Een goed arbobeleid helpt de werkgever de verzuimkosten te beperken.En veilig en gezond werken scheelt werknemers veel persoonlijk leed door ongevallen en ziekte. Iedereen profiteert dus van goede arbeidsomstandigheden. Het doel van arbobeleid is te zorgen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken.
Er zijn genoeg redenen om als bedrijf te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden: gemotiveerde medewerkers, minder ziekteverzuim, minder arbeidsongeschikten, minder verloop, een beter imago en efficiëntere productie.
U moet ook op de flexibele werkplek of bij thuiswerken zorgen dat de werknemer gezond en veilig kan werken: Uw werknemer moet een ergonomische werkplek hebben. Uw werknemer moet zich houden aan de regels voor beeldschermwerk. U moet uw werknemer informeren over en helpen bij veilig werken.
In de Arbeidsomstandighedenwet - of kortweg: de Arbowet - staan regels voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, veiligheid en welzijn van werknemers te bevorderen. De Arbowet is een zogeheten kaderwet. Dat betekent dat er geen concrete regels staan, maar algemene bepalingen over het arbobeleid in bedrijven.
Arbeidsomstandigheden zijn het fysieke, sociale en psychologische klimaat waarin wordt gewerkt. Deze kunnen worden onderscheiden van de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Het woord "arbeidsomstandigheden" wordt vaak verkort tot Arbo, onder andere in wetgeving.
In de catalogus staan de volgende arbeidsrisico's beschreven: fysieke belasting (ergonomie, beeldschermwerk), psychosociale arbeidsbelasting (werkdruk, ongewenst gedrag), gevaarlijke stoffen en biologische agentia, zwangerschap en arbeid en algemeen arbobeleid (BHV).
De juiste temperatuur, voldoende licht (liefst veel natuurlijk licht) en een goede luchtkwaliteit. Een prettig binnenklimaat draagt bij aan het welbevinden van mensen, meer werkplezier en een hogere productie. Uit onderzoek blijkt dat een goed binnenklimaat de productiviteit met 10 tot 15% verhoogt.
Werkgevers zijn verplicht ervoor te zorgen dat hun werknemers veilig en gezond kunnen werken. Wat dit precies betekent, staat in de Arbowet, het Arbobesluit en de Arboregeling. Om deze wetten nauwkeurig na te leven moet iedere werkgever een arbobeleid voeren.
Op de website van de overheid is de volledige tekst van de Arbowet te vinden. Arbobesluit - Het Arbobesluit is een uitwerking van de Arbowet. Hierin staan de regels waar zowel werkgever als werknemer zich aan moeten houden om arbeidsrisico's tegen te gaan.
Naast het creëren van een gezonde en veilige werkplek (en het vermijden van schadeclaims) heeft een goed arbobeleid nog meer positieve effecten: Een werknemer presteert beter als hij zich veilig voelt en comfortabel kan werken. Goede arbeidsomstandigheden verhogen de motivatie van werknemers.
Arbobeleid is het beleid dat een werkgever binnen zijn bedrijf voert op het gebied van arbeidsomstandigheden. Een goed arbobeleid leidt tot duurzame inzetbaarheid en verhoogde productiviteit. Het arbobeleid beperkt de gezondheidsrisico's, vermindert het ziekteverzuim en bevordert de re-integratie.
Arbeidsomstandigheden zijn onder te verdelen in lichamelijke belasting, werkomgeving en psychosociaal belastende factoren. Lichamelijke belasting is bijvoorbeeld het verplaatsen van producten (tillen, dragen, duwen, trekken), veel beeldschermwerk of langdurig zitten.
Het arbeidsomstandighedenspreekuur draagt bij aan de preventie van verzuim én beroepsziekten. Werknemers kunnen ernaartoe als ze vragen hebben over hun psychische en fysieke gezondheid in relatie tot hun werk en arbeidsomstandigheden. Bijvoorbeeld als iemand beginnende klachten heeft.
In algemene zin verwijst de term arbeidsverhoudingen naar de betrekking tussen werkgever en werknemer. Arbeidsverhoudingen op macroniveau omvatten de betrekkingen tussen werkgevers en werknemers en de overheid.
Verantwoordelijkheden werknemers
Hoewel de werkgever primair verantwoordelijk is voor de arbeidsomstandigheden in het bedrijf, hebben ook de werknemers verplichtingen. Als zij zich daar niet aan houden, kunnen ook zij een boete krijgen van de NLA.
Loonstrookje verplicht
De werkgever moet bij de eerste loonbetaling een specificatie van uw salaris geven, het zogenoemde loonstrookje. U krijgt een nieuwe loonstrook als er iets verandert in uw loon. Of in de inhoudingen zoals premies voor sociale lasten of pensioen. Op het loonstrookje moet een aantal gegevens staan.
Uw werknemer moet veilig en gezond kunnen werken. Dat is vastgesteld in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). De Arbowet verplicht u om een basiscontract af te sluiten met een arbodienstverlener. Hierin staat bij welke taken u zich moet laten ondersteunen door een arbodienstverlener of bedrijfsarts.
Onderwerpen die bijvoorbeeld in een RI&E beschreven staan: Zijn er binnen het bedrijf gevaarlijke stoffen aanwezig die de gezondheid/veiligheid zouden kunnen schaden? Is er sprake van een kans op fysieke overbelasting? Zou beeldschermwerk de gezondheid van de werknemers kunnen beïnvloeden?
Wat is veiligheid op het werk? Veiligheid op het werk gaat over een veilige werkplek, veilige werkmiddelen en veilige werkmethoden. Dit is wettelijk verplicht voor ieder bedrijf. Als je personeel hebt moet je instructies en opleiding geven die nodig zijn voor veilig werk.
Creëer een veilige werkomgeving
Zorg voor een goede vibe tijdens het werk: creëer een werkomgeving waarin iedereen zich prettig voelt. Denk hierbij niet alleen aan een fijn bureau en een goede stoel, maar ook aan faciliteiten die nodig zijn om de anderhalve meter regels op kantoor te waarborgen.
Een goede werkplek is erg belangrijk voor hoe jij je werk kan doen. Tocht, lichtinval, temperatuur en natuurlijk de plek zelf waarop je aan het werk bent, hebben allemaal impact op hoe jij je voelt. Misschien kom je wel eens met hoofdpijn thuis of heb je vaak last van je rug.