Huizenprijzen dalen in 2023 naar schatting met 5 procent In 2024 verwacht zij een prijsdaling van 3 procent. Huizen zijn echter nog steeds slecht betaalbaar en om dat te veranderen, is een verdere correctie nodig. ABN AMRO verwacht dat de betaalbaarheid zeer geleidelijk en indirect door loonstijgingen zal verbeteren.
De huizenmarkt koelt af
Daarnaast is het gemiddeld aantal biedingen per woning in 2023 ook flink afgenomen vergeleken met de vorige jaren. Daar waar dit getal in 2021 nog rond de 6 biedingen lag is dit in 2023 gedaald naar gemiddeld 3 biedingen per woning.
Hypotheekrentes flink omhoog
Begin 2023 zijn de tarieven sterk gestegen. Zo is bijvoorbeeld het 10-jaars hypotheektarief opgelopen van minder dan 2% begin 2022 naar 4% begin 2023. Economen verwachten dat de stijging van hypotheekrentes, met zowel een korte als lange rentevaste periode, verder kunnen stijgen.
Door het overloop-effect is ook in dat scenario in 2024 echter nog sprake van een jaar-op-jaardaling van huizenprijzen met 1,5 procent. In het laatste kwartaal van 2024 liggen huizenprijzen dan echter alweer 1,0 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal in 2023.
Bieden op een huis hoeveel onder de vraagprijs? Bod doen op huis ontbindende voorwaarden opnemen in het contract. Bedenk goed dat het openingsbod altijd ongeveer 5 à 20% onder het definitieve bod ligt.
Het is verstandig om niet te veel onder de vraagprijs te bieden. Je wilt wel dat de verkoper je bod serieus neemt, zodat hij een tegenbod uitbrengt. Een aankoopmakelaar kan je helpen met de beslissing hoeveel je onder de vraagprijs moet bieden.
Bied lager dan de vraagprijs – maar niet te laag
Je wil namelijk dat je bod serieus wordt genomen en je wil de verkoper niet beledigen. Probeer ongeveer 5 à 10% lager te bieden dan de waarde van de woning, maar hou natuurlijk rekening met de concurrentie.
van ABN AMRO. De bank houdt er wel rekening mee dat het einde van de prijscorrectie in zicht komt en heeft haar prijsraming voor 2023 iets naar boven bijgesteld: van -6 naar -5 procent. In 2024 verwacht zij een prijsdaling van 3 procent.
Op jaarbasis dalen huizenprijzen in 2023 naar verwachting met 4,2 procent, waar we vorig jaar nog uitgingen van 3,0 procent. Huizenprijzen zijn in het vierde kwartaal van 2022 flink gedaald en de markt heeft op dit moment een duidelijk neerwaarts momentum.
Vanaf midden 2023 zullen huizen naar verwachting iets meer betaalbaar worden. Dit komt doordat de huizenprijzen sinds het najaar van 2022 aan het dalen zijn, terwijl de lonen de afgelopen maanden aanzienlijk zijn gestegen. Deze ontwikkelingen zullen de positie van starters in de komende tijd enigszins verbeteren.
In de komende 10 jaar zouden de huizenprijzen weer gaan stijgen en in de laatste jaren zelfs sneller dan verwacht. Die woning van 200.000 euro is in 2022 396.000 euro waard, dat is dus bijna het dubbele van de waarde die de koper ervoor betaald heeft.
De huidige prijsstijging op de huizenmarkt doet meer dan de helft van de consumenten denken aan zeepbelvorming. Toch is er in Nederland – gemiddeld genomen – geen sprake van een zeepbel, aldus het ING Economisch Bureau.
Kortom: ja, het is financieel een gunstige tijd om uw huis te verkopen, maar u behaalt alleen een financieel voordeel als uw toekomstige woning gunstig geprijsd is en/of de maandelijkse lasten van uw toekomstige woning gunstiger zijn.
Halverwege vorig jaar is de daling ingezet. Sinds februari 2023 wordt gemiddeld gezien op geen enkel type woning meer overboden. De mediane transactieprijs bij vrijstaande- en twee-onder-een-kapwoningen ligt zelfs onder de vraagprijs. Respectievelijk gaat het om een verschil van 2,32 en 0,77 procent.
Veel mensen geven uiteindelijk toch de voorkeur aan het kopen van een eigen huis als dat financieel mogelijk is, want ondanks de crisis stijgen veel huren gewoon door. Door een slimme keuze te maken wat betreft de rentevaste periode, kun je bij een koopwoning juist je woonlasten relatief zeker maken.
Hoelang is mijn bod geldig? Je kan zelf de termijn waarin je bod geldig is beperken door er een einddatum op te kleven. Als je dit niet doet blijft je bod in principe geldig (zelfs als de verkoper het pas na maanden goedkeurt).
Het is voorspeld dat het huidige woningtekort verder zal oplopen tot bijna 420.000 in 2025. De verwachting dat huizenprijzen in 2025 lager zullen zijn dan nu het geval is lijkt daarmee onwaarschijnlijk. Zolang er minder aanbod is dan de vraag zullen huizen hun waarde blijven behouden.
Laatste woning was eindelijk raak. Nu in mei 2023 duiken we er onderdoor. Wel is het zo dat wij een hoger taxatierapport krijgen dan de vraagprijs waardoor een groot deel van het overboden bedrag meegefinancierd kan worden in hypotheek. Nu in 2023 zijn huizen wel meer waard maar is overbieden niet meer nodig daar.
En eind 2022 € 423.124. Daarom is de verwachting dat de huizenprijzen wel verder dalen, maar geen duikvlucht nemen. Zo voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB) dat de huizenprijzen in 2023 met 3,1% en in 2024 met 3,3% dalen. Rabobank denkt aan een daling van 3% in 2023 en 1,5% in 2024.
Waar eerst ruim 85 procent van de woningen boven de vraagprijs werd verkocht, was dat in het 3e kwartaal van 2022 nog zo'n 60%. Ook het bedrag waarmee werd overboden is flink gedaald. Gemiddeld wordt er eind 2022 nog maar een paar duizend euro overboden.
De gemiddelde verkoopprijs was in het hele tweede kwartaal van 2023 8,9 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar, bleek eerder uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM). De prijsdaling betekent niet dat veel woningen 'onder water' staan.
De afgelopen weken hebben diverse instanties een voorspelling gedaan over wat de hypotheekrente en de huizenprijzen in 2023 gaan doen. DNB voorspelt dat de huizenprijzen met 3,1% zullen dalen in 2023 en met 3,3% in 2024.Rabobank voorspelt een daling van de huizenprijzen van 3% in 2023 en 1,5% in 2024.
Voor sommige huizen is 2% overbieden al voldoende, bij andere huizen kan de prijs tot wel 20% boven de vraagprijs stijgen. Voordat je meegezogen wordt in een biedingen oorlog moet je het volgende weten: Sinds 2018 mag je niet meer lenen dan de waarde van een woning.
De verkoper hoeft niet op uw bod te reageren. Zolang u geen reactie krijgt, kan de verkoper doorgaan met het houden van bezichtigingen. Hij mag ook met een andere koper onderhandelen, of een ander bod accepteren. In de tussentijd mag u het bod altijd intrekken of veranderen.
In de fase 'onder bod'
Zoals ik al aangaf is er in de 'onder bod'-fase juridisch gezien nog geen sprake van een daadwerkelijke koop. Hoewel het in de praktijk zeldzaam is, mag de koper zijn of haar bod altijd nog veranderen of intrekken.Hij mag ook nog op andere huizen bieden.