De houtprijs zal in 2022 doorstijgen. Hout is op dit moment extreem schaars. De achterstand in de beschikbaarheid van hout die in 2021 is ontstaan, de Russische exportbeperkingen en nu ook de ingrijpende oorlog tussen Oekraïne en Rusland en de eerder genoemde EU sancties creëren een uitzonderlijke situatie.
We zien nu, halverwege 2022, een daling in de houtprijsindex. Veel bedrijven hebben momenteel nog dure voorraden staan, waardoor de houtprijs niet direct zal zakken en de houtschaarste is ook niet per direct opgelost.
De afgelopen jaren zijn de materiaalprijzen met gemiddeld 3 á 4 procent gestegen per jaar met enkele uitschieters zoals isolatiematerialen. Ook dit jaar hebben wij weer te maken met een gemiddelde prijsstijging van 3 á 4 procent voor de meeste producten.
Een toegenomen vraag en een verlaagd aanbod, dat kon alleen maar prijsstijgingen teweegbrengen. Sterker nog: men verwacht dat in dit laatste kwartaal van 2021, de houtprijs nogmaals verhoogt met 7 tot 12%.
De houtprijs zal in 2022 doorstijgen. Hout is op dit moment extreem schaars. De achterstand in de beschikbaarheid van hout die in 2021 is ontstaan, de Russische exportbeperkingen en nu ook de ingrijpende oorlog tussen Oekraïne en Rusland en de eerder genoemde EU sancties creëren een uitzonderlijke situatie.
Misschien heb je er al wat over gehoord of gelezen; er dreigt wereldwijd een (groot) tekort te ontstaan aan hout. De oorzaak ligt enerzijds in een combinatie van een verlaagde productie door de coronacrisis en anderzijds de “kluswoede” van de afgelopen periode.
Niet alleen hout is schaars. Ook aan staal voor staalconstructies is een tekort. In de winkel van de professionele bouwmaterialenhandel zijn ook simpele producten absent. Een verfbeugel in een standaardmaat bijvoorbeeld is niet meer te vinden.
Wij verwachten voor utiliteitsgebouwen in 2022 gebruikelijke prijsstijgingen van ongeveer 2,5 % ten opzichte van het (hoge) prijsniveau van 2021. Voor installatiewerkzaamheden zal de stijging 3-3,5% bedragen. Bij complexe projecten met een hoog risico verwachten we een stijging die 2-3 % hoger is.
Een kuub droog, losgestort hout kost ongeveer 90 euro. Een kuub droog gestapeld hout, wat ongeveer twee keer zoveel is, kost circa 200 euro.
Uit een rondvraag van de Confederatie Bouw, bij meer dan 400 bouwondernemingen, blijkt dat de prijzen van heel wat bouwmaterialen met 15 tot 25 procent zijn gestegen tegenover november 2021. Vooral de prijs van isolatiemateriaal, hout en staal ligt blijkbaar enorm hoog op dit moment.
Nieuwe ramen kosten al snel 25.000 euro, een nieuw dak 30.000 euro, nieuwe gevelisolatie 35.000 euro en voor je het weet ben je voor 100.000 euro aan het renoveren. En dan moeten er nog een vloer, keuken en warmtetechnieken komen.
De gemiddelde bouwkosten per m³ 2022 bedraagt vanaf ca. € 650,00 m³ per tot €775,00 per m³.
Bekende hardhoutsoorten zijn eiken, walnoot en mahonie. Deze bomen groeien langzaam, waardoor hardhout duurder is dan zachthout. Er bestaat ook tropisch hardhout, zoals teak. Dit type hardhout is beter bestand tegen schimmels en insecten dan hardhout dat niet uit de tropen komt.
De prijzen voor Red Cedar gevelbekleding stijgen weer met 10-12%. Red Cedar wordt hierdoor extreem duur, prijzen ver boven de 2000 kuub! De alternatieven zoals thermisch gemodificeerd Ayous en Siberisch Larix winnen hierdoor terrein voor de gevel, maar zijn ook lastig verkrijgbaar in grote aantallen.
Zo is beukenhout een houtsoort dat relatief veel krimpt tijdens de droging. Dit is dus een houtsoort dat veel kan gaan werken. Daarentegen is taekhout een houtsoort dat het minste krimpt tijdens de droging. Taekhout wordt dan ook een “stabiele” houtsoort genoemd.
Vergeleken met andere houtsoorten als Douglas hout is vurenhout vaak het goedkoopste hout om aan te schaffen. Dit komt ook omdat vurenhout het meeste beschikbaar is in vergelijking met de andere houtsoorten. Houtmarkt heeft standaard een groot assortiment vurenhout beschikbaar voor een scherpe prijs.
“Er is meer hout in de Europese bossen dan sinds de late middeleeuwen. Mede door Oost-Europese landen als Oekraïne en Wit-Rusland, bedraagt de Europese houtvoorraad bijna 35 miljard m3hout. Ter vergelijking: het hele Nederlandse bos bevat ongeveer 80 miljoen m3.
De prijzen van bouwmaterialen zijn in anderhalf jaar al flink gestegen en het einde is nog niet in zicht. Het gaat om staal, hout, glas en beton en baksteen, en om producten als kit, kranen, pvc-buizen, tegels en dakpannen.
En niet alleen de grondstoffen zijn in prijs gestegen, maar ook materialen die van die grondstoffen worden gemaakt. Duur hout of metaal, betekent ook duurdere pallets en schroeven. "Zo'n schroef - en daar heb je er nogal wat van nodig bij een bouwproject - gaat natuurlijk ook mee in de prijs." zegt Niesten.
Reken per vierkante meter
Om een idee te krijgen van de prijs van je toekomstige woning, kan je rekenen met een prijs per vierkante meter. De richtprijs die in dat opzicht vaak opduikt, is er een vanaf 1.600 à 1.700 euro per vierkante meter. Dat is inclusief btw én architectenkosten.