Spoel een bijtende stof direct uit uw oog met lauw kraanwater, minstens 10 minuten lang. Houd uw hoofd onder de kraan en kijk in de straal, hoe moeilijk het ook is. Laat tegelijk de wastafel of een emmer vollopen. Doe uw hoofd in het water.
Als uw oog geïrriteerd is, kan spoelen met kraanwater helpen. Als u denkt dat er iets in het oog zit, laat iemand kijken of ga bij de huisarts langs. Kijk voor meer informatie naar Beschadiging van het hoornvlies, Etsing door een chemische stof, Vuiltje of splinter in het oog en Hoornvliesbeschadiging door fel licht.
Wrijf niet in uw oog. Probeer voorzichtig het vuiltje of de splinter te verwijderen met een nat wattenstaafje of de punt van een zakdoek. Lukt dat niet? Probeer het vuiltje of de splinter met water uit uw oog te spoelen.
In een notendop is de huid rondom de ogen gevoeliger, kwetsbaarder en vatbaarder voor externe invloeden. Daarom kan de huid bij de oogcontouren gaan hangen of zakken als je deze niet goed verzorgt.
Het spoelen van het oog kan onaangenaam of eng zijn, maar het kan het oog niet beschadigen. Hoe moet je je oog spoelen? Spoel met lauwwarm of koud water wanneer je geen oogdouche heeft, maar het is beter om een speciale oogdouche te gebruiken (zoals op de afbeelding).
De meeste oogspoelflessen hebben een handig oogbadje dat precies op het oog past. Afhankelijk van de deeltjes waarmee je oog in aanraking is gekomen, kun je een standaard oogspoeling met steriele sodium chloride gebruiken of een pH-neutrale oogspoeling. Hoe lang je moet spoelen is afhankelijk van het soort oogspoeling.
De beste methode hiervoor is het spoelen van het oog met een oogspoelmiddel zoals lenzenvloeistof, of, als dat niet beschikbaar is, met kraanwater. Het allerbelangrijkste hierbij is een ruime hoeveelheid vloeistof te gebruiken, om er zeker van te zijn dat het deeltje volledig is weggespoeld uit het oog.
Eigenlijk is een aparte oogcrème nergens voor nodig. Het enige wat specifiek is voor een oogcrème, is dat het in een klein potje zit en dat het product mild genoeg is voor de huid onder je ogen. De huid is hier namelijk dunner en dus gevoeliger dan de rest van je gezicht.
Verschijnselen van een hoornvliesbeschadiging
U knijpt uw oog het liefst dicht. U kunt opeens niet goed tegen licht (lichtschuw). Het kan voelen alsof er een korreltje of stofje in uw oog zit. Het oogwit kan rood worden.
Met een goede behandeling zal in de meeste gevallen het hoornvlies binnen een week genezen. Het nieuwe epitheel is nog erg kwetsbaar: wrijven in het oog kan de genezing tegenhouden, opnieuw pijn veroorzaken en een nieuwe behandeling met oogzalf of verband nodig maken.
Meestal gaat een oogontsteking binnen 1 tot 2 weken vanzelf over. Antibiotica zijn meestal niet zinvol. Ze kunnen irritatie in het oog en een allergische reactie geven.
Er zijn globaal 2 vormen van een conjunctivitis: Allergische reactie: vrij snel (binnen enkele minuten) na het indruppelen van oogdruppels ontstaat er jeuk, zwelling en roodheid van het ooglid en slijmvlies. De oogdruppels zijn vaak antibioticadruppels. Deze allergische reactie komt zelden voor.
Vaak is er niets ernstigs aan de hand. Een rood oog komt vaak door een oogontsteking, droge ogen of een allergie. Maar er kan ook iets heel ernstigs aan de hand zijn, bijvoorbeeld een verhoging van de oogboldruk. Uw oog kan beschadigd raken waardoor u (blijvend) slecht ziet.
Breng dan een laag Vaseline aan rondom je ogen voordat je de kou in gaat. Het beschermt de huid rondom je ogen tegen de kou en de tranen glijden er overheen, zodat je niet achterblijft met een rode en ruwe huid. >
Dikke ogen of lippen komt door vocht in uw huid of slijmvliezen. Ook uw tong, keel, handen, voeten en geslachtsorganen kunnen dik zijn. De oorzaak blijft vaak onbekend. Medicijnen, virussen, voeding of insectenbeten kunnen een oorzaak zijn.
Vaak worden aambeienzalf en vaseline genoemd als middel om wallen tegen te gaan. Aambeienzalf kan de zwelling verminderen en vaseline zou hydraterend werken. Met dit soort middelen loopt u echter het risico dat uw oog en de huid eromheen geïrriteerd raken.
Wat de huid rond de ogen echt nodig heeft, zijn antioxidanten, celcommunicerende ingrediënten en huidherstellende ingrediënten, en dat in een kalmerende formule die vrij is van geurstoffen; precies wat je ook nodig hebt voor de rest van je gezicht.
De oogcontour is een van de meest gevoelige zones van het gezicht. Daar moet dus speciale aandacht aan besteed worden, met zeer doelgerichte verzorgingsproducten. Daarom biedt Vichy specifieke producten voor de oogcontour die rimpels uitvlakken of kringen onder de ogen verminderen.
Het is nu dus een ideale tijd om oog serum te gebruiken. Een goed eye serum maakt de huid niet alleen soepeler waardoor je ogen er minder vermoeid uitzien, ze maken ook de huid rond je ogen gladder, waardoor er meer licht in de ogen wordt gereflecteerd, wat weer helderder ogende ogen betekent!
Jaarlijks loopt 1 op de 4.000 lensdragers een ooginfectie op. In een enkel geval gaat het om een infectie door de parasiet acanthamoeba, die gewoon in ons kraanwater zit. Bij een kleine beschadigingen van het hoornvlies is er een kans dat de bacterie het oog binnendringt.
Last van rode en/of tranende ogen? Dit is het gevolg van een irritatie aan het oog, bijvoorbeeld door een vuiltje, pollen, zon en wind of chloor van het zwembadwater. Op zich niet erg. Het teveel aan traanvocht smeert de ogen en zorgt ervoor dat deeltjes en vreemde stoffen in of rond de ogen worden weggewassen.
Door opname in deze bloedvaatjes kunnen de oogdruppels in het bloed terecht komen en vervolgens overal in het lichaam, dus ook bijvoorbeeld in de longen, het hart of de hersenen. Oogdruppels kunnen een prikkelend gevoel in het oog geven, ze kunnen wazig zien veroorzaken.