Een base is een deeltje dat H +-ionen (protonen) kan opnemen, dus een protonacceptor. Als een zuur een H + afstaat, vormt het zijn geconjugeerde base. Dus, CH 3COO – (ethanoaat-ion) is de geconjugeerde base van het zuur CH 3COOH (ethaanzuur). Als een base een H +opneemt, vormt het zijn geconjugeerde zuur.
Een base is een verbinding die een proton H+-ion op kan nemen. Daarom wordt een base ook wel een protonacceptor genoemd. Er hoeft dan ook geen H+ in de molecuulformule voor te komen. Voorbeelden van basen zijn NH3, CH3NH2, HSO4- , SO42– en H2O.
Basen zijn meestal vaste stoffen die wel in vloeistoffen kunnen worden opgelost. Door het oplossen van een basische stof in water voert men een alkalische oplossing uit en ontstaat een loog. Zure stoffen hebben een bijtende uitwerking die onmiddellijk merkbaar is.
Een sterke base is een base die in een waterige oplossing volledig in ionen dissocieert. De bekendste voorbeelden hiervan zijn de volgende hydroxides: Natriumhydroxide (de oplossing heet natronloog) Calciumhydroxide (de oplossing heet kalkwater)
The Base ligt vooral in Amerika onder vuur en wordt gezien als een militante neo-nazigroep. Zeven leden zijn in de VS aangeklaagd voor verschillende misdaden, waaronder het samenzweren om een moord te plegen.
Een base is het tegenovergestelde van een zuur. Een zuur smaakt zuur, een base smaakt zeepachtig (maar let op: je kan niet zomaar ieder zuur of base in je mond stoppen!). Bekende basen zijn ammonia, chloor, natronloog (gootsteenontstopper) en ovenreiniger.
Een zuur is een deeltje dat H +-ionen (protonen) kan afstaan, dus een protondonor. Een base is een deeltje dat H +-ionen (protonen) kan opnemen, dus een protonacceptor. Als een zuur een H + afstaat, vormt het zijn geconjugeerde base.
Het sterkste zuur is NH4+, de sterkste base is H2O. De oplossing is zuur. Een zout dat opgebouwd is uit een kation van een zwakke base en een anion van een sterk zuur levert een zure oplossing bij oplossen ervan in water. Voorbeelden: NH4Cl , NH4Br , NH4I , NH4NO3 , ...
Een zwak zuur is een zuur dat in water niet volledig ioniseert. De gevormde ionen (protonen en een zuurrest) blijven in evenwicht met het moleculaire zuur: De ligging van het evenwicht wordt bepaald door de grootte van de evenwichtsconstante: De meeste zuren zijn zwakke zuren, slechts enkele zijn sterk.
Een base of loog – ook wel alkali genoemd – is een substantie die eigenschappen heeft, tegengesteld aan een zuur. De mate waarin een in water opgeloste stof basisch is, wordt aangegeven met de pH-waarde: 7 is neutraal, hogere waarden zijn basisch, lagere waarden dan 7 zijn zuur.
Water is pH-neutraal (pH 7), pH-neutraal betekent dat zuren en basen elkaar opheffen. Alles wat een lagere pH-waarde heeft dan 7 is zuur, alles wat een hogere pH-waarde heeft is basisch (alkalisch).
Het negatieve ion is altijd een base. Afhankelijk van de sterkte van deze zuren (positieve ionen) en basen (negatieve ionen), zal de oplossing van het zout in water neutraal, zuur of basisch (alkalisch) zijn. Zouten dissociëren bij oplossen in water. Het positieve ion is een zuur, het negatieve ion is een base.
In hoge concentraties, als de pH lager is dan 1 kunnen zuren schadelijk zijn. Een pH lager dan 4,5 is giftig voor verschillende (water)diertjes. Een pH lager dan 1,5 kan brandwonden veroorzaken (huid oplossen).
Fluorantimoonzuur (HSbF6) is het sterkste, tot nu toe bekende synthetische superzuur. Het zuur wordt gevormd door waterstoffluoride (HF) en antimoon(V)fluoride (SbF5) in verschillende verhoudingen met elkaar te mengen.. De 1:1-verhouding vormt het sterkste superzuur.
Bij het mengen van een zuur en een base zal er altijd een reactie optreden, waarbij een zout ontstaat. De methode die dan gebruikt wordt voor de berekening van de pH zal afhangen van het stoichiometrische resultaat van de reactie. De pH-berekening is afhankelijk van de sterkte van het zuur/de base.
Alkalisch water is water met een lagere zuurtegraad dan gewoon kraanwater. Dit betekent dat het rijker is aan 'alkaliserende verbindingen', waaronder calcium, silica, kalium, magnesium en bicarbonaat.
Het basisch of alkalisch dieet is erop gericht om uitsluitend of hoofdzakelijk producten te eten en drinken die een alkalisch effect hebben op het lichaam. Een alkalisch effect is het tegenovergestelde van een verzurend effect. Het zorgt ervoor dat je pH-waarde op orde blijft waardoor je een stuk gezonder bent.
Hoe sterk een zuur is, hangt af van het gemak waarmee dit zuur H+ ionen afstaat in een waterige oplossing. Een sterk zuur geeft al zijn H+ ionen af, terwijl een zwak zuur dit slechts voor een deel doet.
Als een zuur maar een H +-ion kan afstaan, zoals HCl, dan heet dat een eenwaardig zuur. Hetzelfde geldt voor basen. Een meerwaardige base is een base die meer dan 1 H +ion kan opnemen, en een eenwaardige base is een base die maar 1 H +-ion kan opnemen.
Het zout is dus ontstaan door de onderlinge reactie tussen een zuur en een hydroxide onder afsplitsing van water. Het zout heeft geen zure of basische eigenschappen meer. In de chemie noemen we dit een neutralisatie-reactie.
Sterk zuur + sterke base = aflopend. Sterk zuur + zwakke base / zwak zuur + sterke base = evenwichtsreactie, vrijwel aflopend. Zwak zuur + zwakke base = evenwichtsreactie.
Het eerste H2O molecuul (helemaal links) is het zuur dat een H+ ion af staat. Er blijft dan OH - over. Het tweede H2O molecuul (links van de pijl) neemt het H+ ion op en reageert dus als base. Omdat H2O volgens BINAS een zwak zuur is en ook een zwakke base, hebben we de reactie maar meteen als een evenwicht genoteerd.
Basisch vormende voeding kan daarentegen onbeperkt worden gegeten. Basisch vormende voeding is bijvoorbeeld groenten, fruit, pompoen, banaan, komkommer, augurk, tomaat, aardappel, aubergine, selderij. Het valt daarnaast ook aan te bevelen matig te zijn met voeding die veel purine bevat.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Citroen smaakt namelijk zuur maar is voor ons lichaam juist basisch. Wanneer je elke dag een glas met een beetje citroensap drinkt, help je je lichaam een gezonde PH-waarde te behouden. Citroensap prikkelt de lever om beter te ontgiften.