Bijvoorbeeld om je gedachten te delen. Of je gepieker even te onderbreken. Onze hulplijn is dag en nacht voor jou bereikbaar. Je kan met ons bellen of chatten, wat jij zelf het prettigst vindt.
Hulp chat 24/24 uur geopend
Naast hulp via chat en telefoon biedt 113 Zelfmoordpreventie de mogelijkheid om online in therapie te gaan. De behandelaren van 113 kunnen dan met je meedenken over je zelfmoordgedachten en samen met jou kijken naar oplossingen.
De hulplijn van 113 Zelfmoordpreventie is er om te praten over zelfmoordgedachten of advies te vragen als iemand zich zorgen maakt over een naaste. Wanneer mensen direct hulp nodig hebben van de politie, brandweer of ambulance, bijvoorbeeld mensen die een zelfmoordpoging hebben ondernomen, moeten zij 112 bellen.
Je kunt onze advieslijn bellen om een telefonisch spreekuur aan te gaan met een behandelaar. We zijn bereikbaar op werkdagen (geen feestdagen) tussen 10:00 – 16:00 uur via 020-311 3888. Bij dringende vragen kun je ook bellen naar 113 of gratis naar 0800-0113.
De helft van de mannen die suïcide pleegt, doet dat door ophanging. Vrouwen nemen verhoudingsgewijs twee keer zo vaak medicijnen in om hun leven te beëindigen. Ook verdrinking en springen van hoogte komt relatief vaker voor bij vrouwen. Alleenstaanden (600) plegen het meest zelfmoord.
113 bellen
Tegen normale belkosten op 113. En gratis op 0800-0113. Je gesprek is anoniem en vertrouwelijk, dus je kan ons alles vertellen.
Zoals we hierboven al uitlegden, is (een poging tot) zelfdoding in Nederland, België en Suriname niet strafbaar. Hierop zijn wel enkele uitzonderingen. Een zelfmoordpoging is strafbaar als je hiermee niet alleen je eigen leven, maar ook dat van anderen in gevaar brengt.
Het nummer 0800-0113 wordt door de hulpvragers het meest gebruikt, maar ook het nummer 113 wordt vaak gebeld. Van alle gesprekken sinds de livegang verliep 49% via 0800-0113, 38% via 113 en 13% via de oudere 0900-nummers.
Besef dan dat zelfmoord een onomkeerbare keuze is – er is dan echt geen weg meer terug. Door te praten over je zelfmoordgedachten haal je de druk van de ketel en creëer je ruimte voor oplossingen. Neem iemand in je omgeving in vertrouwen of maak een afspraak bij de huisarts. Je hoeft het niet alleen te doen.
Met psychische problemen kunt u online hulp zoeken. U kunt ook terecht bij uw huisarts of bedrijfsarts als u er zelf niet uit komt. De huisarts of bedrijfsarts helpt u zelf of verwijst u door naar hulpverleners binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).
Bij de Zelfmoordlijn1813 staat er iemand voor je klaar. Elk gesprek is anoniem en gratis.
Voor het bellen naar het nummer van de Luisterlijn (088 0767 000) betaal je alleen de gebruikelijke belkosten die jouw provider in rekening brengt.
Acute noodsituatie? Dan neem je best contact op met de hulpdiensten (112), de huisarts (van wacht) of het Antigifcentrum (070 245 245). Denk je aan zelfdoding en ben je op zoek naar een gesprek? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn (1813).
Bij psychische nood kun je de volgende telefoonlijnen bellen: De Luisterlijn (voorheen Sensoor) 088 0767 000. Het nummer is dag en nacht bereikbaar voor iedereen die behoefte heeft aan een vertrouwelijk gesprek of luisterend oor. Stichting 113 zelfmoordpreventie (0900) 0113 (dag en nacht bereikbaar).
Voor informatie, advies en ondersteuning
Je kan de Zelfmoordlijn telefonisch bereiken via het gratis nummer 1813, chat en e-mail. Dit is volledig gratis en anoniem. De telefoondienst van de Zelfmoordlijn is 24/7 bereikbaar, de chat is elke avond geopend tussen 17u en 00u.
Zo werd aanvankelijk het nummer 114 opengesteld voor meldingen over dierenleed (114, red een dier). Dat werd in oktober 2011 door de rijksoverheid veranderd in 144. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie werd dat gedaan omdat de 11-reeks op Europees niveau is vastgelegd.
U belt het alarmnummer 112 voor spoedeisende hulp. Bijvoorbeeld als u of iemand anders dringend medische hulp nodig heeft. Bij brand. Of als u getuige bent van een misdrijf.
113 Zelfmoordpreventie werd in 2009 door de psychiater Jan Mokkenstorm (1962 — 2019) opgericht. In eerste aanleg werd het initiatief gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), in de verwachting dat de gezamenlijke zorgverzekeraars het op den duur zouden overnemen.
Roekeloos gedrag of het schijnbaar zonder nadenken ondernemen van risicovolle activiteiten. Gevoel vast te zitten, geen uitweg te weten. Toenemend alcohol- of druggebruik. Zich terugtrekken van familie, vrienden of de samenleving.
Suïcide betekent zelfmoord en is het opzettelijk een einde maken aan het eigen leven. Mensen die aan suïcide denken voelen zich vaak al langer depressief, angstig, ongelukkig of alleen. Ze hebben misschien het gevoel dat niemand ze begrijpt en willen niet langer door met hun leven.
Inductie van coma met daarop volgend overlijden gebeurt door inname van 15 gram barbituraat in 100 ml mixtura nontherapeutica. U als arts bent de enige die het drankje mag overhandigen.
Na zelfdoding wordt de bemoeienis van politie en justitie meestal vrij snel afgerond. Als de overledene een brief of andere aanwijzingen heeft achtergelaten krijgt u die over het algemeen weer snel terug van de politie.
Denk je aan zelfmoord? We zijn er voor je. Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.
Een veiligheidsplan is een stappenplan, waarin staat wat je kan doen tijdens een crisis. Maar het plan helpt je vooral om zo'n crisis te voorkómen. Allereerst door je te helpen om de eerste signalen te herkennen. Daarna lees je in het plan hoe je jezelf rustiger maakt en de situatie onder controle krijgt.