Wanneer dit wordt aangebracht op wonden, prikt alcohol, waardoor het bijzonder ongeschikt is voor kinderen en op een gevoelige huid. Daarnaast vernietigt alcohol niet alleen bacteriën, maar ook levende huidcellen. Experts adviseren om producten te gebruiken die vrij zijn van alcohol, bijvoorbeeld Hansaplast Wondspray.
De Amerikaanse consumenten-website voor medisch advies, WedMD, zegt dat: "het wrijven van alcohol op een wond het weefsel kan beschadigen en het herstel kan vertragen".
Denk hierbij aan een slecht voedingspatroon, roken, alcoholconsumptie; allen beïnvloeden de wondgenezing nadelig. Voor een goede wondgenezing is een gezond voedingspatroon van essentieel belang. Het ontbreken van een goede voeding kan de genezing van een wond belemmeren, waardoor de genezingsduur toeneemt.
Voor het desinfecteren van wondjes kan een oplossing of een zalf met jodium worden gebruikt. Betadine® bevat jodium in een speciale vorm (povidonjodium) waardoor het niet prikt. Ook kan worden gedesinfecteerd met een oplossing van alcohol 70%, waterstofperoxide 1,5%, of met chloorhexidine in alcohol..
Om een wond te ontsmetten raden wij Betadine jodium aan. Voor het ontsmetten van materialen of de huid rondom de wond, kan een normale desinfectant worden gebruikt.
De meeste wonden genezen vanzelf. Wilt u deze wondjes sneller laten genezen? Houd de wond schoon en bedek het eventueel met een pleister of gaasverband. Bij een complexe of open wond kan genezing langer duren.
Neem contact op met uw huisarts bij één of meer tekenen van een infectie: als er troebel witgeel vocht (pus) uit de wond komt; als de wondranden roder, dikker en warm worden of meer pijn doen; als u zich ziek voelt of koorts krijgt.
Belangrijk is in dat het alcoholgehalte minimaal 80% moet zijn. Wanneer desinfecterende handgel minstens 60% alcohol bevat, kan de gel al effectief zijn maar hoe hoger het percentage des te effectiever de handgel werkt. Mits je je handen goed insmeert of wast, kunnen ze dan alle ziektekiemen en bacteriën doden.
Stelling 1: een wond moet je ontsmetten met alcohol of waterstofperoxide. Niet waar. Dit kan het wondweefsel beschadigen en het herstel juist vertragen. Maak kleine wonden schoon met koud stromend water en milde zeep.
Gebruik Staudt Wondcrème en bedek de wond
Na het ontsmetten van de wond kun je wat op de wond smeren. Het merk Staudt is hier geschikt voor.
Gezond eten is extra belangrijk als u een wond heeft. Uw lichaam verbruikt namelijk extra energie (calorieën), eiwit en mogelijk extra vitaminen en mineralen om de wond te genezen. Daarnaast kan er bij wonden sprake zijn van verlies van eiwitten en vocht via het wondvocht.
Een klein oppervlakkig wondje kunt u spoelen, drogen en daarna met een pleister afdekken. Laat andere wonden door de huisarts beoordelen. De huisarts zorgt er zoveel mogelijk voor dat de wondranden tegen elkaar aan liggen. Dan stopt het bloeden sneller en geneest de wond sneller.
Er zijn verschillende oorzaken waarom een wond niet goed geneest. De wond kan bijvoorbeeld erg groot zijn of vervuild. Het kan dan dat er hulpmiddelen nodig zijn om het proces voorspoedig te laten verlopen. Als een wond niet binnen een maand geneest, dan is er sprake van een chronische wond.
Voor desinfectie wordt over het algemeen 70% tot 80% alcohol aangeraden. Dit komt doordat het celmembraam van een bacterie voornamelijk uit eiwitten bestaat.
Alcohol droogt je lichaam en huid uit. Dat kan vroegtijdige rimpels in de hand werken. Voortijdige huidveroudering wordt normaal vooral door overvloedig zonlicht veroorzaakt. Maar ook overmatig alcoholgebruik en slechte voedingsgewoontes kunnen dit in de hand werken.
Een veel voorkomende vorm van harde alcohol is alcohol denat. Deze staat bekend om de uitdrogende werking op de huid. Verder doen ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl je huid ook niet veel goeds.
Het toepassen van badjes met was- of reinigingsmiddelen (soda, Biotex, Badedas, etc.) om voeten of handen met een wond in te laten weken, heeft een nadelig effect op de wond en omliggende huid. Dit kan de infectiekans vergroten en de wondgenezing remmen. niet tot minder wondinfecties.
Gedenatureerde alcohol 96% kun je gebruiken voor het verwijderen van parfum-, lijm- of viltstiftvlekken. Ook kun je het gebruiken voor het reinigen van je huid, instrumenten en oppervlakten. Gedenatureerde alcohol is ongeschikt gemaakt voor consumptie.
De alcohol 70 % wordt veelal gebruikt in praktijken om oppervlakken, instrumenten en huid te desinfecteren. Maar ook wordt het in huishoudens gebruikt als reinigingsmiddel. Alcohol 70 procent wordt ook wel ontsmettingsalcohol of desinfectie alcohol genoemd. Let op: Deze alcohol is niet geschikt voor consumptie.
Heb je een pleister die moeilijk loslaat? Als je de pleister een beetje weekt met wodka trek je hem er zo vanaf. Je kunt ook een herbruikbare icepack maken door een zakje met wodka te vullen. And last but not least, wodka is natuurlijk het beste middeltje om te ontsmetten en te desinfecteren!
Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op (levenloze) oppervlakken, of intacte huid. Dit kan met bijvoorbeeld alcohol. Schoonmaken met water en zeep of allesreiniger zorgt er ook voor dat het aantal micro-organismen kleiner wordt.
De alcohol heeft een desinfecterende werking en de vloeistof verdampt bij gebruik waardoor na gebruik de handen niet gedroogd hoeven te worden. Handalcohol kan van ethanol of van isopropanol worden gemaakt. Naast alcohol en een deel water kan een deel glycerine worden toegevoegd om te voorkomen dat de handen uitdrogen.
In de gele laag zitten celresten en samengeklonterde eiwitten. Deze laag moet worden verwijderd om de wondgenezing in gang te zetten. Het doel van de behandeling is het reinigen van het wondbed en absorptie van overmatig exsudaat. Ook gele wonden bevinden zich in de reactiefase.
Betadine kan gebruikt worden om te ontsmetten, ook in de wond. Met een gaasje breng je dit aan op de wond en de huid eromheen. Betadine is geschikt voor het uitspoelen en desinfecteren van kleine en ondiepe snij- of prikwonden.
De huid rondom de wond is gezwollen. Er ontstaat pusvorming of wondlekkage. De huid rondom de wond voelt warm aan. Je hebt last van een verhoging of zelfs koorts.