Sushi wordt vaak bereid met rauw zeevoedsel, maar sommige veelgebruikte sushivarianten maken gebruik van gekookte ingrediënten. Rauwe vis (of soms vlees) in plakjes en geserveerd zonder rijst wordt sashimi genoemd. Sushi wordt vaak geserveerd met gember, wasabi en sojasaus.Vaak wordt er daikon als garnering gebruikt.
Wanneer je in een sushirestaurant gaat dineren krijg je vrijwel standaard een schaaltje met flinterdunne roze of gele plakjes gember op tafel. Die staat er natuurlijk niet alleen voor de gezelligheid. Samen met wasabi en sojasaus maakt gember je sushi diner compleet.
Veel gebruikte ingrediënten zijn komkommer, avocado, radijs, lente ui, wortel, mango, perzik en aardbei. Eigenlijk kan je bijna alle groeten en fruit verwerken in sushi. Hier zijn geen vaste regels voor, je kan het zo gek maken als je zelf wil.
Nori (Japans: 海苔), het Japanse woord voor eetbaar wier van het geslacht Porphyra, is een roodwier (Rhodophyta) uit de familie Bangiaceae. Met name in Japan vormt het een belangrijk element van het voedsel; het bevat veel eiwitten en vitaminen.
Officieel eet je sushi vooral met je handen. Dit is dan ook helemaal niet onbeleefd om te doen. Het snijden van je sushi met bestek is juist onbeleefd, omdat het hapje secuur door de kok is samengesteld. De combinatie van alle ingrediënten samen maakt de smaak, dus het is bedoeld om in één keer naar binnen te werken.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Als je in een restaurant sushi bestelt, krijg je bijna altijd een bakje met wat gember en wasabi. Gember is bedoeld om je smaak tussen diverse sushi's te neutraliseren, terwijl je wasabi kunt gebruiken om de sushi wat meer pit te geven.
Sushi kan gegeten worden op verschillende momenten van de dag; tijdens de lunch, als tussendoortje of als avondeten.
Verse vis herken je aan de geur, een verse vis ruikt namelijk niet. Zodra een stuk vis naar vis ruikt dan is het in principe niet meer vers genoeg voor de sashimi of de sushi. Dit klinkt wellicht vreemd maar je zult het verschil merken als je vis koopt die niet naar vis ruikt.
Simpel maar lekker | Sashimi
Sashimi is een simpele sushi soort, waar vooraf niet een hele culinaire bereiding bij komt kijken. Het is een eenvoudige manier van klaarmaken van rauwe vis die met een zeer scherp mes in dunne plakjes wordt gesneden. De populairste sashimi's zijn zalm en tonijn.
Wat betreft de smaakcombinaties kun je eigenlijk alle kanten op gaan. Denk aan klassiekers als zalm met avocado en surimi met avocado en mayonaise, maar ook gegrilde kip met teriyakisaus, reepjes biefstuk met mango en komkommer, en tonijn met avocado, een klein likje mayo en chiliflakes is heerlijk.
Bevat: sushi rijst, rijstazijn, soja saus, sushi nori (zeewier), sushi gember, wasabi paste, bamboe rolmat, eetstokjes, instructieboekje.
Maar wist je dat een zogenaamde 'boot' voor twee personen met zo'n veertig stukjes sushi 1.000 ckal bevat? Ter vergelijking: dat is evenveel als een kleine friet met mayonaise en een curryworst special, vier wafels met een toefje slagroom en anderhalve pizza margharita, zo bleek uit het VRT-programma 'Over Eten'.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.
Sushi is een goede bron van gezonde vetten (omega 3), eiwitten en andere goede voedingsstoffen en kan zodoende passen in een verantwoord dieet. Doordat veel bestanddelen van sushi een gezonde basis voor een maaltijd vormen, is het heel eenvoudig om een gezond en verantwoord sushimenu samen te stellen.
Sushi in de koelkast zetten is dus geen goed idee. De smaken verliezen dan hun kracht en de nori (zeewier) verliest z'n stevigheid. Toch kun je onze vers bereide sushi maximaal een dag (24 uur) in de koelkast bewaren. De smaak- en textuur van de sushi blijft namelijk tot 24 uur behouden.
Sushi wordt bereid met slechts een handvol ingrediënten, maar de combinatie van smaken en texturen zijn bijna oneindig. Er bestaat een stukje sushi voor iedereen en met deze handleiding voor beginners kan iedereen de fijne kunst van het eten van sushi leren.
In Japan is het heel gebruikelijk om een lekker biertje te bestellen bij je sushigerecht. Bekende Japanse biertjes zijn Sapporo, Krin, Asahi en Iki. Natuurlijk kun je ook een koud Nederlands pilsje bij je sushi drinken maar echt Japans bier maakt je sushigerecht natuurlijk wel helemaal af.
Naast dat wasabi snel zijn goede kwaliteiten verliest en snel bederft, is de Wasabia Jabonica plant ook erg moeilijk te kweken en duurt het lang voordat hij klaar is voor gebruik. Voordat de plant volgroeid is, ben je zo 1,5 jaar verder. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat wasabi een duur en zeldzaam product is.
In de ontwikkeling van het Wasabi brandalarm heeft het onderzoeksteam eerst de irriterende stof geïsoleerd in Wasabi, genaamd Allyl Isothiocyanaat. Het is geen geurige stof maar een zogenaamde “somatosensatie”. Ons zenuwstelsel ervaart deze stof als pijnlijk en stekend.
Bij een maki dip je de sushi even kort met de rijstkant in de sojasaus. De meeste mensen dippen een nigiri juist met de rijstkant in de sojasaus, maar het is juist de bedoeling om de vis in de sojasaus te dippen.