De leeftijdsregel is: elke renner die aan het begin van het jaar (1 januari) jonger dan 25 jaar is, mag dat jaar in de Tour meedoen aan het jongerenklassement. Bij de Tour de France 2022 mag iedereen deelnemen die op of na 1 januari 1997 geboren is.
De witte trui
De trui wordt tegenwoordig uitgereikt aan de beste renner die 25 of jonger is. Hij mag niet 26 worden in het jaar van de Tour. Er zijn ook jaren geweest dat de trui werd uitgedeeld aan de beste debutant. Tussen 1989 en 1999 was er wel een jongerenklassement maar geen witte trui.
De regels om in aanmerking te komen voor dit klassement zijn niet altijd hetzelfde geweest. Tussen 1983 en 1985 was het een klassement voor debutanten, maar sinds 1987 is het een klassement voor renners die het gehele kalenderjaar 25 jaar of jonger zijn.
Iedere renner geboren op of na 1 januari 1997 komt in aanmerking voor de witte leiderstrui. In totaal zijn dat er dit jaar 'slechts' 27.
Elke ritwinnaar krijgt bijvoorbeeld 11.000 euro uitbetaald. Dat bedraagt daalt naargelang je finisht, tot aan de nummer 20 van die dag, die krijgt nog 300 euro. En ja, elke dag in de gele trui levert ook 500 euro op.
In de 10e etappe van de Tour worden er viermaal punten voor de bollentrui uitgedeeld. Tweemaal op een klim van de 4e categorie, eenmaal op een 3e categorie-klim en eenmaal op een 2e categorie-klim.
Groene trui: de trui van de beste sprinter. Bij de aankomst of voor sprints worden punten gegeven. De leider van het puntenklassement draagt de groene trui.
De groene trui is in de wielersport een trui die door de leider in een bepaald klassement wordt gedragen. De groene trui kan onder andere verwijzen naar: De puntentrui in de Ronde van Frankrijk, sinds 1953. De puntentrui in de Ronde van Spanje.
De gele trui (Frans: maillot jaune) is het shirt waarin de leider van het algemeen klassement van de Tour de France rijdt en als zodanig herkenbaar is.
Het komt regelmatig voor dat een trui een andere kleur krijgt. Zo leek het goud van de leiderstrui in de Vuelta te veel op de gele kleur van de trui uit de Tour de France, er is daarom gekozen voor een rode trui in de Ronde van Spanje.
De bolletjestrui is in de wielersport een trui die door de leider in een bepaald klassement wordt gedragen.
foto: Cor VosJonas Vingegaard won het bergklassement van de Tour de France van 2022. Simon Geschke reed lang in de bollentrui, maar finishte als tweede.
In de Tour de France krijgen renner die op een bepaald gebied excelleren een speciale trui om de schouders gehangen. De gele trui is voorbestemd voor de aanvoerder van het algemeen klassement, maar er is ook een groene en een bolletjestrui.
De regenboogtrui is de trui (wielrennersshirt) die de wereldkampioen in elk van de disciplines van de wielersport tot aan het volgende wereldkampioenschap mag dragen. De regenboogtrui wordt sinds 1927 aan de wereldkampioenen uitgereikt.
Truien Tour de France
De gele trui is geel, omdat de Franse sportkrant l'Auto vroeger hoofdsponsor was van de Tour en deze krant op geel papier werd geprint. De groene trui, de maillot vert. De drager van de groene trui heeft de meeste punten in het sprintklassement.
Blauwe trui: bergklassement
Dit was tot 2011 het geval. Sinds jaargang 2012 is de leider van het bergklassement te herkennen aan de blauwe trui.
Het puntenklassement in de Ronde van Italië is een nevenklassement waarbij de renners punten per etappe krijgen, afhankelijk van hun aankomst. Het klassement werd in de Giro van 1966 geïntroduceerd. De leider in het puntenklassement draagt een paarse trui (it: maglia ciclamino).
De witte trui; voor het puntenklassement. De blauwe trui; voor het bergklassement. De oranje trui; voor het jongerenklassement.
De roze trui is in de wielersport een trui die door de leider in een bepaald klassement wordt gedragen. De roze trui kan onder andere verwijzen naar: De leiderstrui in de Ronde van Italië De bergtrui in de Ronde van Romandië
De bolletjestrui is het wielrennersshirt dat wordt gedragen door de leider in het bergklassement en dat wordt uitgereikt na een verreden etappe. Na de laatste etappe van de Ronde van Frankrijk krijgt de winnaar van het bergklassement de laatste bergtrui uitgereikt.
De trui voor het puntenklassement is sinds 2009 groen (voorheen blauw met gele vissen en dáárvoor oranje) en de trui voor het bergklassement is vanaf 2010 wit met blauwe bolletjes. Naast deze drie klassementen heeft de Ronde van Spanje vaak nog een vierde klassement, en ook dat verandert regelmatig.
Het bergklassement wordt bepaald door alle punten die zijn behaald op beklimmingen, bij elkaar op te tellen. Alle beklimmingen zijn ingedeeld in vijf categorieën, variërend van buitencategorie (zwaar) tot vierde categorie (licht). Op de zware beklimmingen zijn meer punten te verdienen dan op de lichte.
Het puntenklassement in de wielersport is een nevenklassement waar bepaald wordt wie gekroond wordt tot beste sprinter van de wedstrijd. Aan de aankomststreep en op een aantal vooraf vastgestelde plaatsen is een streep getrokken waar punten te verdienen zijn voor de eerste paar renners die deze streep passeren.