Tijdens de gehoortest krijgt uw kind een klein, zacht dopje in het oor. Via dit dopje wordt een zacht knetterend geluid het oor in gestuurd. Een gezond oor reageert hierop door geluidjes te maken. Een kleine microfoon in het dopje vangt deze reactiegeluidjes op.
Het onderzoek doet geen pijn en duurt maar een paar minuten. De meeste kinderen slapen gewoon door tijdens de gehoortest. De gehoortest werkt het beste als uw baby rustig is en slaapt. Uw baby kan in de wieg of in uw armen blijven liggen tijdens de gehoortest.
Aan beide oren wordt een oorkapje aangebracht. Via kleine luidsprekers krijgt de baby geluiden te horen. De veranderingen in de hersenactiviteit worden geregistreerd via elektroden, vastgemaakt aan het hoofd, en het toestel beoordeelt zo of het kind voldoende kan horen. De test duurt enkele minuten.
Enkele mogelijke tekenen van gehoorverlies bij een baby of peuter. Reageert niet op harde geluiden. Zoekt of detecteert niet waar geluid vandaan komt. Is gestopt met brabbelen en experimenteren met het maken van geluiden.
Met deze test wordt gemeten of uw kind goed genoeg hoort om te leren praten. Met de gehoortest, die ook gehoorscreening wordt genoemd, kan bij uw baby een afwijking aan het gehoor snel worden ontdekt. Hoe eerder dat gebeurt, hoe sneller de behandeling kan beginnen.
Ongeveer 34 miljoen kinderen wereldwijd hebben gehoorverlies1 en tot vijf op de 1.000 baby's worden geboren met gehoorverlies of verliezen hun gehoor kort na de geboorte.
Deelname is niet verplicht. Ongeveer 2 weken na de geboorte van jullie baby wordt door het consultatiebureau de gehoortest gedaan. Hiervoor moet je zelf naar het consultatiebureau gaan. Zonder goed gehoor leert een kind niet goed luisteren en praten.
Hoe weten dove mensen dat hun baby huilt? Simpel. Door veel te kijken en te voelen. Een rood gezichtje, een schokkend lijfje, dikke tranen die rollen over nog dikkere wangen: ook voor slechthorende mensen is een huilende baby makkelijk te herkennen.
Wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap overmatig worden blootgesteld aan hoge lawaainiveaus (boven de 85 decibel), kan de baby daar al in de buik gehoorschade door oplopen. Dat dit niet ongebruikelijk is, blijkt uit cijfers van het Vlaamse Kind en Gezin. De organisatie screent al jaren het gehoor van pasgeborenen.
Vlak na de geboorte zullen kinderen reflexmatig op geluiden reageren door bijvoorbeeld met de ogen te knipperen of ze wijder te openen. Wanneer geluiden zich plotseling voordoen en ook hard zijn, kan een kind ervan schrikken. Dit is vaak te zien aan de plotselinge bewegingen met armen en of benen.
Het onderzoek duurt ongeveer tien minuten. Bij spraakaudiometrie krijgt u woorden in plaats van tonen te horen via de koptelefoon. Het is de bedoeling dat u de woorden precies nazegt zoals u ze hoort.
Bij Beter Horen kunt u altijd een gratis hoortest doen. Met onze online hoortest krijgt u binnen 5 minuten een indicatie van uw gehoor. Een professionele hoortest doet u bij een Beter Horen winkel bij u in de buurt, deze hoortest duurt 30 minuten. Maak hiervoor een afspraak.
Vanaf de derde dag kan je baby reageren als mama zijn of haar naam zegt. Je baby reageert beter op geluiden dan op dingen die hij of zij ziet. Dat komt vooral omdat zijn of haar gehoor al beter dan zijn of haar zicht ontwikkeld is bij de geboorte.
Is de uitslag van de eerste gehoortest 'onvoldoende' aan één oor of beide oren? Dan gebeurt de gehoortest nog een keer, na ongeveer een week. Daarvoor wordt een nieuwe afspraak met u gemaakt. Als de uitslag van de tweede test 'voldoende' is, wordt de screening (onderzoek ) afgerond.
Vanaf ongeveer de 21ste week van de zwangerschap kan je baby horen. Je buikbaby hoort jouw stem, maar ook de stem van zijn vader, muziek en het blaffen van de hond. Hij hoort hoe je praat als je vrolijk bent, maar ook hoe je ruzie maakt of hoe je stem klinkt als je moe bent.
Effect van muziek op je baby in je buik
Dit wordt ook wel het 'Mozart Effect' genoemd. Dat je baby hierdoor een hoger IQ zou krijgen, is echter een fabeltje. Maar foetussen kunnen dit wel erg fijne muziek vinden om naar te luisteren! Harde muziek zoals hardrock vinden baby's minder fijn om te horen.
Festivals vanaf 3e maand zwangerschap vergroten kans op gehoorschade bij baby. De luide muziek tijdens concerten en festivals kan zorgen voor gehoorschade bij je ongeboren baby. Daarvoor waarschuwt audioloog Bart Vinck van de Universiteit Gent. Gehoorschade bij kinderen is een weinig bekend probleem, vindt hij.
Veel baby's en peuters schrikken snel van harde geluiden. Hard geluid doet bij sommige kleintjes ook zeer aan de oren, omdat hun gehoor gevoeliger is. En dan zijn er nog de baby's die merkbaar snel overprikkeld raken. Gehoorbescherming kan ook voor deze kindjes prettig zijn en rust geven.
Als je baby moe wordt, gaat hij niet van het één op andere moment huilen. Meestal gaat het zo: gapen, wegkijken of 'drukke' ongecontroleerde bewegingen, jengelen en daarna huilen. Daarom wordt huilen ook wel een laat signaal genoemd. Huilen is zeker niet het enige communicatiemiddel zoals soms wordt gezegd.
De baby reageert sterk op alle mogelijke prikkels, of die nu van buitenaf of vanuit haarzelf komen. Als ze honger heeft gaat ze al gauw razend en wanhopig huilen. Door haar eigen onwillekeurige spierbewegingen kan ze niet in slaap komen. Als je haar oppakt spant ze zich: als je haar neerlegt schrikt ze.
Als je doof of slechthorend bent, is het lastig wakker worden met het geluid van een gewone wekker. Een harde tril, lichtflits of hard geluid werkt vaak wel. Er zijn speciale wekkers die dit doen. Zo hoef je niet meer bang te zijn dat je je verslaapt.
De audiometrie is de meest betrouwbare hoortest. Deze test kunt u doen bij de huisarts of audicien. Er zijn ook hoortesten op internet of via de telefoon voor een grove inschatting van uw gehoor. Neem contact op met uw huisarts als u of uw omgeving merkt dat u slechter hoort.
Door te horen kunnen we met anderen communiceren en contact houden met onze naasten. Ons gehoor geeft informatie over wat er om ons heen gebeurt en gehoor kan ons zelfs waarschuwen voor gevaar. Horen helpt ons te ontspannen wanneer we naar muziek luisteren of genieten van de geluiden van de natuur.
Screening is het systematisch onderzoeken van een groot aantal mensen, in dit geval babies. Er bestaan op dit moment 2 soorten tests, namelijk de “oto-akoestische emissies” (OAE) en de “automatische BERA” (ALGO). Beide onderzoeken zijn heel weinig belastend voor het kindje.
Het is Amerikaanse artsen gelukt een baby van 22 weken in leven te houden. Dat is geen reden om in Nederland de behandelgrens voor te vroeg geborenen te verlagen. Dat zegt professor Hans van Goudoever, neonatoloog van het Erasmus MC-Sophia in Rotterdam.