Embed. In de meeste musea mag je geen foto's maken met flits. Schilderen kunnen er namelijk door verbleken of uitdrogen. En dan valt er weinig meer te zien in het museum!
Eigen foto's gebruiken
Uiteraard mag je altijd je eigen foto gebruiken om een schilderij van te maken. Dit is de prettigste manier en je hoeft niemand lastig te vallen… Ook het naar model tekenen kan zonder problemen worden gedaan. Uiteraard moet het model daarvoor toestemming hebben verleend.
Scannen is uiteraard de beste manier om een hoge kwaliteit afbeelding van je werk te krijgen. Zeker als je kleine tekeningen, aquarellen of illustraties maakt is scannen dé manier om je werk te digitaliseren. En ook plat werk dat groter is dan A4 kun je scannen.
Smartify combineert op een zelfde manier die handige en indrukwekkende aspecten, maar dan met schilderijen. Dat werkt simpel: richt de camera van je telefoon op een schilderij in een museum en je krijgt er meer informatie over. Basisinformatie zoals de kunstenaar, titel en gebruikte methode en materialen.
Niet alle kunstwerken worden een giclee. De meeste kunstwerken worden nog steeds alleen als origineel verkocht. Om kunst toch ook voor een breder publiek toegankelijk te maken, kiezen de meeste kunstenaars tegenwoordig ook een paar exemplaren uit hun werk, die ze beschikbaar stellen voor reproductie of giclee.
Door het auteursrecht mag je gevonden afbeeldingen niet zomaar gebruiken. Alleen de maker of rechthebbende (zeg maar: de eigenaar) mag bepalen of die afbeelding gebruikt mag worden, hoe die gebruikt mag worden en door wie dat mag.
Vanwege het auteursrecht moet je altijd toestemming vragen aan de maker van een foto, of je die foto mag gebruiken voor een website, folder, tijdschrift enzovoorts. Maakt het uit wat voor plaatjes het zijn? Niet echt, zelfs op vakantiekiekjes rust auteursrecht!
Rechtenvrije afbeeldingen zijn foto's waar géén auteursrecht op rust of waarvan de auteur het goed vindt dat je de afbeeldingen (commercieel) gebruikt. Je mag ze dus gratis of tegen een kleine vergoeding gebruiken. Afbeeldingen zonder auteursrecht zijn vaak ook geschikt voor commercieel gebruik.
Wat zijn gratis rechtenvrije foto's? Dat zijn foto's waar geen rechten op zitten én waar je niet voor hoeft te betalen. Je hebt geen toestemming van de auteur voor nodig als je de afbeeldingen wilt kopiëren, aanpassen of wilt verspreiden. Rechtenvrij dus, ook voor commerciële doeleinden.
Er is helaas geen register van foto's. Niets waardoor je definitief kunt weten of er auteursrecht op rust of niet. Het auteursrecht duurt tot 70 jaar na het overlijden van de maker of als een rechtspersoon de auteursrechthebbende is tot 70 jaar na eerste openbaarmaking.
Foto's die niet in opdracht zijn gemaakt, mogen vrij gepubliceerd worden. Tenzij jij als afgebeelde persoon een 'redelijk belang' hebt om publicatie van de foto te voorkomen. Dit belang kan privacy zijn, of een financieel belang, als iemand geld verdient met jouw foto.
Pixabay is een levendige community van creatievelingen die auteursrechtvrije afbeeldingen en video's deelt. Alle inhoud wordt vrijgegeven onder de Pixabay-licentie, waardoor ze veilig kunnen worden gebruikt zonder toestemming te vragen of de kunstenaar credits te geven - zelfs voor commerciële doeleinden.
Schenden van auteursrecht is een onrechtmatige daad en daarmee is schending van het auteursrecht strafbaar volgens het strafrecht. Artikel 31 Auteurswet geeft de basis voor de boete en gevangenisstraf die je kunt krijgen bij auteursrechtinbreuk.
Over het algemeen moet je het zo zien: je mag een tekst die iemand heeft geschreven niet zomaar overnemen, dat is plagiaat plegen en we vinden het ook normaal om dat niet te doen. Zo is het eigenlijk ook met foto's en illustraties.
Omdat een copyright notice of auteursvermelding niet verplicht is, heeft het ontbreken ervan ook geen gevolgen. Dat wil niet zeggen dat het helemaal geen waarde heeft. De naam die op of bij een werk staat, wordt vermoed ook de naam van de maker te zijn.
Leonardo Da Vinci – Mona Lisa
Het is waarschijnlijk het beroemdste schilderij in de hele wereld en uit alle kunsttijdperken. Da Vinci schilderde de Mona Lisa tussen 1503 en 1506 in Florence.
Een giclée wordt op ambachtelijke wijze, één voor één gedrukt en nadien kritisch gecontroleerd op kwaliteit. Er wordt met de kunstenaar een limiet afgesproken, de werken zijn dus beperkt in oplage, wat het zeer exclusief maakt!
Een schilderij of tekening is een uniek kunstwerk, het origineel. De enige in zijn soort, van de hand van de kunstenaar, waar er maar 1 van is. Echter een ets, litho of zeefdruk noemen we grafiek en dit is kunst gemaakt in een bepaalde oplage.
Aangifte doen bij de politie
Het misbruik maken van beeldmateriaal waar jij op staat is in veel gevallen strafbaar. Je kunt dan aangifte doen tegen de dader. Maak via 0900-8844 telefonisch een afspraak met de politie in jouw woonplaats om aangifte te doen. Zorg dat je bewijsmateriaal kunt laten zien.
Voeg ook niet ongevraagd mensen toe (taggen) aan foto's en video's. Staan er kinderen op je foto? Vraag dan aan de ouders of zij er bezwaar tegen hebben als je deze foto deelt op sociale media. Maak geen foto's op locaties waar gevoelige gegevens opgeslagen kunnen zijn, zoals op je werk.
Wanneer iemand een foto van jou gebruikt, of het nou een foto uit jouw hand of een foto van jezelf is dan maakt diegene inbreuk op jouw auteursrecht. Dit geldt ook wanneer de foto bewerkt is. Een filtertje over de foto heen plaatsen zal de inbreukmaker dus niet ontdoen van het inbreuk maken op jouw auteursrecht.
Naamsvermelding (BY=”Door”): hiermee geef je aan dat de ander jouw foto mag gebruiken, zolang jouw naam daar bij staat. Overigens heb je dit recht eigenlijk al automatisch omdat je het auteursrecht hebt.