Rabiës is een dodelijke infectieziekte die onder andere voorkomt bij honden en katten. Rabiës komt niet voor in Nederland, maar komt nog wel voor in Oost Europa. Vermoedt u dat een dier deze ziekte heeft? Meld het dan direct bij de NVWA.
Veel voorkomende symptomen zijn gedragsveranderingen, agressie, speekselen, moeite met slikken en verlammingsverschijnselen beginnend aan de achterhand. Als eenmaal de symptomen zich voordoen is het verloop erg progressief en volgt de dood meestal binnen 7 dagen.
Sindsdien is er in Nederland, met uitzondering van vleermuizen, geen rabiës meer vastgesteld bij wilde dieren. (25) In 1991 kende de OIE weer de rabiësvrije status toe aan Nederland. Pas in 2012, na de invoer van de rabide hond in Amsterdam, was deze status voor een periode van 6 maanden niet meer geldig.
Oorzaak hondsdolheid
Vrijwel elk zoogdier kan de ziekte oplopen. In Europa komt dit vooral door vossen en vleermuizen. Het Rabiësvirus dat vleermuizen met zich meebrengen is een andere vorm van Rabiës, maar wordt net zo goed overgedragen op mensen, katten en honden.
Alleen Nieuw-Zeeland, Antarctica, grote delen van Oceanië, Japan, een aantal Europese landen en sommige eilanden zijn vrij van rabiës. In Noord-Amerika en een deel van Oost-Europa komt rabiës alleen bij wilde zoogdieren voor. In andere regio´s, zoals West-Europa, komt het alleen bij vleermuizen voor.
Hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd, is een dodelijke ziekte veroorzaakt door een virus. De kans dat je hondsdolheid in Nederland en West-Europa op loopt is klein. Daar dragen alleen sommige vleermuizen het virus bij zich.
Besmettingsweg: Via beet, kras, lik of krab van een besmettelijk dier. Incubatietijd: Meestal 20-90 dagen.
Volgens deskundigen zijn er wereldwijd slechts 5 gevallen bekend van mensen die rabiës hebben overleefd na het optreden van symptomen. In tegenstel- ling tot Jeanna Giese waren deze patiënten echter voordien gevaccineerd.
Hoe? Het virus wordt overgebracht door een beet, krab of lik van een besmet dier. Via wondjes in de huid of de slijmvliezen (ogen, mond) dringt het virus het lichaam binnen. Eenmaal in het zenuwstelsel doorgedrongen, zal het virus rabiës veroorzaken en is geen genezing meer mogelijk.
Hondsdolheid is een dodelijke ziekte, die voorkomen kan worden door onmiddellijk na de blootstelling aan het besmette dier een reeks vaccinaties te geven en een behandeling met antistoffen te starten.
Er zijn geen medicijnen tegen rodehond. De ziekte gaat vanzelf weer over. Je lichaam ruimt het virus zelf op. Daarna kun je het nooit meer krijgen.
Rabiës is een infectieziekte die de hersenen aantast. Het virus wordt alleen overgedragen op mensen door dieren met rabiës. In Nederland komt rabiës zeer zelden voor en alleen bij bepaalde vleermuissoorten.
Rabiës of hondsdolheid is een infectieuze virusziekte die het zenuwstelsel van mensen en andere zoogdieren kan aantasten. Mensen kunnen rabiës krijgen via speeksel (bijten, likken) van een zoogdier zoals hond, vos, aap, maar ook van een vleermuis met rabiës.
Vaccinaties. Sommige mensen lopen extra kans op een infectie met rabiës. Zij kunnen na 5 jaar een nieuwe vaccinatie (herhaling vaccinatie) nodig hebben.
Rabiës kan in een vroegtijdig stadium, dus zo snel mogelijk na een eventuele besmetting, worden behandeld. De behandeling bestaat uit toediening van het specifieke antiserum Menselijk Anti Rabiës Immunoglobuline (MARIG) (aan reizigers zonder voorafgaande vaccinaties) en aanvullende vaccinaties.
Spoel de wond met lauwwarm water uit de kraan of douche. Ga naar uw huisarts. Een bijtwond kan tot 8 uur later worden gehecht. Uw huisarts controleert of u voldoende tegen tetanus bent ingeënt.
De ziekte van Weil geeft veelal wel ernstige verschijnselen, die tot in 20% van de gevallen een dodelijke afloop kunnen hebben, indien behandeling niet tijdig wordt gestart.
Rabiës is een dodelijke infectieziekte die onder andere voorkomt bij honden en katten. Rabiës komt niet voor in Nederland, maar komt nog wel voor in Oost Europa.
Besmetting met het rabiësvirus kan optreden na contact met een besmet dier. Met name het speeksel van een besmet dier is gevaarlijk. In Nederland komt besmetting van honden niet voor maar vleermuizen kunnen wel besmet zijn. Als u een zieke of dode vleermuis met blote handen aanraakt, is er een kans dat u besmet wordt.
Als je gekrabd of gebeten wordt door een vleermuis, moet je de wond langdurig wassen onder stromend water. Daarna moet je zo snel mogelijk medische hulp zoeken. Je krijgt dan, afhankelijk van de wond, vaccinaties en/of antistoffen toegediend. De antistoffen zijn niet verkrijgbaar bij de apotheek.
Hoe vaak komt rodehond voor in Nederland? Sinds de invoering van rodehondvaccinatie komt de ziekte veel minder voor, doorgaans minder dan 5 gevallen per jaar. Onder bevolkingsgroepen die zich niet laten vaccineren, breken echter van tijd tot tijd nog epidemieën uit.
'Roodhond' is al in 1567 aangetroffen, en 'roodvont', een tussenvorm tussen 'roodhond' en roodvonk, werd in 1694 opgeschreven. In dialecten duiden roodvonk en rodehond nog steeds dezelfde ziekten aan.
Niet alle kinderen die besmet zijn met het rodehondvirus worden ziek. De helft merkt er zelfs niks van. Als iemand pas rodehond krijgt in de puberteit of als volwassene kan het ook pijnlijke gewrichten geven. Dit komt vooral voor bij meisjes en vrouwen.