Na het plaatsen van de ballonkatheterWanneer de situatie het toelaat, mag u naar huis.U kunt met de ballonkatheter gewoon naar het toilet, onder de douche en rondlopen.Ga niet meer in bad en heb geen geslachtsgemeenschap.
Voor en na het plaatsen van de ballonkatheter wordt de conditie van de baby gecontroleerd via een CTG (cardiotocogram, hartfilmpje van de baby). Na het inbrengen kunt u (menstruatie-achtige) krampen ervaren onder in de buik. Dit kan afzakken maar ook aan blijven houden.
Na plaatsing van de katheter wordt het ballonnetje met zoutoplossing gevuld tot het de grootte heeft van een stuiterbal. Door de druk van het ballonnetje op de baarmoedermond wordt er steeds meer ontsluiting gemaakt . Daarnaast zorgt de druk ervoor dat het lichaam hormonen aanmaakt die de baarmoedermond rijpen.
Heb je nog geen ontsluiting, dan krijg je eerst een ballon in de baarmoedermond. Vaak lukt het dan in 24 tot 48 uur voldoende ontsluiting te krijgen. Lukt dit niet, dan kun je in overleg gel krijgen. Vliezen breken en weeën opwekken Heb je voldoende ontsluiting, dan kan de verloskundige je vliezen breken.
In de meeste gevallen verliest u de ballon binnen 24 uur maar het zou ook 48 uur kunnen duren. Wanneer de ballon er thuis spontaan uit valt mag u deze weggooien. De volgende ochtend komt u dan zoals afgesproken naar het ziekenhuis. Bij twijfel of vragen kunt u altijd naar de verloskamer bellen.
Bij kramp kan je het beste proberen de verkrampte spier te rekken. Zit de kramp op een plek die je niet gemakkelijk kunt uitrekken, zoals je tenen, rug of nek? Help je spieren dan te ontspannen door te wrijven en knijpen. Ook hierdoor kan de spier uit de kramp schieten.
Dit zorgt ervoor dat de urinekatheter op zijn plek blijft zitten. Door het plaatsen van de ballonkatheter gaat het lichaam het hormoon prostaglandine afgeven, dat voor rijping van de baarmoedermond zorgt. Het rijpingsproces kan ongemerkt verlopen of samengaan met contracties (weeën).
Het inbrengen van de ballon is niet pijnlijk. Het speculum onderzoek wordt door vrouwen vaak wel als onaangenaam maar niet heel pijnlijk ervaren.
Vaak valt de ballonkatheter er na een dag vanzelf uit, maar het is niet ongebruikelijk dat dit langer duurt. Na 24 uur controleren we de ligging van de ballon. Ligt deze los en heeft u zo'n 2-3 cm ontsluiting dan kunnen we de vliezen breken.
Na een inleiding in de avond bleken de baby's in een betere conditie ter wereld te komen. Er waren minder complicaties, zoals ademhalingsproblemen, en er vonden minder opnames van de baby's plaats ter observatie.
De geboorte van het kind vindt over het algemeen binnen 24 uur plaats. Naarmate de baarmoedermond rijper is, gaat de ontsluiting sneller. Ook gaat de bevalling van een tweede of volgend kind meestal sneller dan die van een eerste.
Als de ballonkatheter na het inbrengen nog niet het gewenste effect heeft gegeven, krijgt u de volgende dag een tablet met misoprostol. Dit neemt u via de mond in. De ballon blijft in principe tot 48 uur zitten.
U voelt de baarmoeder samentrekken tegen de ballon aan. Hierdoor wordt nog meer bloedverlies voorkomen. De Bakri ballon blijft 12-24 uur zitten. Vaak wordt deze dan in één keer geleegd en verwijderd door de arts.
Je kunt al weken van tevoren 2-3 cm ontsluiting hebben zonder dat je echt weeën hebt, vaak heb je wel last gehad van voorweeën. Als de bevalling dan echt begint heb je al een voorsprong en hoef je die eerste 4 cm, die bij het eerste kindje soms zo lang duren, niet meer te gaan.
'Zo'n snelle bevalling noemen we wel een stortbevalling', vertelt verloskundige en Ouders van Nu expert Karlijn Janssen. 'Er bestaat geen harde definitie voor, maar ik zou spreken van een stortbevalling als de bevallingsduur bij een eerste kind minder is dan zo'n drie tot vier uur', zegt ze.
Dansen, bewegen, wandelen
Bewegen is altijd goed, zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling kan bewegen er zelfs voor zorgen dat de bevalling sneller gaat. Ga om de bevalling op te wekken wandelen, fietsen of zet een feel good muziekje op en ga lekker dansen.
Door het plaatsen van deze ballon zou ik hopelijk binnen een paar dagen ingeleid kunnen worden, mits deze voor minstens drie cm ontsluiting zou zorgen. Hoe lang dit ging duren, wist niemand. Bij sommige vrouwen valt de ballon er al snel uit en is er voldoende ontsluiting.Echter zou het ook een paar dagen kunnen duren.
Bij een tweede kindje kun je al een paar centimeter ontsluiting hebben voordat de bevalling überhaupt begonnen is. Het is vrij normaal dat je bij een tweede, door de voorweeën, al een week of wat rondloopt met bijvoorbeeld 2-3 centimeter ontsluiting.
Heel veel water drinken gaat er niet voor zorgen dat je krampen opeens magisch gaan verdwijnen maar als je vaak last hebt van een opgeblazen gevoel, kan water echter wel helpen om dat gevoel te verminderen.
Kalium vind je in bananen en sinaasappels. Amandelen en avocado's vormen dan weer een goede bron van magnesium. Calcium haal je bijvoorbeeld uit melkproducten en spinazie. Deze mineralen zijn broodnodig voor je spieren en helpen ze te herstellen na een kramp.
Bijvoorbeeld ibuprofen, diclofenac of naproxen. Deze kun je zonder recept kopen bij de apotheek of drogist. Neem het medicijn op de dagen dat je pijn hebt, bijvoorbeeld: ibuprofen 200 of 400 milligram.
Maak een afspraak met je huisarts als je beenkrampen erg vaak voorkomen of buitengewoon pijnlijk zijn, als ze gepaard gaan met zwellingen, plotseling zwakke spieren of huidveranderingen. Ook als je krampen na het rekken, strekken of wandelen niet overgaan, kan je beter je huisarts bellen.
Heb je last van een spierkramp tijdens het sporten? Ook dan kan een banaan helpen! De fruitsoort is rijk aan magnesium, wat de overdracht van prikkels in de spieren regelt en dat pijnlijke gevoel vermindert. De magnesium zorgt er verder ook voor dat je bloedvaten zich verwijden en je een betere doorstroming krijgt.