U kunt een druppelslang zowel bovengronds als ondergronds plaatsen. Het voordeel van het plaatsen onder de grond is dat het water niet kan verdampen. Dit levert u een waterbesparing op tot wel 50%. De zweetslang heeft aan het uiteinde een "gardena" koppeling, waardoor u deze eenvoudig op de kraan kunt aansluiten.
De druppelslang is een waterslang met elke 30 cm gaatjes, die je bij je planten legt, en waarlangs het water langzaam en gericht in de bodem druppelt, richting de wortels.
Een druppelslang is een lange flexibele PE buis met gaatjes op gelijke onderlinge afstand. Zodra er waterdruk op de slang komt druppelt er langzaam water door de gaatjes van de slang naar buiten. Op deze manier is er met een druppelslang constante afgifte van water mogelijk.
Maar waar moet je op letten? Wanneer je nieuwe druppelslangen aanschaft, dan is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal punten, te weten de kleur, de diameter, de ponsafstand, het type druppelaar, het drukbereik en de aanwezige pompinstallatie.
Zweetslang geeft erg langzaam water af door de porien van de slang. Druppelslang heeft om de 30 cm gaatjes die per uur zo'n 2,3 liter water afgeven. De zwarte of bruine druppelslang geeft dus veel meer water af, zodat je ook minder aan druk hoeft te begrenzen indien je beregent met een pomp.
Leg de druppelslang op circa 20 tot 30 centimeter diepte. Leg de druppelslang hierbij ook in lussen van 30-50 cm of plaats de druppelslang direct langs de wortels die je wilt bewateren. De oplossing met lussen is ideaal voor als je in de toekomst nog planten wilt plaatsen.
Een uur is vaak voldoende.
In het aanvoertraject of op stukken waar geen water afgegeven mag worden kan de standaard tyleenslang/PE-leiding (buigzame zwarte kunststof slang) afwisselend toegepast worden. De maximaal toegestane werkdruk bij een druppelslang is 4 bar.
Druppelslangen en zweetslangen zijn niet vorstbestendig. Daarom is het verstandig om voor de winter het water uit de slangen te laten stromen.
De maximaal toegestane werkdruk is bij een druppelslang tot wel 4 bar. Hierbij kan een maximale lengte van 145 meter worden aangesloten voor een gelijkmatige waterafgifte. De druppelleidingen hebben een diameter van 16mm en kunnen via de speciale koppelingen voor druppelslang worden aangesloten.
Best Geteste Druppelslang
Uit onze test is gebleken dat de Bone Vista® 155 Stuks Water Druppelslang de beste koop druppelslang van dit moment is. Niet alleen is deze druppelslang wel 25 meter lang, ook krijg je 155 stuks accessoires om jouw tuin van het juiste irrigatiesysteem te voorzien.
Een druppelslang heeft altijd een diameter van 16 millimeter. Deze sluit je hierdoor met een puntstuk aan op een tyleenslang of tuinslang.
Meestal wordt de slang op 5 a 10 cm diep in de grond gelegd. Belangrijk is dat de slang niet te diep ligt voor jonge plantjes, De wortels moeten hier natuurlijk wel hun voeding uit kunnen halen. Het voordeel van een druppelslang onder de grond is dat het water niet kan verdampen.
De druppelslangen geven over de gehele lengte geleidelijk en om elke 30 cm water af. Het verbruik van een druppelaar is 2,3 liter per uur, ook bij lage of niet costante water druk.
Je kunt de slang aansluiten via een pomp op de regenton, maar ook gewoon op de kraan. De lengte van druppelslangen varieert van wel 100 meter tot 15 meter. Je kunt kiezen voor een ondergrondse druppelslang, maar ook voor een exemplaar dat bovengronds nauwelijks opvalt en eenvoudig te verplaatsen is.
Hoeveel grondpennen heb ik nodig
Op rechte stukken heeft u voldoende aan 1 grondpen per 1,5 meter. Voor een bocht van ± 90° raden wij 2 grondpennen aan. Voor een bocht van ± 180° raden wij 3 grondpennen aan.
Een druppelslang ( gardena) kan stommesweg die druk niet aan die je pomp geeft. Je zal een drukreduceerder moeten plaatsen die de druk herleidt naar maximum 1 Bar. Je moet dan ook nog eens kijken naar het debiet van de druppelslang. De meeste geven maximum 8 liter water per lopende meter.
De hydrofoorpomp is ook een goede keuze wanneer u een systeem heeft met een druppelslang. Deze pomp is geschikt voor zowel applicaties in huis als voor tuinwerkzaamheden.
Een druppelslang onder de haag is ideaal. Als het erg droog is elke dag een half uur de druppelslang aanzetten. Vaste planten: Gebruik bij vaste planten een sproeier die u minimaal een uur op dezelfde plek laat staan. De grond bij de wortels moet goed nat worden.
Meestal is eens per week water geven voldoende. TIP Voel of de potgrond droog of nat is. Steek gerust je vinger in de aarde, soms is alleen de bovenkant droog. Blijft de aarde aan uw vinger plakken dan is de grond vochtig.
Belangrijk is hoeveel afgifte je krijgt per meter en dan gewoon x het aantal meter en je hebt de benodigde afgifte capaciteit. Je kunt eventueel ook 'heen en weer', dan verdubbelt de afgifte per uur. Jouw pomp kun je knijpen tot zo'n 600l/uur, maar dat is dus nog steeds zo'n 200m druppelslang.
Bij temperaturen rond de 20 graden moet u ongeveer een half uur water geven en boven de 25 graden ongeveer 80 minuten. Bij extreme hitte zult u gedurende 2 uur water moeten geven. Wanneer u dat doet dan kan het voorkomen worden dat de kleigrond uitdroogt en zeer hard wordt.
Bij een drukgereguleerde slang neemt de druk af naarmate de slang langer wordt, hierdoor geeft de slang aan het begin meer water dan aan het einde. Hoogteverschil heeft hier ook invloed op. Drukgecompenseerd betekent dat de druk géén invloed heeft op de waterafgifte.