Nadia: 'Je kan de verse bladeren direct gebruiken, eerst goed wassen natuurlijk, maar je kan ze ook drogen, verkruimelen en er dan thee mee zetten. Je kan er ook lekkere siroop mee maken en de bladeren trekken in een sterke suikersiroop. '
Vijgenbladeren in het aquarium zijn vooral populair vanwege zijn antibacteriële en schimmelwerende werking. Ze hebben een zuiverende werking. Ook bevorderen ze wondgenezing op een natuurlijke wijze. De geplukte bladeren bevatten veel vitamine C en tannines.
Vijgenblad is een geweldig ingrediënt en een lekker extraatje als de vijgenoogst tegenvalt. Je kunt er ook fantastisch mee koken!
Vijgenblad smaakt een beetje naar kokos. Lekker met verse vijgen, honing en walnoten.
Het vijgenblad heeft een vreemde smaak - het is vertrouwd, maar op die 'kan er niet helemaal je vinger in leggen'-manier. Het is subtiel bedwelmend met tonen van kruidige groene vanille, echo's van vijg en een basisnootachtigheid van kokosnoot .
Nadia: 'Je kan de verse bladeren direct gebruiken, eerst goed wassen natuurlijk, maar je kan ze ook drogen, verkruimelen en er dan thee mee zetten.Je kan er ook lekkere siroop mee maken en de bladeren trekken in een sterke suikersiroop. '
Michelle McKenzie: Vijgenbladeren worden vaak gebruikt om kaas in te wikkelen . Sommige mensen koken er vis in. Als je een vijgenblad tussen je vingers wrijft, krijg je deze geweldige geur van kokos, turf, vanille en groene walnoot.
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten.
Ik vries vijgenbladeren in door er een paar op te stapelen en ze vervolgens in een diepvrieszak te doen . Blijf lezen om meer te weten te komen over het gebruik van vijgenbladeren bij het koken en voor een eenvoudig recept voor vijgenbladsiroop.
Het beste moment om de vijgenboom te snoeien in de late herfst of winter, na de bladval en ver voordat de sapstroom weer op gang komt. Als je wacht tot februari of maart bestaat de kans dat de sapstroom al op gang is. Snoei je dan? Dan kan de boom sap gaan bloeden en hierdoor sterven.
Is een vijgenboom giftig? De onrijpe vruchten en het blad kunnen voor honden, katten en paarden mild giftig zijn als ze opgegeten worden. De rijpe vruchten zijn onschadelijk, al werken ze wel laxerend, dus eet er niet teveel van.
Na het oogsten droog je de bladeren door ze in kleine bosjes naast elkaar op te hangen met genoeg ruimte ertussen zodat de lucht voldoende kan circuleren. Droog de bladeren aan de lucht, bijvoorbeeld in de ruimte waar de cvketel hangt of een andere plek waar het altijd lekker warm is.
Doordat er zowel oplosbare als onoplosbare vezels in vijgen voorkomen, zijn vijgen gunstig voor je spijsvertering. Daarnaast zitten er bepaalde soorten prebiotica in vijgen. Dit zijn stofjes die de groei van gezonde bacteriën stimuleren. Je lichaam heeft deze stofjes nodig, zodat je darmen gezond kunnen functioneren.
Vijgenlatex had een kortdurende therapie voor de behandeling van wratten (Verruca vulgaris), flankering en krimp van reagerende wratten na het starten van de vijgenlatextherapie (Bohlooli et al., 2007). ... De Ficus carica-boom produceert een wit sap dat traditioneel wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende ziekten als een veilig en economisch product.
Hoewel gedroogde vijgen een scala aan gezondheidsvoordelen hebben, is het belangrijk om ze met mate te consumeren. Overmatige consumptie van gedroogd fruit, dat calorierijk is vanwege het verwijderen van water, kan leiden tot een stijging van de bloedsuikerspiegel .
Je kan vijgen als zoete toets toevoegen aan je gerechten. Ze behoren ook tot de groep vrije suikers, maar bevatten meer suikers dan verse vijgen. De voedingsvezels en lage hoeveelheid calorieën (270 cal/100gr) bleken zeer positief te zijn voor gewichtsverlies en gewichtsbeheersing, door bevordering van darmwerking.
Het eten van geweekte vijgen kan gunstig zijn voor gewichtsbeheersing vanwege hun vezelgehalte. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsvezels houden je langer verzadigd, waardoor de kans op overeten en het verliezen van overtollige kilo's afneemt.
Om de vijgenbladeren houdbaar te maken, droog ik ze eerst. Omdat ze heel groot zijn en gelijk van de boom geplukt, best wat vocht bevatten, droog ik ze in mijn droogoventje. Op 50 graden droog ik ze in zo'n vier tot vijf uur. Dan zijn de bladeren knisperig droog.
Kook vijgenbladeren in licht gezouten water gedurende 20 minuten of tot ze zacht zijn, en gebruik ze dan als wrap of als alternatief voor spinaziegroen . Gebruik vijgenblad als wrap. De bladeren voegen een geweldige mediterrane smaak toe aan eten wanneer ze worden ingepakt en gekookt. Vijgenbladeren kunnen worden gebruikt om rijst en groenten in te wikkelen, of om vis in te wikkelen.
De bladeren van de vijgenboom zitten boordevol vitaminen. Dus wanneer u uw vijgenthee drinkt, consumeert u al die verbazingwekkend goede voedingsstoffen. Ze zijn een goede bron van vitamine B1, B2 en A. En ze bevatten ook fosfor, mangaan, kalium, natrium, ijzer en calcium.
Blancheer de vijgenbladeren 30 minuten in kokend, gezouten water. Haal ze eruit met een schuimspaan en doe ze in een kom vol ijskoud water. Laat ze uitlekken in een vergiet als ze zijn afgekoeld. Gebruik een klein scherp mes om eventuele steeltjes of taaie nerven te verwijderen.
Als u uw vijgenbladeren hebt afgespoeld, zorg er dan voor dat ze droog zijn voordat u verdergaat. Leg de vijgenbladeren in een gelijkmatige laag op het rek van de smoker.Rook ze 15 tot 20 minuten, of tot ze droog en broos zijn . Laat ze volledig afkoelen voordat u ze in een luchtdichte container bewaart.
De mooiste vruchten om uit je eigen tuin te oogsten, zijn vijgen. Ze horen, meer nog dan andere vruchten, perfect rijp, vol zoet en zacht geplukt te worden. Omdat ze nauwelijks transport verdragen moeten ze dus meteen gegeten worden. Ideaal dus om zelf te kweken.