Hij komt 's nachts regelmatig boven water. Geen paniek, je schildpad heeft geen slaapprobleem! Schildpadden kunnen niet ademen onder water. Zelfs 's nachts, wanneer ze onder water rusten, komen ze dus af en toe boven om adem te halen.
In het wild houdt de Griekse landschildpad een winterslaap. Normaal gesproken duurt een winterslaap ongeveer vier tot zes maanden, vanaf november. Er zijn verschillende meningen over het houden van een winterslaap in gevangenschap.
Na een week kamertemperatuur is de schildpad klaar voor een winterslaap. Deze winterslaap kan binnen of buiten gehouden worden. Een winterslaap die buiten gehouden wordt, is gevaarlijker dan binnen omdat er minder controle mogelijk is op de omstandigheden (temperatuur, vochtigheid).
Land- en moerasschildpadden leven in koudere regionen en houden meestal enkele maanden per jaar een winterslaap. Landschildpadden graven een hol van ongeveer 30–60 cm diep.Als de winters niet te koud zijn, begraven ze zich onder de bladeren van een struik en komen dan op zonnige dagen te voorschijn.
Moerasschildpadden zijn overdag actief, 's avonds slapen ze onder water. Deze schildpad houdt erg van zonnen. De dieren liggen dan soms uren op takken of rotsen. Zodra ze gealarmeerd worden doordat ze trillingen waarnemen, laten ze zich snel in het water glijden.
Hou je schildpad actief en bezig!Geef een waterschildpad hoge klimmogelijkheden, maar sluit dan wel zijn dak. Hij zou wel eens kunnen ontsnappen. Een landschildpad maak je op zijn beurt tevreden met wat mos of gras om in te graven, of met rotsen als extra stimulatie.
Landschildpadden zijn overdag actief en kunnen goed graven en klimmen. In de zomer kun je de dieren buiten houden, in koudere periodes is het verstandig om ze binnen te houden. Landschildpadden kunnen, indien er genoeg voedsel is, prima samen leven.
Een landschildpad is overdag actief en heeft elke dag 12 uren per dag licht en 12 uren duisternis nodig. Met timers op alle licht- en warmtebronnen kan je dit automatisch regelen. In natuurlijke omstandigheden houden sommige soorten landschildpadden een winterslaap.
Als je een schildpad ziet, zorg er dan voor dat je hem niet aanraakt of oppakt. Schildpadden kunnen namelijk flink bijten! De bijtschildpad kan zoals zijn naam al doet vermoeden, flink bijten.
Zijn antwoord: “De schildpadden kunnen heel goed tegen de kou. In hun natuurlijke leefgebied is het een landklimaat met nog veel koudere winters. Het wordt juist problematisch als ze zachte kwakkelwinters hebben. Dan is het te warm om in winterslaap te blijven en te koud om lekker actief voedsel te kunnen zoeken.”
Soms lijkt het of de zeeschildpadden die aan land komen huilen, dit is niet zo. Zeeschildpadden hebben namelijk een speciale traanklier waarmee ze zout afscheiden.
In tegenstelling tot vogels en zoogdieren zijn schildpadden namelijk solitaire dieren. Nadat ze uit het ei zijn gekropen worden ze niet door hun ouders verzorgd en vormen op latere leeftijd ook geen sociale groepen.
Wanneer een schildpad koud/koel is zal hij erg rustig zijn, veel slapen en niet willen eten. Dit is geen probleem voor een schildpad, het is dus niet zielig om een schildpad geen eten te geven. Zij kunnen namelijk weken zonder eten als het moet. Dus een paar dagen tot een week is zelfs heel normaal voor hen.
Zien, horen en ruiken
Maar in tegenstelling tot hun andere zintuigen, is hun gehoor best slecht. Gelukkig hebben ze daar een goed alternatief voor. Geen speciaal gehoorapparaat zoals bij mensen, maar trillingen! Hierdoor weten ze wat er in hun buurt rondzwemt.
Water doet leven, ook voor landschildpadden
Alle dieren hebben water nodig. Dus ja, ook landschildpadden kunnen niet zonder, al hebben ze zich in droge regio's wel aangepast aan een lagere waterinname.
Hoe lang leven schildpadden en wat voor zorg hebben ze nodig? Wie een schildpad als huisdier wil aanschaffen, moet altijd in het achterhoofd houden dat landschildpadden tot 70 jaar, en middelgrote exemplaren zelfs tot wel 120 jaar oud kunnen worden.
Om het zout uit het zeewater uit hun lijf te lozen, huilen zeeschildpadden zoute tranen.
Ook honden en muizen vinden het erg prettig om geaaid te worden. Dat geldt waarschijnlijk ook voor een trits dieren die niet wetenschappelijk onderzocht zijn. Volgens dierenartsen van de Texas A&M University (VS) kunnen in elk geval ook hagedissen en schildpadden van aaien genieten.
'Die schildpadden zien er leuk en ongevaarlijk uit, waardoor een kind geneigd zou kunnen zijn het dier aan te raken. Maar de schildpadden kunnen agressief uithalen.Met één knauw halen ze je been open of bijten ze een vinger af. '
Intelligentie schildpad
Schildpadden zijn intelligente dieren met een goed geheugen. Van in gevangenschap levende soorten is bekend dat ze zelfs kunnen leren.
Schildpadden hebben niet veel vijanden. Soms eet een krokodil een moeras-schildpad op. Of verliest een zee-schildpad een gevecht met een haai. De enige grote vijand is de mens.
Een schildpad is zeker geen knuffeldier. Hij kan flink bijten! Ook moet je het terrarium regelmatig goed schoonmaken want dat wordt snel vies.
Dat komt omdat het ruggeschild met de ruggengraat is vergroeit. De voorpoten staan aan de zijkant van het schild en door de stijve bouw kan de schildpad maar 1 poot tegelijk verzetten. Een andere manier van lopen is niet mogelijk. Vandaar dat het allemaal heel langzaam gaat.