Probeer het wassen en aankleden indien mogelijk zoveel mogelijk zelf te doen. Beweeg bij strikte bedrust regelmatig uw armen en benen. Ga meerdere keren per dag rechtop zitten in bed.
Re: Dingen die je liggend kunt doen
Een legpuzzel maken. Films kijken. Een moodboard maken. Schilderen, waterverf bv.
In samenspraak met uw neuroloog wordt in principe 1 uur platte bedrust voorgeschreven. Dit houdt in dat u wel op uw zij of buik mag liggen.
De volgende complicaties kunnen optreden: Decubitus. Longontsteking. Obstipatie.
Een liquorlekkage ontstaat als het vlies rondom de hersenen (hersenvlies of ook wel dura genoemd) of ruggenmergvlies beschadigd is. De externe liquordrainage zorgt ervoor dat de druk op het vlies vermindert zodat het lek kan sluiten.
Het is vrij normaal dat je bij een tweede, door de voorweeën, al een week of wat rondloopt met bijvoorbeeld 2-3 centimeter ontsluiting. De baarmoedermond is dan ook al verweekt en verstreken, dus als je bevalling echt gaat beginnen heb je het eerste stuk eigenlijk al gehad.
Hoe voelt een wee? Heel precies is het niet te omschrijven, omdat ze voor iedereen anders voelen. Maar een wee kun je misschien nog wel het beste vergelijken met heftige menstruatiepijn. Je voelt die pijn in je onderbuik of vagina, maar er zijn ook weeën die uitstralen naar je rug of benen.
Weeën worden veroorzaakt door het hormoon oxytocine. In de latente fase zijn er beginnende regelmatige weeën: baarmoederkrampen om de 4 tot 5 minuten. Ze duren 30-45 seconden en zorgen dat de baarmoedermond week wordt, centreert en verstrijkt.
Er zijn veel ziektes die kunnen leiden tot bedlegerigheid, omdat de botten en spieren niet meer meewerken of omdat delen van het lichaam letterlijk zijn uitgeschakeld. Ook kan het zijn dat de patiënt in de zogenoemde laatste levensfase verkeert.
Beperkt bewegen
Bijvoorbeeld strikte bedrust: alleen van bed naar wc. Soms is er toestemming gegeven om over de gang te lopen. Overleg altijd met de verpleegkundige wat voor u geldt.
In een verzorgingshuis vindt u zorg en huisvesting wanneer u niet langer zelfstandig kunt blijven wonen. Dit kan bijvoorbeeld ook het geval zijn wanneer u moet revalideren na ziekte of een ongeluk. U wordt geholpen bij de persoonlijke verzorging, eten en naar bed gaan.
De eerste uren van de bevalling beweegt de baby vaak tussen de weeën door. Dit kan pijnlijk zijn. Het bewegen van het kindje maakt het je soms moeilijk om te ontspannen.
Kindje wordt rustiger
De bewegingen van je kindje worden minder. Doordat het hoofdje is ingedaald heeft hij minder ruimte. Toch moet je opletten dat je over de hele dag gezien je baby wel voelt bewegen, maar heel zachtjes, de kracht van de bewegingen neemt dan ook af.
Dit is natuurlijk een schatting, maar soms is het helemaal niet nodig om gestructureerd te gaan voelen naar je ontsluiting. Aan de sterkte van je weeën en aan de verandering in je houding kunnen we al veel aflezen. En ook zelf zou je dit kunnen opmerken.
Ademhalen of puffen bij pijnlijke weeën
Probeer goed door je neus in te ademen en blaas in drie pufjes uit je mond. Twee keer kort en een keer lang, totdat je longen leeg zijn. Als je een wee voelt aankomen kun je al beginnen met puffen, zo ben je de wee voor en kom je in een goed ritme.
Het grootste deel van de vrouwen geeft aan het strippen gevoelig te vinden, maar niet echt pijnlijk. Altijd geldt: doet het je teveel pijn, dan stoppen we het strippen!
Als wij de vliezen breken doet dit geen pijn. Je voelt alleen een beetje warm water lopen. Ook daarna maak je steeds opnieuw vruchtwater aan, zodat je kindje nooit 'droog' ligt. Als je nog geen sterke weeën hebt mag je niet in bad, vanwege de kans op infectie.
Een schedelbasisfractuur aan de voorkant van uw schedel kan in het dak van de neusholte zitten. Er kan een opening ontstaan tussen de neusholte en de inhoud van de schedel. U verliest dan hersenvocht (liquor) uit uw neus. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat er bacteriën vanuit uw neus in het hersenvocht komen.
Hersenvocht is een kleurloze heldere vloeistof in de hersenkamers en tussen de hersenvliezen. Het hersenvocht wordt gevormd door gespecialiseerde cellen in de ventrikels en wordt door het bloed afgevoerd. Het hersenvocht beschermt de hersenen en het ruggenmerg tegen schokken.
Als er te veel hersenvocht in je hersenholtes zit, dan drukt dit op het omringende hersenweefsel. Hoe groter de druk en hoe langer het duurt, hoe groter de kans dat je hersenweefsel beschadigd raakt. Het is daarom belangrijk dat je hersenvocht goed kan blijven doorstromen en wordt afgevoerd.
U kunt bijvoorbeeld een ontsteking oplopen van een ader waar een infuus in zit of een infectie van de urinewegen. Dat zijn kleine, vervelende complicaties. U kunt ook een wat ernstiger complicatie krijgen, zoals een longontsteking, een wondinfectie of een littekenbreuk. Deze complicaties komen bijna niet voor.
Palliatieve zorg is zorg die zich richt op de kwaliteit van leven van patiënten en hun naasten die te maken hebben met een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid. Het doel van palliatieve zorg is om een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te realiseren, door bijvoorbeeld het voorkomen of verlichten van lijden.