Tankstop: het vliegtuig maakt een tussenlanding om te tanken. Zonder een tankstop zou het vliegtuig de vlucht naar de eindbestemming niet halen, de afstand is te groot om een non-stop vlucht te kunnen uitvoeren. Operationeel: door technische beperkingen wordt een tussenstop noodzakelijk.
Het toestel maakt een stop om te tanken, of om passagiers in en uit te laten stappen. Het is altijd zo dat je met hetzelfde toestel (en dus hetzelfde vluchtnummer) verder vliegt naar je volgende bestemming. Op je boekingsbevestiging kun je zien of jouw vlucht een stop onderweg maakt.
Een tussenstop – ook wel tussenlanding genoemd – moet je zien als een extra treinstop; het vliegtuig doet de eindbestemming aan met tussendoor een stop op een andere luchthaven. De luchtvaartmaatschappijen doen dit om een simpele reden; kosten besparen.
Wat is een tussenstop? Een tussenlanding is een vlucht met een tussenlanding van ten minste 24 uur. De tussenlanding volgt niet op de bestemming dat de vlucht moet worden gewijzigd en overgeboekt. In plaats daarvan blijft het vluchtnummer hetzelfde, zodat uw ticket voor de hele reis geldig blijft.
Vliegticket met stopover boeken via internet? Stappenplan: Als je hebt besloten een vlucht met stopover te boeken, maak je in het ticketsysteem van de reisorganisatie gebruik van de optie 'meerdere bestemmingen'. Je kiest dan niet voor een retourtje, maar plant zelf tussenstops in.
Het verschilt per airline, luchthaven, maar hangt ook af van de verbinding die je hebt. Voor elke luchthaven is zelfs een zogenoemde Minimum Connection Time (MCT) vastgesteld en die laat zien hoeveel tijd je minimaal nodig hebt als je moet overstappen.
Vlieg je binnen het Schengengebied, dan kun je gewoon het vliegveld verlaten. Wil je buiten Europa van een vliegveld af, dan heb je vaak een visum nodig. Voor Engeland geldt dat je geen visum nodig hebt als je bijvoorbeeld uit een EER-land komt (waaronder Nederland valt).
Hierbij is het niet toegestaan om de luchthaven te verlaten. Logisch gevolg van een tussenlanding is dat de totale vluchtduur langer is dan wanneer we je non-stop naar jouw vakantiebestemming vliegen. Een tussenlanding neemt meestal drie kwartier tot anderhalf uur in beslag.
Na het missen van uw aansluitende vlucht kunt u zich melden bij de balie van de betreffende luchtvaartmaatschappij. De maatschappij is verantwoordelijk voor het regelen van een vervangende vlucht volgens Verordening 261/2004.
Bij een overstap op een vliegveld in Nederland gaat uw bagage soms automatisch mee op uw volgende vlucht. Soms moet u uw bagage zelf ophalen en vervolgens inchecken op uw volgende vlucht.
Hoe lang duurt het om een passagiersvliegtuig bij te tanken?? De gemiddelde tankstop duurt 45 - 60 minuten. Om brandstofstops te versnellen, kan de operator of piloten van tevoren bellen, zodat een tankwagen bij aankomst op het vliegtuig wacht. Voor kleinere jets kan een tankstop slechts 30 minuten duren.
Alle luchthavens waar je kunt overstappen stellen een MCT vast, een 'Minimum Connection Time'. Dit is de minimale tijd die een passagier nodig heeft om met bagage tussen twee vluchten over te stappen in een ander vliegtuig. De MTC varieert vaak tussen de 35 minuten en 150 minuten.
Daarom maakt TuiFly deze 'driehoeksvluchten' dus. Zo kunnen de kosten van één vlucht verdeeld worden over twee bestemmingen en is per saldo de airline goedkoper uit. Natuurlijk moeten de kosten voor de extra brandstof wel meegenomen worden alsmede de extra kosten aan luchthavenbelastingen.
Dus als jij dezelfde dag nog je aansluitende vlucht kan nemen, dan hoef jij niet te kijken naar jouw bagage en hoef je enkel naar de juiste terminal te gaan van jouw volgende vlucht. De gemiddelde tijd voor over te stappen van het ene naar het andere vliegtuig is minstens tussen de 45 en de 90 minuten.
U mag niet vliegen als u corona heeft. Dit geldt voor de heenreis én de terugreis. Bent u positief getest op corona in het buitenland? Dan houdt u zich aan de regels en adviezen in het land waar u op dat moment bent.
Met een overstap wordt bedoeld: u stapt in Amerika uit het vliegtuig en vervolgt uw reis in een ander vliegtuig. Met een doorvlucht wordt bedoeld: u landt in Amerika, wacht in of buiten het vliegtuig en u vliegt vervolgens in hetzelfde vliegtuig door naar uw eindbestemming.
Bij sommige reizen wordt bijvoorbeeld de terugvlucht automatisch geannuleerd als je de heenvlucht om wat voor reden dan ook hebt gemist. Ook kan het missen van de heenvlucht consequenties hebben voor de geboekte accommodatie en een eventuele transfer. Dit is wel het laatste wat je wilt.
Als je niet komt opdagen voor je heenvlucht, is de kans groot dat de luchtvaartmaatschappij jouw volledige ticket zal annuleren, dus ook jouw terugvlucht. Het maakt hierbij niet uit wat de reden van je gemiste vlucht is.
Als je op je eindbestemming aankomt met een vertraging van 3 uur of meer, heb je mogelijk recht op compensatie. Als de vertraging meer dan 5 uur is, kun je besluiten niet (verder) te reizen. Je hebt dan recht op terugbetaling van je ticket en een terugvlucht naar je oorspronkelijke vertrekpunt.
In 2001 vloog KLM voor het laatst naar Australië. Vanwege een samenwerking met een andere maatschappij verdween bij KLM de rechtstreekse vlucht naar het verre land down under.
Bij vrijwel elke luchtvaartmaatschappij dient u minimaal één keer te overstappen. De afstand is vaak te groot om in één keer te vliegen. Toch is het sinds kort mogelijk om rechtstreeks naar Australië te vliegen. Zonder tussenstop in één streep naar Perth!
Voor een stopover kun je natuurlijk naar een reisbureau stappen of een online reisorganisatie opdracht geven om een stopover te boeken. Maar je kunt het tegenwoordig ook zelf. Bijna alle luchtvaartmaatschappijen hebben in het boekingsformulier tegenwoordig de optie 'stopover' of 'multy city'.
Met het luchthaventransitvisum mag u op een Nederlands vliegveld overstappen naar een bestemming buiten het Schengengebied. Het visum (ook wel A-visum genoemd) geeft geen toegang tot Nederland of een ander Schengenland. U mag het vliegveld, en de internationale zone van het vliegveld, dus niet verlaten.
Als er een self-transfer in je reis zit, wordt de aansluiting niet geregeld door de vervoersmaatschappijen. Wij combineren afzonderlijke vluchten en trein- of busreizen om meer opties en betere deals te bieden.
Bij een doorvlucht, vliegt u ook door naar een andere bestemming, maar het vliegtuig verlaat u niet. Men stopt alleen om het vliegtuig bijvoorbeeld bij te tanken en vliegt vervolgens door.