Er zijn verschillende redenen voor de bank om een lening te weigeren. Zij vinden bijvoorbeeld dat je inkomen niet hoog genoeg is om de lasten te dragen. Of je hebt een negatieve BKR-codering waardoor de banken jou als onbetrouwbaar zien. Er zijn verschillende zaken die ervoor zorgen dat een lening wordt geweigerd.
De bank heeft het recht om een leningsaanvraag te weigeren
Het is een pijnlijke ervaring die u maar moeilijk kunt aanvaarden maar de bank moet een lening weigeren wanneer die van mening is dat u niet voldoende terugbetalingsgaranties kunt geven.
De bank zal je één of meer loonfiches vragen. Vermeld zeker ook andere inkomsten waarmee de bank rekening moet houden, zoals huurinkomsten, kinderbijslag, alimentatie, een vervangingsinkomen, enz. Je lasten: de bank moet nauwkeurig kunnen inschatten hoeveel je maandelijkse vaste uitgaven bedragen.
Of uw lening wordt toegekend of geweigerd, hangt af van verschillende factoren zoals het leenbedrag en uw persoonlijke omstandigheden. Iedere kredietverstrekker hanteert andere voorwaarden voor het verstrekken van leningen. Toch zijn er meerdere redenen aan te wijzen waarom een lening afgewezen kan worden.
De overheid heeft enkele jaren terug de Centrale voor Kredieten aan Particulieren opgericht. Op deze manier kan iedere consument te weten komen welke kredieten of leningen hij allemaal nog heeft lopen. Ook iedere kredietgever kan en moet dit register raadplegen bij een aanvraag voor een woonkrediet of lening.
De ideale DTI-ratio voor een woonlening is maximaal 1/3 van je inkomen: 33% dus of lager. Als je DTI-ratio te hoog is, kom je mogelijk niet in aanmerking voor de woninglening die je wil. Hoe lager de verhouding, hoe beter! Heb je een DTI-ratio van 38%, dan betekent dit niet dat er geen mogelijkheden meer zijn voor jou.
Banken vragen altijd een eigen inbreng. Je kan niet meer dan 100% van de aankoopsom lenen. Je moet dus de kosten die bovenop de aankoopprijs komen, zoals de registratierechten en notariskosten, zelf kunnen inbrengen. Er worden regels opgelegd aan de banken voor woonleningen.
Helaas komen vele mensen pas te weten dat ze op de zwarte lijst staan nadat hun aanvraag voor een lening werd geweigerd. Om te checken of jouw naam op de zwarte lijst staat vermeld, kan je surfen naar de website van de Nationale Bank. Daar zie je overzicht van alle gegevens die op jouw naam staan geregistreerd.
Hoelang blijft u op de lijst? U blijft maximaal 10 jaar geregis-treerd, vanaf de datum waarop de kredietinstelling de NBB verwittigd heeft van de wanbetaling. Wanneer u de wanbetaling aanzuivert, wordt deze termijn teruggebracht tot 1 jaar vanaf de regularisatie.
Wij verstrekken geen lening in de volgende gevallen/situaties: Je hebt een negatieve BKR registratie. Je hebt één of meerdere schulden in de vorm van een betalingsachterstand bij instanties. Je woonsituatie is inwonend (bij ouders, familie of vrienden of je woont op kamers) en je hebt een tijdelijk dienstverband.
Een aanvraag voor een lening kan worden afgewezen wanneer er sprake is van een negatieve codering op het BKR, dit houdt in dat er in het verleden vrij serieuze achterstanden zijn geweest in het betalen van de lening. Alle banken in Nederland zijn verplicht om deze te melden bij het BKR.
Wil je toch een lening afsluiten, toon dan aan dat je twaalf aaneengesloten maanden inkomen hebt ontvangen (of gaat ontvangen). Stuur bij de aanvraag salarisstroken of bankafschriften mee.
Werknemer: uw laatste twee loonfiches of een bankattest om uw inkomen te bevestigen. Indien u een andere bankrekening heeft waarop u ook inkomsten ontvangt, zoals zakgeld of alimentatiegeld, moet u hiervan ook een bankattest meenemen om de bedragen aan te tonen. Zelfstandige: neem uw laatste 3 aanslagbiljetten mee.
Opzegging of weigering van een basisbankrekening is mogelijk indien de aanvrager onherroepelijk is veroordeeld voor bepaalde misdrijven (oplichting, bedrieglijke bankbreuk, valsheid in geschrifte of het witwassen van geld) of onjuiste of onvolledige informatie heeft verstrekt bij de aanvraag.
Gelukkig kan je zelfs als je op de zwarte lijst staat en dringend geld nodig hebt, toch geld lenen. Het kan immers altijd zijn dat wat in het verleden is gebeurd, geen invloed meer heeft op het heden en je echt het geld nodig hebt. In dit geval en in vele gevallen trouwens is de minilening een populair alternatief.
Als u als consument geschrapt wilt worden van de zwarte lijst van wanbetalers, dan hoeft u zelf geen stappen bij de Centrale te ondernemen. Na vereffening van uw schuld is de kredietgever namelijk wettelijk verplicht om de betaling binnen acht dagen aan de Centrale voor kredieten aan particulieren te melden.
Heb je één maandaflossing drie maanden na datum nog niet betaald, of sta je drie aflossingen achter, dan wordt dit opgenomen in het overzicht van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP). Dit is dan wat in de volksmond de 'zwarte lijst' genoemd wordt.
Wanneer je jouw schuld hebt geregulariseerd, moet de kredietgever dit aan de kredietcentrale melden. Je gegevens worden dan nog één jaar bewaard op de zwarte lijst. Als je er niet in slaagt om jouw schulden binnen een jaar af te betalen, dan zal je 10 jaar op de zwarte lijst blijven staan.
Geld lenen met een negatieve BKR registratie is niet mogelijk. In elk geval niet bij een bank of kredietverstrekker. Een negatieve BKR registratie betekent namelijk dat je een betalingsachterstand hebt (gehad).
Met een elektronische identiteitskaartlezer of de itsme-app op uw smartphone kan u online nagaan welke gegevens op uw naam geregistreerd zijn bij de Centrale voor kredieten aan particulieren. De authenticatie gebeurt via CSAM, de toegangspoort tot de e-diensten van de overheid en garandeert een hoog veiligheidsniveau.
Waar vind je je schulden? Als je niet meer precies weet waar je schulden hebt, kan het Bureau Krediet Registratie (BKR) je hierbij helpen. Je kunt opvragen welke schulden op jouw naam geregistreerd staan. Het BKR registreert persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, bezit van creditcards en klantenkaarten.
De registratierechten zijn een belasting op de aankoop van elke woning of bouwgrond. Het is een bedrag waar je niet voor kan lenen bij de bank. Daarom is een verlaging zeker de moeite voor wie het niet breed heeft. Voor een huis van 300.000 euro betaal je vanaf 2022 niet meer 18.000 maar 9.000 euro uit eigen zak.