Paars of violet is de kleur van luxe. Het weerspiegelt het gevoel met royaal, stijl, rijkdom en spiritualiteit. De kleur paars is eeuwenlang gebruikt door mensen die een elitaire status bekleedden.
De kleur paars
Paars combineert de stabiliteit van blauw en de energie van rood. Paars is geassocieerd met royalty's. Het symboliseert macht, adel, luxe en ambitie. Ook wordt het geassocieerd met wijsheid, waardigheid, onafhankelijkheid, creativiteit, mysterie en magie.
Paars is een kleur die wordt geassocieerd met idealistisch, een hang naar mystiek en spiritualiteit. Trefwoorden die paars typeren zijn: intuïtief, authentiek, inspiratie, vredelievend, passiviteit. Er is sprake van nuanceverschillen tussen mensen die van roodpaars of van blauwpaars houden.
Met een kleur
Want paars doet het heel goed met bijvoorbeeld oranje, groen, kobalt blauw en geel. Wil je het toch liever neutraal houden? Kies dan voor een camel coat of lichte crème kleur.
Geel bevat het meeste licht van alle kleuren en wordt geassocieerd met de zon en lentebloemen. Niet zo gek dus dat we spontaan optimistisch worden als we deze kleur op straat tegenkomen. Deze kleur wordt ook wel de kleur van geluk genoemd en straalt energie uit.
Blauw maakt je rustig en kalm
Blauw is bijna het tegenovergestelde van rood. Blauwe kleuren maken je rustig en kalm en zouden zelfs je hartslag gunstig kunnen beïnvloeden.
Rood, kleur van liefde
En rood is de kleur van het hart. En vervolgens is rood ook de kleur van de liefde geworden. Vroeger werd gedacht dat liefde door het hart ging.
Complementaire kleuren zijn eigenlijk kleuren die vloeken, zoals geel en paars of rood bij groen. Deze kleuren staan tegenover elkaar in de kleurencirkel. Ze kunnen elkaar ook enorm versterken, dit hebben we liever niet in de modebranche bijvoorbeeld en daarom vinden we dat de kleuren bij elkaar vloeken.
Rood, blauw en geel passen niet zo mooi bij elkaar. Paars, groen en oranje is ook geen geslaagde combinatie.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
Groen is een kleur die positieve associaties geeft. Natuur, groei, ontspanning, gezondheid en evenwicht. Het is een goede kleur om te gebruiken voor 'positief' en 'vooruitgaan'. Sommige merken zijn onlosmakelijk verbonden met een bepaalde kleur: voor groen is Interpolis daar een goed voorbeeld van.
Bruin. Bruin is de kleur van hout of aarde. Ook wel een donkere variant van oranje. Net zoals in een bruine kroeg geeft de kleur je het gevoel van warmte en gezelligheid.
Paarse Vrijdag is in 2010 als Spirit Day begonnen in de Verenigde Staten toen leerlingen paars gingen dragen om hun steun te betuigen aan medeleerlingen die lesbisch, homo, bi+ of trans waren. De kleur paars is gekozen omdat in de regenboogvlag de kleur paars voor 'spirit' staat.
Geel. Geel is een opvallende kleur en wordt vaak gebruikt in de reclamewereld. Het heeft een positieve, jeugdige uitstraling en staat voor optimisme, geluk, creativiteit en een groot denkvermogen.
De paarse aura staat voor de wijste en meest ontwikkelde persoon. Mensen met een paars aura hebben een goede intuïtie en hebben vaak een goede persoonlijke ontwikkeling.
Wit verdween niet als rouwkleur en werd bijvoorbeeld nog gebruikt bij de uitvaart van Prins Hendrik in 1934 en die van Koningin Wilhemina in 1962. Vanaf de negentiende eeuw geldt ook paars als rouwkleur.
Aardetinten zijn kleuren die terugkomen in de natuur en een warm en natuurlijke kleur zijn. Denk hierbij aan bruin, zand, terracotta, beige, taupe maar ook zacht groen en geel! Het zijn meestal zachte kleuren die goed te combineren zijn.
De kleur grijs wordt in veel verschillende woonstijlen toegepast. Het maakt niet uit of het gaat over minimalistisch of klassiek, de kleur grijs is altijd een goede basis voor jouw inrichting. De kleuren wit, mosterdgeel, smaragdgroen, oud roze en blauw zijn kleuren die perfect passen bij grijs.
Test: Kijk naar je aders, de beste plek is op de pols of bij je elleboog: zijn je aders groen of blauw? Wanneer ze groen zijn, heb je een warme ondertoon. Maar wanneer je aders blauw zijn, heb je een koele ondertoon. Het kan zijn dat de kleur lastig te bepalen is, dan kan het zijn dat je een neutrale ondertoon hebt.
Met andere neutralen geeft grijs een minimalistische uitstraling. Met name zwart, camel en wit combineren fraai met grijs en geven je een nonchalante elegantie. Een grijs vest/blazer over een zwart kledingstuk maakt het 'zwart' minder hard.
Aan je groene broek kun je kleuren en tinten toevoegen zoals zwart, oranje, fuchsia, geel, blauw, donkerbruin, beige-crème en natuurlijk wit. En vergeet niet dat de kleurencombinatie die je kiest voor je look past bij de mode van dat seizoen, aangezien niet alle tinten passen bij de verschillende seizoenen..
Kleuren om te dragen: bij mensen met een warme huidskleur staan vooral warme kleuren als oranje, rood en goud heel mooi, maar ook koele kleuren als warm groen en blauw, olijfgroen, diep turquoise en mosgroen. Als je meer van de neutrale kleuren bent dan kun je het beste voor taupe gaan, warm bruin of crème wit.
Groen als symbool
Vertrouwen, groei en kalmte. Maar ook van vruchtbaarheid, vrede en natuur. Het is de kleur van hoop, groei, leven, lente en toekomst.
In de volkssymboliek geldt blauw als kleur van de trouw, maar ook van het mysterieuze, van bedrog en onzekerheid. In de politieke symboliek is blauw de kleur van het liberalisme.
Wat kunnen kleuren? Kleuren roepen bepaalde emoties en gevoelens bij je op; van blijdschap tot onrust, van ontspanning tot enthousiasme. Daarnaast kan kleur informatie doorgeven, zonder dat daarbij woorden nodig zijn. Denk aan de rode en blauwe stip op een waterkraan, iedereen weet wat deze betekent.