MDF blank en MDF gegrond volstaan prima wanneer u binnenprojecten afwerkt. Wanneer u echter buitenprojecten heeft is MDF Medite® Exterieur de juiste keuze. De plaat kan veelzijdig gebruikt worden voor voorwerpen of onderdelen die buiten staan. Denk hierbij aan tuinmeubelen of bootinterieuren.
Geschikt voor diverse buitenprojecten! MDF Exterieur zijn watervaste platen.Dit betekent dat deze platen uitstekend bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden.
MDF Plaat Vochtwerend
U kunt dan bijvoorbeeld denken aan de keuken, badkamer of toilet. MDF Plaat Vochtwerend is namelijk een vochtbestendig product. Het kan echter niet buiten gebruikt worden, want het is niet bestand tegen regen of extreme weersinvloeden.
MDF exterieur is door de watervaste verlijming buiten te gebruiken. Door de waterbestendige eigenschappen kun je de plaat zowel binnen- als buitenshuis toepassen. Zo is watervast MDF ideaal voor badkamers of keukens.
MDF met een watervast karakter wordt ook wel MDF vochtwerend of MDF V313 genoemd en is geschikt voor toepassing in vochtige ruimtes binnenshuis. Een groot voordeel van vochtwerend MDF is het bewerkingsgemak. De watervast MDF platen splinteren niet en zijn gemakkelijk af te lakken.
MDF exterieur is geschikt voor buitengebruik. De platen zijn geschikt voor alle weertypen.
Compactplaat. Een compactplaat wordt gemaakt door onder hoge druk en hoge temperatuur houtvezels of geïmpregneerd papier en hars samen te persen. Daardoor is dit plaatmateriaal zeer onderhoudsarm en uitermate geschikt voor buiten, zoals voor gootbetimmering en gevelbekleding.
MDF vochtwerend verven
Het is mogelijk om MDF vochtwerend te verven. Dit draagt niet alleen bij aan de uitstraling van de MDF plaat, maar zorgt er bovendien voor dat het materiaal waterafstotend wordt. Hiervoor kan je de plaat afwerken met een verf of aflak.
Watervast MDF, ook wel bekend als MDF Exterieur, is een MDF plaat die geschikt is voor gebruik in vochtige ruimtes zowel binnen- als buitenshuis. Watervast MDF wordt verlijmd met een watervaste lijmsoort en de persdruk ligt hoger dan bij gewoon MDF, net als bij vochtwerend MDF.
Hoe lang gaan MDF-platen mee? Bij correct gebruik gaan MDF-platen 10 jaar of langer mee. Dit betekent dat dit materiaal een duurzame keuze is.
Hardhouten multiplex en garantie multiplex zijn watervast verlijmd. Deze bestaan uit meerdere lagen hardhout en zijn verlijmd met hoogwaardige lijm. Hierdoor heeft vocht geen kans om binnen te dringen.
Als MDF nat wordt gaat de plaat uitzetten en is er kans dat de hars loslaat. MDF wordt daarom ook bijna alleen maar toegepast in droge ruimtes. Er zijn bepaalde soorten MDF die wel in vochtige ruimtes toegepast kunnen worden.
Wij raden aan de randen te poetsen na het zagen, om zo al het zaagsel te verwijderen. De groene MDF-plaat is vochtbestendig, dwz. dat het goed te gebruiken is in vochtige ruimtes, zoals de badkamer en bij raamkozijnen. De plaat heeft ook een milieukeurmerk.
De giftige chemicaliën die in MDF aanwezig zijn vormen het grootste gevaar voor de gezondheid. Hiervan behoort vooral de stof formaldehyde die astma en andere longaandoeningen kan verergeren tot de boosdoeners. De stof werkt bovendien irriterend voor de slijmvliezen en kan eczeem veroorzaken.
Omdat mdf dus van nature een houtsoort is dat makkelijk vocht opzuigt, is het belangrijk om je schilderklus te starten met een grondverf of primer. Grondverf en primer zorgen er namelijk voor dat het hout minder vocht opzuigt. Je hoeft maar één laag aan te brengen.
Beitsen zijn gemaakt voor massief houten ondergronden. Dergelijke houten werken: ze zetten uit en krimpen. Plaatmaterialen zoals MDF en multiplex hebben hier geen last van. Daarnaast tref je multiplex ondergronden vooral binnenshuis aan.
Je gebruikt voor MDF een speciale primer die ervoor zorgt dat de zuigende werking wordt opgeheven. Hierdoor trekt de verf niet meer in het hout. Daarnaast zorgt deze isolerende primer ervoor dat er geen vocht meer in het hout komt. Omdat MDF uit geperst hout bestaat, is dit zonder voorbehandeling wel het geval.
De meest populaire plaat voor buiten is de Okoume multiplex plaat. Deze plaat heeft een prachtige opbouw. De houtsoort is daarnaast ook nog beter geschikt voor buitentoepassing. Okoume laat zich makkelijk schilderen en verzagen.
Aan de houtvezels wordt als bindmiddel kunsthars toegevoegd, waarna het onder druk wordt geperst tot een plaat. Het hars zorgt er tevens voor dat de toplaag vrij glad is en de plaat niet splintert. Vanwege de eigenschappen van MDF zullen de platen niet snel kromtrekken zoals hout dat doet.
Hardboard. Deze houtsoort wordt net als MDF onder hoge druk samengeperst. Het resultaat is echter veel sterker. Deze dunne platen worden veel gebruikt voor bijvoorbeeld krijtborden.
Aan de andere kant is MDF gemaakt van houtvezels die met hars zijn samengeperst, waardoor het een homogeen en dicht materiaal is. Stevigheid en duurzaamheid: Vanwege de gelaagde constructie is multiplex over het algemeen sterker en duurzamer dan MDF. Het is beter bestand tegen buigen, kromtrekken en splijten.
Het is dus eigenlijk hetzelfde als OSB platen, maar bij MDF wordt het hout helemaal tot vezels fijn gemalen. Hierdoor hebben de MDF platen een dichtere en dus sterkere structuur. Veel strakke meubels worden gemaakt van MDF platen.
Brandvertragend MDF is een aparte soort binnen dit plaatmateriaal omdat er in het productieproces zouten zijn toegevoegd die brand- en rookontwikkeling beperken. Van de unieke brandwerende eigenschap wordt veel gebruik gemaakt in gebouwen waar veel mensen komen.