Het typisch Nederlandse snoepgoed is voor veel mensen moeilijk te weerstaan. Maar ach, drop is toch niet zo ongezond? Toch zit er een stofje in drop dat ongemerkt je bloeddruk kan verhogen. En een verhoogde bloeddruk is één van de risicofactoren voor dementie.
Bij meer dan 15 zoete of 60 zoute dropjes gaat de bloeddruk vrijwel zeker stijgen. Leg goed uit dat vooral zoete dropjes het probleem zijn.
7 Bij normotensieve personen werd een gemiddelde systolische bloeddrukstijging van 2,3 mmHg gemeten na inname van 2300 mg natrium verspreid over 24 uur. 7 Bij een consumptie van 200 g drop per dag (circa 400 mg zout bevattend) zou de bloeddrukstijging als gevolg van de zoutinname ongeveer 0,4 mmHg bedragen.
Hoge bloeddruk: Zoethout kan de bloeddruk verhogen . Consumeer geen grote hoeveelheden zoethout als u een hoge bloeddruk heeft. Een spieraandoening die wordt veroorzaakt door zenuwproblemen (hypertonie): Zoethout kan de kaliumspiegel in het bloed verlagen. Dit kan de hypertonie verergeren.
Drop en zoethout(thee)
Maar drop bevat naast natrium ook een andere bloeddrukverhogende stof: glycyrrhizinezuur. Ook zoete dropsoorten, zoals Engelse drop, verhogen dus de bloeddruk! Eet daarom bij hartfalen geen drop. Ook in zoethoutthee zit glycyrrhizinezuur.
Het is echter belangrijk om te beseffen dat zwarte drop meer is dan alleen snoep. Het bevat glycyrrhizinezuur, wat zwelling en hoge bloeddruk kan veroorzaken en kalium en andere elektrolyten kan uitputten, wat hartritmestoornissen of een hartstilstand kan veroorzaken .
Glycyrrhizine kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Als je een grote hoeveelheid drop eet, krijg je ook veel glycyrrhizine binnen. Je lichaam gaat dan meer vocht vasthouden, waardoor je bloeddruk stijgt. Een verhoogde bloeddruk kan verschillende ziektes veroorzaken en is één van de risicofactor van dementie.
Dieet gerelateerde factoren die de bloeddruk verhogen zijn: de inname van zout, drop, zoethout, alcohol en drugs. Leefstijl, in de vorm van stress, weinig bewegen en overgewicht, kan ook leiden tot een verhoogde bloeddruk. Probeer deze factoren aan te pakken voordat u met medicatie begint.
De meest voorkomende verbinding in drop, en de meest bestudeerde, is glycyrrhizine, ook bekend als glycyrrhizinezuur . Dit heeft hormonale effecten die lijken op die van aldosteron, een bijnierhormoon dat verantwoordelijk is voor het handhaven van de mineraalbalans in het bloed door het lichaam te helpen natrium vast te houden en kalium uit te scheiden.
Voedingsmiddelen met lycopeen zijn prachtige bloeddrukverlagers en cholesterolremmers. Denk aan (verwarmde) tomaten, tomatensaus, rode meloen, papaja, roze grapefruit, guave, pompoen en wortelen.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Drink minimaal anderhalve liter water, thee of vruchtensap (tenzij uw arts anders heeft voorgeschreven). Bij de lage bloeddruk na het eten. kan snelle inname van 300-500 cc (ijs)koud water tijdelijk de bloeddruk verhogen. Vermijd alcoholgebruik.
Het eten van meer dan anderhalf ons drop per dag isvooral riskant voor mensen met een trage stoelgang. Zij hebbenvolgens de Utrechtse toxicoloog Bart Ploeger een relatief grotekans om last te krijgen van vochtophoping, hoge bloeddruk en optermijn ook van hart- en vaatziekten.
Voor de meesten van ons is de drop die in voedsel zit over het algemeen veilig om te eten en veilig wanneer het als medicijn wordt geconsumeerd voor korte periodes . Wanneer het echter in grote hoeveelheden gedurende een langere periode wordt ingenomen, kan het de kaliumspiegels in het lichaam doen dalen en dit kan invloed hebben op uw bloeddruk.
Bij zeer hoge waarden kun je last hebben van hoofdpijn in het achterhoofd, sneller vermoeid geraken en vlugger kortademig. Je kunt wel symptomen hebben van de aandoeningen die aan de basis liggen van de hypertensie zoals algemene zwakte, misselijkheid, obstipatie, hartkloppingen, warmteopstoten.
Het is belangrijk om elke dag minstens 8 glazen water te drinken en frisdranken, vruchtensappen en alcohol te vermijden. Deze dranken bevatten vaak veel suiker en kunnen de bloeddruk verhogen.
Glycyrrhizine (uit zoethoutwortel) is een belangrijk ingredient van het in Nederland veel geconsumeerde produkt drop. Het kan ziekteverschijnselen (zoals hoge bloeddruk en oedeem) veroorzaken bij dagelijkse consumptie.
De effecten van drop op kalium en bloeddruk zijn een specifieke zorg voor mensen met hypertensie (hoge bloeddruk) of hart- of nierziekte . Sommige bijwerkingen van drop worden vermoedelijk veroorzaakt door een component genaamd glycyrrhizinezuur.
Snoep. Soms heb je ineens een ongelooflijke behoefte aan drop. Zin in suiker en zoetigheden wordt vaak veroorzaakt door een afname van chroom in ons lichaam, een mineraal dat belangrijk is bij de regeling van je bloedsuikerspiegel.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
Drink geen of minder alcohol. Alcohol is een stof die het risico op een hoge bloeddruk verhoogt. Dat geldt voor gedistilleerde dranken en bier, maar ook voor rode wijn.
Schadelijk voor gezondheid
Een gemiddeld dropje weegt ongeveer vier gram. Als je twee weken lang 57 gram drop per dag binnenkrijgt, ontwikkel je een flink verhoogd risico op een hartritmestoornis. Ook zorgt het zwarte snoepgoed voor een verhoogde bloeddruk. Hiermee wordt de kans op een hartaanval verhoogd.
Echter, de consumptie van grote hoeveelheden drop kan leiden tot bijwerkingen zoals hoge bloeddruk en vochtretentie, vooral vanwege de glycyrrhizine die het lichaam aanzet tot het vasthouden van zout en water. Deze effecten zijn tijdelijk, maar regelmatige overconsumptie kan tot chronische problemen leiden.
Wanneer je voldoende intensief beweegt, stijgt de bovendruk in het bloed, terwijl de onderdruk dezelfde blijft. Na lichaamsbeweging die je sneller doet ademen en die je hart sneller doet slaan (aërobe lichaamsbeweging), zal je bloeddruk gedurende enkele uren dalen tot onder de rustdruk.