Wat doe je na contact met brandnetels? Jeuk- en pijnklachten trekken vanzelf binnen één uur grotendeels weg. Bij hevige jeuk kan zalf of crème met menthol, aloë vera of calendula verlichting geven (gebruik volgens bijsluiter).
Brandnetelthee is vochtafdrijvend wat enorm helpt als je lichaam veel vocht vasthoudt. De werking van brandnetelthee is ook goed bij mensen met diabetes en het vermindert ontstekingen. Heb je veel last van vermoeidheid, menstruatiepijn of een misselijk gevoel? Ook dan werkt brandnetelthee heel goed.
Brandnetels prikken om zichzelf te beschermen tegen planteneters. Aan de bladeren en stengels van de plant zitten brandharen waarin een stofje zit. Zodra je in contact komt met de plant, dan breekt er een stukje van de brandharen af en komt het stofje in je huid. Dit veroorzaakt de jeuk en rode bultjes op je huid.
Jonge planten zijn goed weg te schoffelen, maar een volwassen plant verwijder je het best door de plant uit te trekken. Bij voorkeur voor de bloei. Het is belangrijk de plant met wortel en al te verwijderen, anders loopt de plant weer uit.
Hoewel de jeuk van brandnetels vervelend en zelfs pijnlijk kan zijn, zijn brandnetels in het algemeen niet gevaarlijk. Wel kun je er dus jeuk en bultjes van krijgen. Dit is eigenlijk een allergische reactie van het lichaam. De natuurlijke reactie van je lichaam is om dan histamine aan te maken.
Voor veel mensen is de brandnetel een plantje waar men niet vrolijk van wordt. Het geeft bij aanraking een branderig gevoel aan de huid en kan enorm gaan jeuken. Hoewel het verder geen kwaad kan, zitten we er niet op te wachten.
De huid kan rood worden en er kunnen kleine brandnetel bultjes ontstaan. Deze brandnetel huiduitslag is vervelend, maar het komt vaak voor. Na verloop van tijd moet de roodheid en de zwelling van de bultjes van de brandnetel wond vanzelf weer afnemen. Dit gebeurt vaak al binnen een uur.
Zuiverend voor de bodem
Ook in de wat wildere tuin worden brandnetels vaak gewied, meestal omdat we de eigenschappen van dit kruid onvoldoende kennen. Brandnetels werken zuiverend, ook in de natuur. Ze duiken vaak spontaan op op plaatsen waar veel plantenresten, takken of bladeren liggen.
Atalanta, Dagpauwoog, Landkaartje, Gehakkelde aurelia, Kleine vos, als rupsen hebben ze brandnetels als voedselplant nodig.
Brandnetels bevatten een aantal vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor je lichaam. Zo bevatten brandnetels vitamine B1, B2, B5 en B11, maar ook vitamine A, C, E en K. Vitamine B1 en B2 zijn van belang voor je energievoorziening. B1 is daarnaast ook nodig voor een goede werking van je zenuwstelsel en je hart.
De brandnetel plukken zonder 'geprikt' te worden kan je doen door tuinhandschoenen aan te doen en dan de brandneteltoppen met een schaar afknippen en in een bak opvangen. Maar je kunt ze ook plukken als je geen handschoenen of schaar bij je hebt.
Wat prikt er dan? Op de (brand) haren zit een klein puntje. Raak je de plant aan, dan breekt dat puntje af en wordt er een stofje in je huid gespoten. Dat gaat jeuken, je krijgt bultjes en het doet vaak flink pijn.
Brandnetel heeft pijnstillende effecten, zowel bij inwendig als uitwendig gebruik. Brandnetel bevat quercitine wat een ontstekingsremmend en mastcelstabiliserend effect heeft. Hierdoor wordt de hoeveelheid histamine die het lichaam produceert in reactie op het allergeen, verminderd.
Brandnetel (Urtica) is hartstikke gezond. Het bevat bijvoorbeeld de vitamines A, B2, C en K en mineralen als ijzer, magnesium en kalium. Een makkelijke manier om hier voordeel uit te halen, is door er thee van te trekken.
Griekse geneesheren beschreven de brandnetels als een diureticum (vochtafdrijvend middel), laxerend middel, als behandeling voor hondenbeten, bloedneuzen, zwellingen, overmatige menstruatie, longontsteking en zo gaat het rijtje nog even door.
De grote brandnetel is een doorlevende plant met wortelstokken. Hij wortelt oppervlakkig maar kan ver vertakken. Hij groeit bij voorkeur op rijke, matig vochtige bodem, bijvoorbeeld als ondergroei in bossen of bosranden en aan de voet van heggen.
Brandnetelgier is een voedzame meststof die gemaakt wordt van een gegist aftreksel van brandnetels. Je kan dit makkelijk zelf maken en gebruiken voor diverse groenten en fruitbomen. Aangezien brandnetels heel wat stikstof en mineralen bevat zal het afgietsel het bodemleven sterk bevorderen.
Je kunt het bijvoorbeeld in de moestuin gebruiken om prei, tomaten, kool, selderij en komkommer een extra boost te geven. Geef het liever niet aan uien, bonen of erwten. Daarnaast kun je er ook bladluizen of andere plagen mee bestrijden. en het maakt je planten weerbaarder tegen schimmels en ziektes.
Welke planten houden van brandnetelgier? Uien, wortels, bonen, erwten en peulen houden niet van gier.
Bij netelroos heeft u plotseling jeukende rode bulten op uw huid. Het kan komen door virussen, voeding, medicijnen of insectenbeten. De bulten verdwijnen vanzelf binnen uren tot dagen. Stress, hitte, pijnstillers en alcohol kunnen de jeuk erger maken.
De meeste soorten huiduitslag, zoals warmte-uitslag of netelroos, verdwijnen uit zichzelf binnen 24 uur tot een paar dagen. Houd een opvallende uitslag met zichtbaar rode vlekken langer dan een week aan? Bel dan vooral je dokter. Een aandoening zoals eczeem, ofwel dermatitis, is meestal chronisch.
Hoe kun je het herkennen? Een overgevoeligheidsreactie kan zeer sterk variëren, van onschuldig tot zeer ernstig en levensbedreigend. Ze kan onmiddellijk optreden, een paar minuten na de inname, of pas na enkele dagen tot enkele weken. Het voornaamste kenmerk is huiduitslag met jeuk.
Bijwerkingen en nadelen van brandnetelthee
Drink je te veel brandnetelthee, dan kunnen er maag- en darmklachten ontstaan. Ben je allergisch voor planten uit de brandnetelfamilie (urticaceae)? Dan kan je de thee niet drinken. Mensen met nierproblemen wordt in sommige gevallen afgeraden om brandnetelthee te drinken.
Regelmatig drinken van brandnetelthee kan helpen constipatie, diarree en maagklachten te verminderen. De thee zorgt er namelijk voor dat je darmflora gezond en gebalanceerd blijft. Ook genezen ontstekingen in je maagdarmstelsel gemakkelijker.