Een wijn beluchter zorgt ervoor dat de wijn extra snel in aanraking komt met zuurstof tijdens het uitschenken. Wijn beluchters zijn dan ook bedoeld om de wijn te laten oxideren voor een aangenamere smaak. Tijdens het oxideren worden de tannines van jonge wijnen verzacht en komen de aroma's optimaal tot hun recht.
Of jonge wijn van bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon druif smaken veel zachter en het fruit komt beter los in de smaak als je de wijn goed vooraf belucht. De tannine in de rode wijn wordt namelijk zachter en de rode wijn zal dus minder 'hard' smaken.
De reden om een fles wijn te decanteren is om droesem in de wijn te scheiden van de wijn. Droesem in een wijn is heel natuurlijk. Dit zijn kleine deeltjes die al die tijd aanwezig waren, maar na verloop van tijd samenklonteren en naar de bodem van de fles zinken.
De Riedel Amadeo Mini 0,75 l is volgens ons de beste decanteerkaraf. De beste decanteerkaraf heeft een uniek design en is van het designjaar 2019. Het heeft een volume van 750 cc en een hoogte van 25 cm. De beste decanteerkaraf is handgemaakt en mondgeblazen.
Door te decanteren blijft het bezinksel achter in de fles. Er zijn twee manieren van decanteren. Methode één is 'quick & dirty', waarbij je de decanteerkaraf schuin houdt en de wijn bijna helemaal in de karaf schenkt. Je laat een bodempje over in de fles, voor als er wat droesem in zit.
Ontkurk de wijn gerust 2 uur op voorhand. Nog beter is om een jonge wijn te karaferen (over te gieten in een karaf). De wijn neemt dan veel meer zuurstof op, en zijn kwaliteiten zijn sneller waarneembaar. Bij oudere wijnen is het fruit al veel minder aanwezig.
Door het ontkurken geeft u zo'n wijn een beetje extra zuurstof, waardoor hij zijn kwaliteiten vlugger zal blootgeven. U kan de wijn dan gerust 2 uur op voorhand openen. Nog beter is om een jonge wijn te karaferen.
Simpele methode
Vul de karaf met een flinke scheut azijn – zeker 1/3 van de fles. Vul de rest aan met water en laat de kristallen karaf daarna minimaal een uur weken. Na een uur zal de kalkaanslag zijn losgeweekt en kun je de karaf leeggieten in de gootsteen.
Tijdens de bewaring zal er zich een bezinksel vormen van wijnsteenzuur, tannines, anthocyanen, etc. Ook ongefilterde wijnen bevatten vaak een bezinksel dat kan zorgen voor onaangename ervaring in de mond. Daarom gaat men deze wijnen overgieten in een karaf om het bezinksel te scheiden van de wijn.
Jonge strakke rode wijnen hebben die extra zuurstof echt nodig zodat de smaken zich optimaal kunnen ontwikkelen. Oudere wijnen weer niet. Vooral verfijnde oude wijnen zitten al vol geur en smaken. Een extra dosis zuurstof zorgt ervoor dat zo'n mooie wijn zich te snel ontwikkelt waardoor smaken en aroma's vervliegen.
Dit doe je om de wijn te beluchten of om zuurstof toe te voegen aan de wijn. Dit wordt vooral gedaan bij jonge wijnen of wijnen die zo complex zijn dat ze anders niet goed tot hun recht komen. Door het toevoegen van lucht worden de aanwezige geuren en smaken als het ware losgemaakt en komen ze meer tot hun recht.
Alle aroma's komen makkelijker vrij en de wijn wordt vriendelijker en zachter. Eigenlijk laat je hem zo versneld een beetje extra ouderen. Decanteren doe je bij een oudere wijn met bezinksel in de fles. Deze droesem ontstaat tijdens het ouderen van wijn.
Spoel je karaf goed om en laat deze goed drogen door de karaf op z'n kop te zetten. 2. Neem een handje ongekookte witte rijst en doe dit in de wijnkaraf.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
Een (betaalbare) fles wijn is doorgaans (ruim 90% van alle wijnen) circa 2 jaar houdbaar. Echter een veel gehoord advies is om de fles binnen een jaar te consumeren. De meeste wijnen worden er gewoon niet beter op als u ze bewaart.
Een fles rode wijn met een schroefdop kan net zo lang worden bewaard als een fles wijn met een kurk. Dit is afhankelijk van het soort wijn zo'n twee tot tien jaar. Toch zijn de meeste rode wijnen bedoeld om meteen van te genieten en zijn daarom het lekkerst als je ze binnen drie jaar opdrinkt.
Vul de karaf een derde met azijn. Vul de karaf dan bij met water. Wacht een uurtje en de kalk is verdwenen! Je kunt het water met azijn ook weer in de waterkoker gieten, zodat we waterkoker ook kalkvrij wordt.
Als de speen en fles schoonmaken met de hand gebeurt, kan je ze het beste aan de lucht laten drogen. Zet ze hiervoor ondersteboven op een schone hand- of theedoek. Heb je ze snel nodig? Dan kan je de fles en speen droogmaken met een schone theedoek.
Voeg een snufje zout toe aan het glas wijn. Er wordt namelijk gezegd dat een beetje zout de smaken van een goedkope wijn beter in balans brengt en hem daardoor lekkerder laat smaken. Handig, want het zoutvaatje is in ieder keuken wel te vinden. De kwaliteit van je wijn is dus zó op te krikken.
De definitie van chambreren is 'het op kamertemperatuur brengen van wijn'. Klinkt eenvoudig: even de wijn uit de koelkast of de kelderkast halen en in de woonkamer of keuken zetten.
Om die droesem uit de wijn te krijgen, kun je 'm decanteren. Daarvoor kun je een speciale decanteerkaraf gebruiken, een glazen karaf met een smalle hals. Houd de karaf schuin, houd de hals van de wijnfles boven een lichtje (bijvoorbeeld een kaars of zaklamp) en begin met het overschenken van de wijn.
Plop! Als de kurk breekt tijdens het openen van de fles en deze is nat van binnen, dan kan je er bijna vanuit gaan dat deze wijn bedorven is. Terugbrengen dus!
We hebben allemaal wel eens gehoord dat oudere wijn beter zou zijn. Maar is dit eigenlijk wel de waarheid? Er zijn in werkelijkheid meer wijnen die niet goed tegen het ouder worden kunnen dan wijnen die wel beter worden naarmate de jaren vorderen (slechts 3% van de totale markt).