Symptomen hiervan zijn bijvoorbeeld: diarree, lusteloosheid, vermagering en een opgezette buik. Doordat de beweeglijkheid van de darmen afneemt ontstaat er een verstopping of een ophoping van gas waardoor koliek ontstaat. Wil je weten hoe je zandkoliek kunt voorkomen lees dan snel verder.
De behandeling van zandkoliek bestaat uit vasten/voeren van een beperkte hoeveelheid ruwvoer en laxeren. Het kan vaak lang duren voordat grote hoeveelheden zand eruit komen. Verder kan men eventueel psyllium (vlozaad) geven.
Koliek is een uiting van (buik)pijn. Zo kan het paard door de buikpijn eetlust verliezen, schrapen met de voorbenen, flink zweten, regelmatig rollen, afwisselend gaan staan en liggen of onrustig zwiepen met de staart.
Een paard met koliek ziet er niet fit uit en oogt vaak lusteloos of juist rusteloos. Niet altijd alle symptomen zullen zichtbaar zijn, maar als je paard enkele van onderstaande kenmerken vertoont, bestaat de kans dat het om koliek gaat: Niet willen eten. Rollen of je paard gaat steeds liggen en weer opstaan.
Zandkoliek ontstaat door opname van overdreven hoeveelheden zand. Een paard is normaal gezien in staat om 80% van de opgenomen hoeveelheid zand opnieuw uit te scheiden. Dat betekent dat er 20% achter blijft in de dikke darm, wat na verloop van tijd begint op te stapelen en uiteindelijk tot symptomen zal leiden.
Wat is zandkoliek? Bij zandkoliek zit er te veel zand in de darmen van het paard wat veroorzaakt dat de darmen minder goed functioneren. Darmen kunnen door zand ook minder goed bewegen en daardoor het zand minder goed uitscheiden. Daardoor gaat de gezondheid van je paard achteruit.
Zandkuur. Wanneer je paard op een schrale weide staat of in een zandpaddock adviseren wij om 2 keer per jaar een reinigingskuur voor de darmen te voeren. Bij Dochorse hebben wij een ruim assortiment aan zandkuren. Wij zijn het online verkooppunt van onder andere Sectolin, TRM, Synovium en NAF.
De koliekpijn is vaak zo hevig dat u ook misselijkheid bent. Daarom zal de arts de pijnstillers meestal in de vorm van zetpillen voorschrijven. Voorbeelden zijn diclofenac, metamizol en naproxen. Metamizol krijgt u via een injectie en het wordt gebruikt als andere ontstekingsremmende pijnstillers onvoldoende werken.
Een paard kan last hebben van acute stress en chronische stress. Voorbeelden van acute stress zijn wanneer een paard schrikt of gespannen is tijdens het vervoeren, ook koliek zorgt voor acute stress.
De pijn gaat vanzelf over. Dit kan enkele minuten tot enkele uren duren. Drink niet tijdens of kort na een koliekaanval.
Er bestaan verschillende soorten koliek bij paarden. De meest voorkomende vormen van koliek zijn krampkoliek, zandkoliek, gaskoliek en verstoppingskoliek. Koliek kan in ernst variëren van mild tot levensbedreigend. Het kan paarden van iedere leeftijd of ras treffen.
Kolieken zijn krampen (ook wel spasmen genoemd) van het gladde spierweefsel van de wand van je holle organen zoals je slokdarm, maag, darmen, galwegen en galblaas, urinewegen en urineblaas. Zowel volwassenen als kinderen kunnen last hebben van kolieken.
Bij een gezond paard kan het al 18 uur duren voordat het opgenomen voedsel er aan de achter kant weer uit komt. Als de darmen trager werken en bijna stil liggen duurt het nog langer. Een verstoppingskoliek kan zo soms meerdere dagen aanhouden.
Na koliek is het verstandig om als basis veel goed ruwvoer te verstrekken zodat de darmenperistaltiek (weer) goed op gang komt/blijft. Graag wordt ook onze Gastro+ gegeven. De Gastro+ ondersteunt een gezonde zuurtegraad in de maag en bevat probiotica ter ondersteuning van een gezond evenwicht in de darmen.
Koliekpijnen zijn zeer heftige pijnaanvallen die ontstaan door het samentrekken van het spierweefsel in de wand van de urineleider. Hierdoor ontstaat hoge druk in de nier. Meestal wordt de pijn veroorzaakt door een steentje of een stolsel in de urineleider.
De dierenarts begint met het controleren van de temperatuur, hartslag, ademhalingsfrequentie en darmgeluiden. Vervolgens voert de dierenarts een rectaal onderzoek uit om de oorzaak van de koliek te achterhalen. Er kan een sonde in de neus van het paard worden aangebracht om te kijken naar de hoeveelheid maaginhoud.
Wanneer de koliek is veroorzaakt door een salmonella infectie moet je het paard isoleren en strenge hygiënemaatregelen treffen. Doordat de diarree grote hoeveelheden bacteriën bevat is deze erg besmettelijk.
Ook moet je altijd alert zijn op de kwaliteit van de voeding. Hooi of kuil wat bedorven is kan ook koliek veroorzaken. Het is daarnaast belangrijk dat wordt voorkomen dat het paard zich gaat vervelen of honger krijgt.
Koliek is eigenlijk een symptomencomplex en geen op zichzelf staande ziekte. De symptomen horen bij pijn in de buik. De dingen die waar te nemen zijn bij koliek variëren nogal in ernst.
De lichaamstemperatuur is bij een koliek- paard niet zo van belang. Bij diarree ziet men soms koorts, maar eigenlijk nooit bij kramp-, gas- of verstoppingskoliek. Met bovenstaand onderzoek kan een dierenarts redelijk inschatten of er sprake is van een minder ernstige of een zware koliek.
Paarden en pony's geef je 15 ml per keer, veulens 4-8 ml. Na het toedienen van Colosan hebben paarden vaak dorst.
Een paard eet zand vanwege verschillende redenen hebben zoals grazen op schrale weides, een mineralen tekort, verveling en zelfs door het gedrag van andere paarden simpelweg te kopiëren. Het zand wat de paarden binnen krijgen kan zich gaan ophopen in de darmen en daar voor problemen zorgen.
Als zand in de darmen terecht komt, kan dit de darmwand schuren wat tot irritatie leidt. Door deze irritatie kan de darmwand minder goed water en andere voedingstoffen opnemen. Dit kan diarree, gewichtsverlies en koliek veroorzaken.
Paarden mogen maximaal ca.1,2 – 2 kg wortelen per 100 kg lichaamsgewicht per dag krijgen. Dit betekent voor een volwassen paard van 600 kg ca. 7,2 – 12 kg wortels per dag.