank zal vrijwel alle familiale kwesties behandelen, waardoor mensen geconfronteerd met een echtscheiding en later met de verblijfsregeling voor hun kinderen bij dezelfde rechtbank terechtkomen. Zo zorgt justitie voor een aanpak op maat en met inspraak van alle betrokkenen.
Lukt het u of de bemiddelaar niet het conflict niet zelf oplossen? Dan kunt u naar de bevoegde rechtbank stappen (vredegerecht, rechtbank van eerste aanleg, ondernemingsrechtbank of arbeidsrechtbank). Op juridat.be vindt u de rechtbanken bevoegd voor uw regio ((opent in nieuw venster)).
Een rechter beslist
In het vierde traject start een van u beiden zonder advocaat een gerechtelijke procedure voor de familierechtbank. U bepleit zelf mondeling uw zaak in de familiekamer. De familierechter luistert naar uw pleidooien. Hij neemt een beslissing, en beschrijft zijn beslissing in een (beslissings)vonnis.
Om erkend bemiddelaar te kunnen worden is het volgen van een opleiding bij een erkende opleidingsinstantie vereist. Een basisvorming omvat minimaal 90 uur opleiding (zijnde minstens 60 uren basisopleiding en minstens 30 uren specialisatie). Naargelang de aard van de geschillen waarin men als bemiddelaar wil werken, nl.
In het bemiddelingsgesprek peilt Uw Bemiddelaar naar de belangen, de noden en de wensen van iedere partij. Daarbij telt iedere mening. Uw Bemiddelaar bevraagt u over wat voor u belangrijk is en naar hoe u de dingen ziet.
De bemiddelaar is goed in het helpen van anderen, en is daarin erg empathisch. Door de neutrale houding is de bemiddelaar heel diplomatisch en geduldig. Bij een conflict probeert hij een oplossing te vinden. Ook kan hij goed luisteren en is hij flexibel.
Niemand is verplicht om aan een bemiddeling deel te nemen; gerechtelijke bemiddeling: in een gerechtelijke procedure kan een bemiddeling opgestart worden op voorstel van de partijen of van de rechter, waardoor de gerechtelijke procedure wordt opgeschort.
De bemiddelingsprocedure wordt geregeld in het Gerechtelijk Wetboek, artikel 1724 tot en met 1737. Het betreft een vrijwillige procedure tussen de partijen, die een beroep doen op een neutrale derde om te helpen hun geschil bij te leggen in een vertrouwelijk kader.
Houd rekening met een doorlooptijd van zeker 1 jaar voor twee instanties, rechtbank en gerechtshof. Als de zaak ook naar de Hoge Raad gaat duurt het nog zeker een half jaar tot een jaar langer. Een hoger beroep naar aanleiding van een kort geding kan al snel op zitting zijn.
Een zitting duurt doorgaans ongeveer 45-60 minuten, wat meestal niet lang genoeg is om alle aspecten van een zaak uitvoerig te behandelen. Het is daarom goed om u te realiseren dat de schriftelijke ronde minstens net zo belangrijk is als de zitting, in sommige zaken zelfs belangrijker.
De uitspraak van de rechtszitting vindt niet direct op de zitting plaats. De uitspraak zal door de rechter in een beschikking worden vastgelegd. De beschikking zal een aantal weken later naar de advocaten van partijen worden opgestuurd. Dit is soms 6 weken en soms ook korter.
Een bemiddelaar is een deskundige en onpartijdige persoon die ondersteuning biedt bij het zoeken naar een onderlinge overeenkomst over allerlei zaken die een echtscheiding met zich meebrengt.
Vredegerecht en Politierechtbank – 50 euro. Rechtbank van eerste aanleg en Ondernemingsrechtbank – 165 euro. Hof van Beroep – 400 euro. Hof van Cassatie – 650 euro.
Het is gratis, verloopt zonder formaliteiten en de partijen besparen er zich een dure en tijdrovende procedure mee. Bij de huur van woningen is de verzoening in bepaalde gevallen zelfs verplicht voor een partij mag dagvaarden. De rol die de vrederechter als bemiddelaar kan spelen, wordt vaak onderschat.
Gerechtskosten. De rechtbank beslist in het vonnis wie de gerechtskosten moet betalen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de kosten van dagvaarding, rolrecht en attesten. Meestal is het de verliezende partij die moet betalen.
In Nederland is het familierecht onderdeel van het burgerlijk recht dat zich bezighoudt met alle facetten van het leven, van (voor) de geboorte tot (na) de dood. Ook het erfrecht kan, weliswaar als apart onderdeel, onder het familierecht worden geschaard.
Komt u niet opdagen op de zittingsdag voor de rechter, dan zijn er (financiële) gevolgen voor u. Of u wordt tot betaling veroordeeld, of u krijgt een gevangenisstraf, of beide. Het is niet altijd mogelijk om uitstel van de zitting in dagvaarding te vragen als u verhinderd bent.