Als je over een papieren kentekenbewijs beschikt, dan hoef je je geen zorgen te maken. Je krijgt vanzelf een kentekencard bij aankoop van een andere auto of als je een vervangend kentekenbewijs aanvraagt. De kosten voor de kentekencard en de tenaamstellingscode bedragen €32,60.
Verkoopt u uw voertuig aan een RDW erkend bedrijf? Dan geeft u het complete kentekenbewijs aan de medewerker van het voertuigbedrijf. U krijgt van hem dan een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat het voertuig niet meer op uw naam staat.
Wanneer u zich met een auto op de openbare weg begeeft, moet u het complete kentekenbewijs Deel I (zowel het voertuigbewijs als het tenaamstellingsbewijs) bij u hebben en op verzoek kunnen tonen aan de politie.
Tenaamstellingscode: Het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en dat u thuis moet bewaren. De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers.
Als u met uw auto of ander voertuig gaat rijden, moet u uw papieren kentekenbewijs of kentekencard bij u hebben. De politie kan er om vragen.
Op de groene kaart ofwel het 'Internationale Motorrijtuigverzekeringskaart', staan de landen waar je verzekerd bent. Dit is een belangrijk document en wordt afgegeven bij bijvoorbeeld een autoverzekering, een motorverzekering of een camperverzekering. Er wordt dan ook geadviseerd om het bij de autopapieren te bewaren.
Rij- en kentekenbewijs als document op je smartphone
Je zet het via een speciaal procedé op je mobiele telefoon. Vervolgens kun je het rijbewijs in creditcardformaat voortaan thuislaten. Je kunt je rijbewijs laten zien door het document op je mobiele telefoon te tonen.
De tenaamstellingscode of bij een papieren kentekenbewijs het Overschrijvingsbewijs (deel II of het vroegere kopie deel 3) moet u thuis op een veilige plaats bewaren. Deze heeft u nodig als u uw voertuig gaat verkopen.
Is een kopie voldoende? De wetgever neemt in principe geen genoegen met kopieën van het kentekenbewijs. Om het risico op diefstal van de originelen te verkleinen, is het advies de autopapieren altijd mee te nemen als u de auto verlaat.
Er zijn twee type kentekenbewijzen. Een kentekencard (na januari 2014) en het papieren kentekenbewijs (voor januari 2014). Hieronder lees je welk bewijs je nodig hebt bij het verkopen van je auto. Zonder de juiste papieren is het niet mogelijk om je auto te verkopen.
Veel mensen bewaren hun kentekenbewijs in de auto, bijvoorbeeld in het dashboardkastje. We raden dit af. Je kunt de kentekencard beter in je portemonnee bewaren, samen met je rijbewijs. Let op: bewaar je kentekencard en tenaamstellingscode altijd apart van elkaar.
Je bent wettelijk verplicht om een geldig rijbewijs, jouw kentekenbewijs en jpuw autoverzekeringscertificaat bij je te hebben wanneer je in het buitenland rijdt.
Geldige ID-kaart of paspoort: hiermee laat je de koper zien dat je betrouwbaar bent. Voertuigbewijs én tenaamstellingsbewijs óf de kentekencard. Overschrijvingsbewijs óf tenaamstellingscode. Onderhouds- en reparatie boekje, zodat de koper vertrouwen krijgt bij het voertuig en precies weet wat ermee is gebeurd.
Als je je auto verkoopt, ben je verplicht om de koper bepaalde documenten te overhandigen: De originele verkoopfactuur. Het inschrijvingsbewijs. Het roze formulier “aanvraag tot inschrijving van een voertuig”, afgeleverd en afgestempeld door de technische keuring.
Opvragen kentekengegevens door organisaties
Bijvoorbeeld de Belastingdienst of de politie. Zij mogen de gegevens alleen gebruiken waarvoor deze zijn opgevraagd. Belangenbehartigers voor de autobranche kunnen alleen technische gegevens opvragen.
Vraagt de politie om uw kentekenbewijs en kunt u deze niet tonen? Dan krijgt u een boete van €45. Als u kortgeleden het kenteken op uw naam heeft laten zetten, maar de kentekencard nog niet heeft ontvangen mag u tot 14 dagen na het overschrijven rijden zonder kentekenbewijs.
Heeft u nog een papieren kentekenbewijs en wilt u liever een kentekenbewijs op creditcardformaat? U kunt uw papieren kentekenbewijs online omwisselen voor een kentekencard. Dit is niet verplicht. Uw papieren kentekenbewijs is een geldig Nederlands kentekenbewijs.
Sinds 1 juli 2020 is er sprake van een 'witte kaart'. De Council of Bureaux heeft besloten dat de nationale bureaus van autoverzekeraars mogen toestaan dat deze nu wit is. In Nederland is wit nu ook de aangewezen kleur. De groene kaarten die werden afgedrukt vóór 1 juli 2020 blijven geldig tot de vervaldag.
Als je Kentekenbewijs Deel 3 kwijt bent, geldt hetzelfde als wanneer je een overschrijvingsbewijs van na 2004 kwijt bent. Op de website van de RDW vraag je Kentekenbewijs Deel 3 opnieuw aan met je DigiD. Je krijg dit deel dan als kentekencard opgestuurd.
De overheid gaat in 2013 het papieren kentekenbewijs voor auto's vervangen door een kaart met ingebouwde chip. De nieuwe kaart is makkelijker in gebruik en minder fraudegevoelig, aldus het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De kentekenkaart gaat de gegevens bevatten van zowel het voertuig als de kentekenhouder.
Met de app KopieID kunt u in een kopie van uw identiteitsbewijs de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken. Dit kan bijvoorbeeld het burgerservicenummer (BSN) zijn maar ook een pasfoto of handtekening. Dit is afhankelijk van de organisatie en het doel van de kopie.
Het toevoegen van een rijbewijs aan Apple Wallet lijkt erg op het toevoegen van een creditcard of betaalpas, maar met een paar extra veiligheidsmaatregelen. Open de Apple Wallet-app. Tik op het +-pictogram in de rechterbovenhoek. Selecteer de optie voor het rijbewijs of de staat-ID.