Het traditioneel Mexicaans eten bestaat o.a. uit: tortillas, tacos, chilipepers, vers fruit, chocolade, jumiles (kevers) en chapulines (sprinkhanen). Bekende Mexicaanse dranken zijn o.a.: Tequila, Tia Maria, Kahlua, Pina colada, Mezcal en de biermerken Corona en So.
Mexicaanse dranken
In Mexico vindt u overal verse fruitsappen. Daarnaast vindt u in Mexico deze typische dranken: tequila, margarita cocktail, pulque, mezcal, Tia Maria, Corona en Sol.
Als je Tex-Mex voedsel of een Amerikaanse versie van een Mexicaanse klassieker serveert, hoef je je niet te beperken tot bier of margaritas. In plaats daarvan kan je kiezen voor een Zinfandel of een Sauvignon Blanc. De sleutel is om rijke, kaasachtige sauzen te snijden met heldere, lichtere wijnen.
Ga je liever voor een typisch Spaanse tortilla met aardappelen, kies dan voor een rode wijn die goed matcht met de aardse aroma's van aardappelen. Denk aan een Rioja Crianza, zoals de Raiza Rioja Crianza Vincente Gandia.
Bij tapas wordt om deze reden dan ook vaak een jonge halfvolle, soepele, geurige en fruitig rode of witte wijn geschonken, maar ook een bruisende Spaanse cava, een fruitige rosé of een droge sherry behoren zeker tot de mogelijkheden.
De "klassieke" Mexicaanse bieren, zoals Corona, bevatten typisch Mexicaanse grondstoffens zoals mais en/of rijst. Mexicaanse bieren bevatten weinig hop. De bieren hebben daardoor een zeer lichte, zachte smaak. De alcoholpercentages liggen veelal rond 4,5% - 5%.
Een goede keuze is een frisse en fruitige witte wijn met een licht zoetje in de smaak. Denk aan een Pinot Blanc of een Gewürztraminer. Liefhebbers van rood kunnen het beste gaan voor een frisse en fruitige rode wijn met een stevige body die vrij koel geschonken wordt.
Je kan natuurlijk een wat vollere witte wijn bij burrito's serveren, maar wat ook erg lekker is, is onze pinot noir. Een wijn met veel fruit, zuren en de nodige tannines.
Donker bier
De bekendste donker bieren zijn de dubbels, stouts en gerstewijnen. Donker bier zoals St. Bernardus Abt 12 combineert heerlijk met gekruide Mexicaanse gerechten, gerijpte kaas, chocolade, wildgerechten en gegrild vlees. De stevige bitters vallen mooi weg tegen het hartige vlees.
De flesjes met lokale variaties op tabasco, die op elke tafel staan, kunnen daar alsnog voor zorgen. Wees wel voorzichtig met habanero, een hete chilipeper. Populaire gerechten, die je ook zeker tijdens je Mexico rondreis niet kunt overslaan, zijn tortillas en tacos, gevuld met vlees, kip, kaas, bonen en groenten.
Met de Mexicaanse keuken zitten we helemaal goed, die staat bekend om gerechten vol kleur door uiteenlopende ingrediënten: avocado's, tomaten, pepers, maïs, koriander, bonen en… De zachte tortilla. Van chili con carne tot guacamole en ceviche: de lekkerste Mexicaanse gerechten op een rijtje.
Mezcal con gusano, of in het Nederlands mezcal met worm, bestaat wel maar de worm (of eigenlijk larve!) heeft tegenwoordig geen functie meer. Vroeger werd de larve toegevoegd aan de fles om het alcoholgehalte te garanderen. Als de larve gruis werd, wist men dat het alcoholgehalte te laag was.
Een ontbijt waar je wel tot 14.00 uur op kan teren, want de meeste Mexicanen lunchen pas rond dat tijdstip. Tot el desayuno fuerte behoren altijd eieren. En die eieren kan je op verschillende manieren eten. Er zitten bij deze eieren naar smaak altijd gebakken bonen en tortilla's (van maïs of van bloem).
Maar waar tequila enkel van de blauwe agave wordt gemaakt kan mezcal van wel 30 soorten gemaakt worden. Afhankelijk van het soort agave dat er gebruikt wordt kan het 8 tot 25 jaar duren totdat een plant rijp is. Mezcal heeft een hoog alcoholpercentage en heeft een overheersende rokerige smaak.
Chinezen zijn gek op thee, ze nemen het overal mee naartoe. De meesten komen zelfs met een kop thee op het werk aan of nemen die mee op reis. Door het contact met de Westerse wereld kunt u ook steeds vaker Fanta, Cola of Sprite kopen of bestellen in een restaurant.
Wijn met een laag alcoholpercentage en weinig zuren blust de hete smaak en het branderige gevoel van de curry. Klinkt dit aantrekkelijk? Schenk dan een riesling uit Duitsland of een gewürztraminer uit de Elzas. Een rosé met licht zoetje kan ook heel goed.
In Desperados zit meer alcohol dan in Corona
In Corona zit ongeveer 4.6% alcohol (wat normaal is bij lagers) en in een Desperados zit 5.9%. Je kunt dus sneller dronken worden van Desperados dan van Corona. Er zijn ook alcoholvrije varianten op de markt, lees daarover meer bij puntje 9.
Corona wordt vaak vergeleken met Desperados. Niet gek, want ze hebben hetzelfde uiterlijk en het zijn allebei frisse zomerse biertjes. Toch verschillen ze in smaak en herkomst.
Tripel is aan te raden als u gegrilde kip, tonijn of geroosterde groenten op het menu heeft staan. Karamelachtig bier, zoals een donker bockbier en amber, is smaakvol in combinatie met gegrilde zalm. Herfstbock gaat perfect samen met een stoofschotel met veel uien, deze combi versterkt de smaak.
Voor rood kun je prima in Spaanse sferen blijven. Een lichtere Tempranillo (jonge, niet houtgerijpte Rioja) of een Garnacha. Een Navarra-rosé kan ook. En dan dus prettig gekoeld.