Het beste kan je een bange of schuwe kat proberen te benaderen in zijn slaap. Staar de kat niet aan en nooit recht in de ogen aankijken maar knipper met je ogen. Draai je ogen van het dier weg kijk eigenlijk langs het dier. Laat je stem vaak horen en beloond de kat als het goed gaat.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het angstige gedrag van uw kitten of kat: Erfelijke aanleg: sommige katten zijn net als sommige mensen van nature angstiger aangelegd. Slechte ervaringen: de kat kan een slechte, angstwekkende ervaring hebben meegemaakt.
Heb geduld
Het lastige met bange katten is dat je nooit kunt inschatten hoe lang het zal duren. Soms duurt het een paar dagen, soms wel weken voordat een kat te voorschijn komt. Hoe dan ook, geduld is een schone zaak. En er is toch niets mooiers dan het vertrouwen van zulke katten weer te winnen!
Ook zijn bij een kat die stress ervaart, vaak de pupillen verwijd, is er onrust en verhoogde waakzaamheid, en zijn er soms overreacties op op zich onbetekenende gebeurtenissen. Verder kan een kat vaker aan zichzelf gaan krabben of likken, of zelfs eigen haren gaan uittrekken.
Uw kat verstopt zich onder het bed voor: veiligheid
Verstoppen onder een bed is de natuurlijke manier van uw kat om zich veiliger en buiten bereik van gevaar te voelen.
Als hij hoog in je huis een veilig plekje heeft – boven op meubilair, een kast of een plank bijvoorbeeld – kan dat je kat echt helpen ontspannen. Ook kun je je kat zich beter laten voelen door overal in huis zijn geur achter te laten.
Katten (en andere dieren) houden van routine. Als jij lief bent voor je kat, hem aandacht geeft en hem knuffelt, voelen ze zich veilig in de omgeving die jij voor hem gecreëerd hebt. Zorg dat je tijd met je kat besteedt door hem bijvoorbeeld een lange aai of kambeurt te geven. Hierdoor wordt je kat relaxed en jij ook!
Houd je kat zeker 6 tot 8 weken binnen. Katten zijn omgevingsdieren en het zal niet de eerste keer zijn dat een kat op zoek gaat naar zijn oude huis. Laat de kat rustig wennen aan zijn nieuwe omgeving alvorens hem de wijde wereld in te laten gaan.
Onweer, een onplezierige kennismaking met andere dieren, vuurwerk- voor een sommige honden of katten kunnen het regelrecht traumatische ervaringen zijn waarvan ze nog lang last houden.
Een kat die schrik heeft, reageert op een eenmalig incident, zoals iets dat met veel kabaal op de grond valt. Een angstige, schuwe kat is constant op haar hoede en ziet altijd en overal gevaar, ook als er geen is. Dat is voor alle betrokkenen stressvol. Net als mensen hebben katten verschillende karakters.
Een veel voorkomende oorzaak van stress is spanning tussen dieren in huis. De aanwezigheid of komst van bijvoorbeeld een hond kan tot gedragsproblemen leiden. Sommige katten durven zich dan niet meer vrij door het huis te bewegen.
Begin bijvoorbeeld met het regelmatig aanhalen van je kitten, geef hem brokjes op schoot en probeer hem iedere dag iets langer te aaien of te borstelen. Zijn er meer katten of andere dieren in huis, stop de dieren dan niet gelijk in dezelfde omgeving, maar laat ze rustig in fases wennen aan elkaar.
Zo wist Hippocrates al van de kalmerende werking op mensen en ook tegenwoordig wordt het middel veel gebruikt om te ontspannen en beter te kunnen slapen. De meeste mensen vinden het kruid stinken, terwijl katten gek zijn op de geur. Valeriaan werkt rustgevend op zo goed als iedere kat.
Als je heel druk bent en je merkt dat je kat stress ervaart van jouw drukke leven, probeer dan een feromonendispenser op te hangen. De feromonen hebben een rustgevende werking op katten. Dit kan net het zetje zijn dat je kat nodig heeft om weer haar rust te vinden, als ze dan nu even niet bij jou op schoot kan liggen.
Net zoals mensen kunnen ook katten depressief zijn, maar het verschil met lichamelijke klachten is niet altijd gemakkelijk te zien. Daarom is het belangrijk om als baasje geen overhaaste conclusies te trekken en eerst uw kat goed te observeren.
Op onze schoot liggen is heerlijk comfortabel en helpt om hun lichaamstemperatuur verhoogd te houden. Eigenlijk zijn wij dus hun eigen persoonlijke radiator. Wanneer je kat zich op jouw schoot krult, betekent dat ook dat hij zich veilig voelt en je voldoende vertrouwt om zijn persoonlijke bewaker te zijn.
Heeft je kat niet altijd behoefte aan knuffels en aaien over zijn bolletje? Dan hoeft dat niet te betekenen dat hij niet op je knuffels zit te wachten, maar dat je hem op de verkeerde manier benadert waardoor hij zich bedreigd voelt.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Gemiddeld heeft de mens een zichtscherpte van 20/20. De visuele scherpte van een kat fluctueert tussen 20/100 tot 20/200. Ofwel: een kat moet op ongeveer 6 meter van een object zijn om te kunnen zien wat een mens van 30 tot 40 meter afstand kan zien.
Er zijn tot op heden geen aanwijzingen dat katten complexe emoties zoals jaloezie, schuldgevoel of schaamte kunnen ervaren. Voor dit type emoties is namelijk zelfbewustzijn en inlevingsvermogen nodig.
Signalen waarmee je kat laat weten dat hij niet geheel gelukkig is, kunnen zijn: Binnenshuis krabben aan deurposten, muren en meubels. Sproeien op muren en meubels. Bij jou uit de buurt blijven door zich te verstoppen in de kast of onder het bed.