Het ontvochtigen met airconditiong werkt volgens een eenvoudig principe: De vochtige lucht wordt aangezogen.Vochtige lucht wordt langs een element geleid, hierdoor condenseert het vocht.Het vocht wordt opgevangen in het airconditioning-systeem.
De ontvochtigingsfunctie zorgt ervoor dat de vochtige lucht wordt aangezogen. Het vocht wordt opgevangen in het aircosysteem waarna het vocht aan de lucht wordt onttrokken. Zo wordt de luchtvochtigheid op peil gebracht en gehouden.
Een airconditioner kan ruimtes ontvochtigen. In huis wordt er heel wat vocht geproduceerd. Door te ademen, maar ook door te wassen, douchen en koken.
Een luchtontvochtiger haalt alle overtilloge waterdamp uit de lucht. De vochtige lucht wordt aangezogen, waarna het naar een verdamper wordt gestuurd. Via deze verdamper wordt de lucht afgekoeld, waardoor het in het apparaat kan condenseren (vloeibaar worden).
Hoe werkt je airconditioning? Airco bestaat uit een binnen- en een buitenunit. De binnenunit zuigt warme lucht aan en leidt ze langs een 'verdamper' waarin koelvloeistof zit. Die vloeistof trekt warmte en vocht uit de binnenkomende lucht, zodat koude, droge lucht terug je kamer wordt ingeblazen.
Bij mobiele airco's komt het condenswater in een speciaal opvangbakje, dat in het apparaat zit. Dit bakje moet je om de paar uur legen. Een gemiddelde airco produceert namelijk 1 tot 2 liter condenswater per uur.
Het verlagen van de luchtvochtigheid door airconditioning biedt verschillende voordelen: De ontvochtigingsfunctie van airconditioningsystemen is zeer efficiënt, waardoor de lucht tot wel 24 liter water per 24 uur kan worden afgezogen.
Het ventileren met de airco betekent dat de frisse buitenlucht door de airconditioning wordt aangevoerd: de airco beschikt over luchtfilters, die pollen en andere verontreinigingen uit de lucht halen. Ventileren met airconditioning is niet voor niets een uitstekende oplossing voor mensen met hooikoorts.
Dry to Cool is een manier om lucht te drogen en te koelen door de combinatie van lagetemperatuurdroging en dauwpuntkoeling.
Een ontvochtiger gebruiken
Een draagbare ontvochtiger kan 160 kilowattuur per maand (kWh) verbruiken. Dat is meer dan een koelkast. Maar wel veel minder dan de gemiddelde airconditioner. Die gebruikt al vlug zo'n 300 kWh per maand.
Luchtontvochtigers kunnen een stand 'continu ontvochtigen' hebben. Deze stand kan men gebruiken als men een paar uur, bijvoorbeeld 4 tot 7 uur, achter elkaar de luchtdroger wil laten werken om bijvoorbeeld was te drogen. Daarna zet men de luchtontvochtiger uit en laat deze een aantal uren rusten.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan tot vervelende vochtproblemen leiden: vochtplekken, ongedierte, muffe geurtjes, … Met een lucht ontvochtiger kan je de luchtvochtigheid makkelijk op peil houden. Het verwijdert het overtollige vocht uit de lucht en creëert zo een beter binnenklimaat.
Een andere en eenvoudige manier voor een optimale luchtvochtigheid is een luchtbevochtiger. Een luchtbevochtiger helpt je met de luchtvochtigheid het gehele jaar door tussen 40% en 60% te houden. De te droge lucht door verwarming, airconditioning of ventilatiesystemen wordt zo verrijkt met de gewenste luchtvochtigheid.
Hoewel luchtontvochtigers niet specifiek zijn ontworpen om de temperatuur in een kamer te verlagen, kan het verwijderen van vochtigheid ervoor zorgen dat deze koeler en comfortabeler aanvoelt. Luchtontvochtigers halen overtollig vocht uit de lucht door het van buiten naar binnen te zuigen en af te koelen.
Cool Modus
Dit is normaalgesproken de standaardmodus die is ingesteld bij airco's. In deze modus koelt de airco je kamer naar de ingestelde temperatuur op de afstandsbediening en behoudt vervolgens deze temperatuur.
Nadelen airco op een rijtje
Een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten kan zorgen voor verkoudheid. Bij slecht onderhoud kunnen klachten ontstaan zoals vieze luchtjes en gezondheidsklachten. Een onderhoudscontract brengt extra kosten met zich mee.
De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. Uiteraard verschilt dit per persoon, maar veel warmer of kouder is niet fijn. Naast de juiste temperatuur, is het belangrijk dat een airco zo min mogelijk geluid maakt in de slaapkamer. Daarom kies je voor een airco die minder dan 30 dB produceert.
Wat zijn de beste instellingen voor een airconditioning? Over het algemeen is de prettigste instelling 23 graden met de middelste circulatie stand wanneer u aan het koelen bent. Door de ontvochtiging van de lucht is de gevoelstemperatuur dan 21 graden.
Naast het verkoelen en verwarmen van kamers, zorgt de airco ook voor frisse en schone lucht. Dit komt omdat de airco de lucht constant blijft filteren en verfrissen.
Doordat een aircosysteem de temperatuur in een ruimte constant houdt, is het veel prettiger om in de bewuste ruimte te verblijven. Daarnaast haalt een aircosysteem continu vochtdeeltjes uit de lucht. Zeker in de zomer is dit nodig, want door de warmte voert ons lichaam dit af door te zweten.
Een airco-toestel kan ook enkel aangezet worden om de lucht te ventileren. De binnenlucht van een ruimte wordt vervangen door gerecirculeerde gefilterde lucht, zonder te koelen of te verwarmen. Dit op zich zorgt al voor een verfrissend gevoel doordat de lucht in beweging is.
Hoe lang de airco aan moet staan om te temperatuur naar beneden te kunnen brengen varieert. Dat is mede afhankelijk van de warmte die al in de ruimte aanwezig is. Deze werkwijze is ook omgekeerd van toepassing als u de ruimte wilt verwarmen met airconditioning.
Klimaatimpact koudemiddel
Het koudemiddel in airco's zorgt ervoor dat het apparaat de lucht kan koelen. Meestal worden hiervoor fluorkoolwaterstoffen gebruikt, HFK's (bijvoorbeeld R410). Dat zijn sterke broeikasgassen met een grote klimaatimpact, vaak wel 2.000 keer zoveel als CO2.
Voor mensen met COPD en astma biedt airconditioning niet per se verlichting, omdat die de lucht vaak te droog maakt. Droge lucht kan ook luchtwegirritatie veroorzaken, zegt Bresser. Wat altijd helpt: een ventilator. Die zorgt voor verkoeling en voor een ontspannen gevoel, waarmee klachten afnemen.