De hypofyse heeft een belangrijke functie als hormoonproducerende klier. Door afgifte van verschillende hormonen regelt de hypofyse de functie van andere hormoonproducerende klieren zoals de schildklier, de bijnier en de geslachtsorganen. Daarnaast speelt de hypofyse een belangrijke rol in de waterhuishouding.
Uitval van ACTH leidt tot een verminderde werking van de bijnieren en daardoor tot Cortisol tekort. De klachten zijn lage bloeddruk, duizeligheid, buikpijn, misselijkheid, moeheid, gewichtsverlies.
Functie van de hypofyse
Hormonen zijn boodschapperstoffen die – meestal via het bloed – onder andere de stofwisseling, de groei en de voortplanting regelen. De hypofyse vormt zo de schakel tussen het centrale zenuwstelsel en het hormoonstelsel buiten de hersenen.
de hypofyse maakt hormonen aan en geeft ze af aan het bloed, waardoor andere klieren of organen worden aangestuurd. De hypofyse bepaalt zo hoe hard die klieren en organen werken, hoeveel hormonen zij aanmaken en de snelheid van overige reacties. de klieren of organen maken hormonen aan, elk met een eigen werking.
Als uw hypofyse niet meer (goed) werkt, kunnen we u behandelen met de hormonen die het eindorgaan aanmaakt. Dus met schildklier-, bijnierschors- of geslachtshormonen. Hebt u een tekort aan groeihormoon, dan kunnen we u groeihormoon per injectie geven. ADH kunt u als tablet krijgen als u hier een tekort van hebt.
Een hypofysetumor is bijna altijd goedaardig, maar geeft wel klachten omdat het belangrijke hersendelen drukt, met name de oogzenuwen. Daarnaast kan zo'n gezwel een verstoring veroorzaken van de functie van de hypofyse.
De hypofyse controleert, activeert en remt elk genoemd orgaan: de lever, de geslachtsklier, de nieren, de bijnieren en de schildklier.
De hypofysevoorkwab staat onder controle van de hypothalamus. In dit gebied van de hersenen komen allerlei signalen binnen uit de verschillende gebieden van de hersenen. Ook kan de hypothalamus zelf waarden meten. De hypothalamus kan zo alle lichaamsfuncties controleren.
De hypofyse produceert een aantal hormonen die de functie van andere klieren reguleren. Zo regelt de hypofyse de werking van de schildklier, de bijnieren, de geslachtsorganen (teelballen danwel eierstokken) en is het betrokken bij groei, melkproductie en waterhuishouding.
De pijnappelklier heeft nauwe verbindingen met de hypothalamus, een belangrijk regelcentrum in de hersenen en met verschillende delen van het middenbrein en met endocriene klieren en andere organen. Het vormt samen met o.a. de hypofyse het hele systeem dat de geslachtsklieren en de groei van het lichaam regelt.
De hypofysevoorkwab maakt zelf zeven hormonen aan. In de achterkwab liggen twee hormonen opgeslagen die zijn aangemaakt in de hypothalamus. De hypofyse bezit dus negen hormonen, die afgegeven kunnen worden aan het bloed.
Bij het syndroom van cushing maakt het buitenste deel van de bijnieren (de schors) te veel van het hormoon cortisol. Cortisol heeft zeer veel effect op vrijwel alle organen en weefsels van het lichaam.
MRI-scan van de hypofyse
Bij (het vermoeden van) een hypofysetumor wordt er een MRI-scan van je hypofyse gemaakt. Hierop is te zien waar de tumor zich precies bevindt, hoe groot hij is en of hij eventueel is vergroeid met omliggende bloedvaten.
Te weinig oestrogeen kan vooral in de overgang voorkomen en dit kan een lange lijst van klachten geven: opvliegers, watten in het hoofd, stemmingswisselingen, depressieve klachten, laag libido, botontkalking, pijnlijke gewrichten en slaapproblemen, om er enkele te noemen.
Hoe vaak komt het voor? Niet-functionerende hypofysetumoren komen heel weinig voor. Elk jaar krijgen ongeveer 100 mensen in Nederland te horen dat ze dit type hypofysetumor hebben.
De hypofyse wordt bestuurd door de hypothalamus, het krijgt daartoe constant input van deze hypothalamus en de pancreas om hormonen aan te maken. De hypofyse is met een steel verbonden met de tussenhersenen en scheidt onder meer gonadotrope hormonen af (FSH en LH).
Denk aan gewrichtspijn, slapeloosheid, stemmingswisselingen, vermoeidheid of urineverlies. Ook deze 'vage klachten' kunnen wel degelijk door veranderende hormonen veroorzaakt worden en voor veel last zorgen zijdens de overgang, je zwangerschap of je menstruatie.
Als het tekort aan cortisol ernstig wordt, wordt de vermoeidheid ernstiger en treden naast duizeligheid en spierzwakte verschijnselen op zoals gevoel van zwakte, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, hoofdpijn, koorts en gewichtsverlies.
groeihormoon, GH; luteïniserend hormoon, LH en follikelstimulerend hormoon, FSH; prolactine, PRL; melanocyt stimulerend hormoon, MSH.
Zo zagen de onderzoekers dat oestrogenen en cortisol ieder meerdere hersengebieden tegelijkertijd aansturen. Dopamine-rijke gebieden blijken juist op een heel selectieve manier gevoelig voor cortisol en testosteron. “Dit zijn heel nuttige inzichten, die grotendeels te vertalen zijn naar mensenhersenen.
De hypofyse voorkwab produceert in tegenstelling tot de hypofyse achterkwab wel zelf hormonen GH, prolactine, TSH, ACTH, LH en FSH.
De operatie via de neus is meestal de makkelijkste manier. De hypofyse ligt namelijk achter de rug van de neus. De operatie duurt 1 tot 3 uur. Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer op de afdeling Recovery, of naar de Medium Care op verpleegafdeling C5.