Tijdens sabbat mogen gelovige joden onder andere niet werken, niet sporten en geen elektriciteit gebruiken. Gelovige joden hebben speciale gebeden en rituelen tijdens sabbat. Volgens de Tora, het heiligste joodse boek, heeft God de wereld in zes dagen geschapen. Op de zevende dag rustte hij uit.
Veel van het werk heeft te maken met sabbat en elektriciteit. Tot de 39 werkverboden voor de sabbat behoort het maken van vuur (Exodus 35 vers 3); licht aandoen, de auto starten wordt daaronder gerekend. Licht aanlaten tijdens de sabbat mag weer wel en ook het licht aan laten doen door een niet-jood.
Joden moeten hun fietsen afgeven. Joden mogen niet in de tram. Joden mogen niet meer in auto's rijden. Joden mogen alleen van 3-5 uur boodschappen doen en alleen in Joodse winkels, waar 'Joods lokaal' op staat.
Het is goed om te weten dat sjabbat elke week op een ander tijdstip begint en eindigt. Deze begint namelijk een paar minuten voor zonsondergang op vrijdag en duurt tot ongeveer een uur na zonsondergang op zaterdag.
In bepaalde stromingen van het christendom is de sabbat de religieuze rustdag naar het voorbeeld zoals deze was voorgeschreven door het vierde gebod van de Tien geboden. Het Hebreeuwse woord sjabbat ("šabbāth", שַׁבָּת) betekent "De dag van rust (of ophouden)", met als gevolg hebbende, ophouden of rusten van arbeid.
Daarom houden gelovige joden de zevende dag, de zaterdag, de sabbat, vrij. (De sabbat begint overigens op vrijdagavond bij zonsondergang en gaat door tot de zonsondergang van zaterdag, omdat volgens de joodse (en Babylonische) tijdrekening dagen lopen van zonsondergang tot zonsondergang).
Daarnaast is er het zelfstandig naamwoord sjabbat. Het is de aanduiding voor een rustdag, bij uitstek de wekelijkse zevende dag. Andere rustdagen, die niet op zaterdag vallen – zoals de Grote Verzoendag -worden echter ook aangeduid als 'sabbat'. In het Nieuwe Testament wordt de zevende dag aangeduid als sabbaton.
De joden hebben dit gebod altijd trouw opgevolgd, tot op de dag van vandaag. Datzelfde geldt voor de eerste christenen, die immers ook joden waren, en voor Jezus zelf. Enkele miljoenen christenen vieren ook nu nog de sabbat als rustdag, onder andere de zevendedags-adventisten en baptisten.
Sjabbat sjalom (שַׁבָּת שָׁלוֹם): een algemene groet die gebruikt wordt bij het begin van de sjabbat.
Hoe word je een Rabbijn? Om Rabbijn te worden is geen specifieke vooropleiding vereist maar gezien het zware programma van de studie van joodse wetgeving is een afgeronde HBO/WO-diploma wenselijk. De studie van joodse wetten in de religieuze vooropleiding duurt 3 tot 6 jaar.
Spijswetten light
Landdieren: Een dier is kosjer wanneer het gespleten hoeven heeft én zijn eten herkauwt. Varkens, konijnen, beren, honden, katten, kamelen en paarden zijn niet kosjer. Maar geiten, schapen, koeien en herten wel. Vogels: Kippen, kalkoenen, eenden en ganzen zijn wél kosjer.
Ook buiten de diensten is alcoholconsumptie toegestaan. In het Jodendom maakt drinken van koshere wijn (jajin) deel uit van verschillende rituelen tijdens de sabbat en het inwijden en uitluiden van feestdagen. Hierbij zijn alleen koshere wijnen, die onder het toezicht van een rabbinaat zijn gemaakt, toegestaan.
Dus wel rund, schaap, wild bergschaap, gazelle, geit en hert maar geen kameel, klipdas, varken, paard of haas. Voor waterdieren geldt dat zij vinnen en (zichtbare) schubben moeten hebben. Dus geen garnaal, paling, meervallen en schelpdieren, kreeft, rog, steur, zeewolf et cetera.
Vrome joden bidden 's ochtends, 's middags en 's avonds. Ze eten geen varkensvlees en geen melk en vlees gelijktijdig. Verder dragen joodse mannen een hoed of een keppel. Jongens worden besneden en kinderen vieren hun Bar mitswa (jongens) of Bat mitswa (meisjes).
Zondagsrust en de Bijbel
Eén van de belangrijkste teksten die vaak gebruik wordt als argument voor de zondagsrust, vindt je in het begin van de Bijbel. Daar staat dat God in zes dagen de aarde heeft geschapen en dat Hij op de zevende dag daarvan uitrustte. Hij zegende deze dag en verklaarde die heilig.
Sjabbat vindt plaats vanaf vrijdagavond en duurt tot zaterdagavond. De zaterdag is de zevende dag van de joodse week en dient volgens de voorschriften in de Tenach in de eerste plaats te worden gevierd door een onthouding van alle arbeid.
Met de sabbat herdenken de joden dat. Volgens het vierde gebod van de tien geboden die het jodendom kent, moet je op sabbat rusten. Veel joden vinden sabbat een fijne dag. Ze houden zich op deze dag vooral bezig met hun geloof, zijn veel met familie en vrienden en hebben tijd voor elkaar.
In de christelijke traditie is de zondag de eerste dag van de week. Op deze rustdag vieren christenen de verrijzenis van Jezus Christus. In de Germaanse talen is de christelijke rustdag genoemd naar de zon.
Wanneer een Joodse jongen de leeftijd van dertien jaar bereikt, wordt hij bar mitswa ("zoon van het gebod").
Kaas is namelijk alleen kosjer als hij door Jidden is gemaakt, een voorschrift dat ook geldt voor wijn en brood.
Vissen zijn kosher als ze vinnen en schubben hebben. Aan hun slacht worden geen specifieke eisen gesteld. Voorbeelden van toegestane vissen: kabeljauw, tonijn, haring, snoek, snoekbaars, baars, ansjovis, zalm, karper, forel. Alle week en schaaldieren zijn verboden.
Een halal-keurmerk staat op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de regels uit de Koran. Halalvlees is vlees waarbij al het bloed is verwijderd. In het Jodendom gelden ook bepaalde spijswetten. Eten dat aan deze wetten voldoet wordt koosjer genoemd.
Koosjer slachtproces. De rituele slacht wordt ook wel sjechita genoemd. Het dier mag alleen geslacht worden door een speciale slachter. Zo'n speciale slachter heet een sjocheet.
Koosjere joden zweren bij witte eieren, omdat daar –in tegenstelling tot bruine eieren– vrijwel nooit een druppel bloed in zou zitten. Want bloed, dat mag niet van de voedselvoorschriften.