Astronomen hebben een 'bewoonbare' planeet ontdekt buiten ons zonnestelsel. De planeet bevindt zich in de leefbare zone van een ster die relatief dichtbij onze zon staat. Daardoor zou er op de planeet, die de naam Wolf 1069 b draagt, eventueel leven mogelijk zijn. Wolf 1069 b is een zogenoemde exoplaneet.
In het zonnestelsel vallen alleen de Aarde en Mars in de bewoonbare zone; Venus en Mercurius staan te dicht bij de Zon, de andere planeten te ver ervandaan.
Astronomen en (asto-)biologen gaan er dan ook vanuit dat de aarde niet de enige 'levende planeet' in het heelal is. Hoe zeldzaam buitenaards leven precies is, is echter onbekend. Op andere planeten (of manen) in ons eigen zonnestelsel zijn tot op heden nog nooit sporen van buitenaardse organismen aangetroffen.
Astronomen hebben direct bewijs gevonden voor de aanwezigheid van atomaire zuurstof, zwevend boven de giftige wolken van onze 'kwaadaardige' buurplaneet. In ons zonnestelsel vinden we twee opvallend gelijkende planeten: de aarde en Venus.
Er zijn naar schatting 300 miljoen potentieel leefbare planeten in het Melkwegstelsel. Gebruikmakend van gegevens verzameld met de Amerikaanse Kepler en Europese Gaia ruimtetelescopen hebben sterrenkundigen berekend dat er naar schatting 300 miljoen potentieel leefbare planeten in het Melkwegstelsel zijn.
Tot op heden is de aarde de enige planeet waar leven bekend is.
Alles aan Jupiter is groot. Hij is groter dan alle andere planeten samen. De aarde zou er meer dan dertienhonderd keer in passen. Hij weegt ook ruim twee keer zo veel als alle andere planeten samen.
De planeet, Kepler-452b, is ongeveer anderhalf keer zo groot als de aarde en draait in de zogeheten leefbare zone om een ster die sterk op onze zon lijkt. Dat betekent dat er vloeibaar water kan voorkomen op het oppervlak van de planeet. Water is een essentieel ingrediënt van leven zoals we dat kennen.
De planeet heeft het sterkste magnetische veld van alle planeten in het zonnestelsel: het is ongeveer 14 maal sterker dan dat op Aarde. De kracht van het veld op Jupiter wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van metallische waterstof in de kern.
Op Mars is er minder lucht dan op aarde. De atmosfeer bestaat vooral uit koolstofdioxide en een klein beetje stikstof. Er is bijna geen zuurstof, dus ademen is moeilijk! Het kan hard waaien op Mars, maar niet zo erg als op aarde.
Fysicus Roger Penrose heeft bewijs gevonden dat er voor de oerknal een universum was, en daarvoor nog een universum. Kortom: de oerknal was niet het begin. Penrose verwacht dat de uitbreiding van het universum ooit stopt, aldus PopSci. Het heelal dijt continu uit, waardoor een zwarte leegte ontstaat.
En hoe zwaarder de planeet is, hoe sterker zijn zwaartekracht is. Door zijn supersterke zwaartekracht beschermt Jupiter het leven op Aarde, en is dus de held van ons Zonnestelsel.
De binnenplaneten Mercurius en Venus hebben geen manen; de rode planeet Mars heeft twee kleine maantjes, Phobos en Deimos. De vier reuzenplaneten in het zonnestelsel - Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus - hebben het grootste aantal manen.
Saturnus, het wonder met de ringen, zo mag je deze planeet wel noemen. Misschien wel de mooiste planeet van het Zonnestelsel. Een grote ronde bol met daarom heen een enorm ringen stelsel.
Pluto wordt sinds augustus 2006 geen planeet meer genoemd. Pluto heeft veel hemellichamen om zich heen, waardoor hij een dwergplaneet genoemd wordt.
Venus is de heetste planeet. Het is daar rond de 480 graden. Mercurius ligt wel dichterbij de zon maar Venus is bedekt met een dikke laag wolken zodat de warmte niet ontsnapt. Door dit wolkendek is Venus vanaf de aarde ook vaak goed te zien, omdat het wolkendek veel licht weerkaatst.
Wat bedoel je met "verjaren"? Als een jaar = 1 omwenteling om de zon, dan kun je ook op Neptunus verjaren (gesteld dat je op die planeet zou kunnen leven en lang genoeg leeft).
Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus bestaan uit gas.Daardoor zijn ze ongeschikt voor leven zoals wij dat kennen, en trouwens ook om op te landen.
Maar Jupiter is geen ster, het is een planeet, gemaakt van gas. Je kunt er dus niet op lopen. Jupiter is erg groot, maar dat betekent niet dat hij langzaam beweegt.
Een exoplaneet is een planeet buiten ons zonnestelsel. Ze draait rond een andere ster dan onze zon. De nieuw ontdekte planeet heeft de naam LTT9779b meegekregen en is ruim 260 lichtjaren van de aarde verwijderd. Ze reflecteert bijzonder veel licht van de ster waarrond ze draait: ongeveer 80 procent.
Rond de meeste sterren zweven planeten. Alleen in het Melkwegstelsel zijn er tien miljard planeten waar leven zoals wij dat kennen mogelijk is. Het aantal bewoonbare planeten verderop in het universum valt niet te schatten, maar het zijn er flink wat.
Ons zonnestelsel telt acht planeten: Mercurius, Venus, de aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Daarnaast hebben wetenschappers inmiddels bijna 5000 'exoplaneten' gevonden, planeten die draaien rond andere sterren in onze Melkweg.
De dagen op Jupiter zijn wel korter dan op aarde: een dag duurt daar maar 10 uur.
Ter vergelijking: de aarde draait op een afstand van 150 miljoen kilometer rond de zon. Jupiter doet er ongeveer twaalf jaar over om een rondje rond de zon te maken, maar draait wel een stuk sneller om zijn eigen as dan de aarde doet. Een dag op Jupiter duurt daarom maar tien uur.
Alle planeten zouden er wel inpassen. Ook is Jupiter de eerste van de gasplaneten. De planeet wordt ook wel de 'reuzenplaneet' genoemd.