Wat doe je met een Santokumes?

Met het santokumes, door sommigen soms ook wel gekscherend sudoku mes genoemd, kunt u onder andere plakken snijden, groente en fruit klein snijden en vis en vlees snijden. Hier komt ook de naam van het santokumes 'de drie deugden' vandaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op e-messen.nl

Waar gebruik je een santokumes voor?

Het santokumes is de Japanse versie van een koksmes en wordt doorgaans gebruikt voor het snijden van vlees, vis en groente. Een santoku is doorgaans dunner, scherper en gemaakt van harder staal dan een regulier koksmes. Dit zorgt ervoor dat het mes lichter is en langer scherp blijft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kookpunt.nl

Wat is het verschil tussen een Chefmes en een santokumes?

' Het grootste verschil zit hem in de vorm van het lemmet. Waar het lemmet van een koksmes in een spitse punt uitkomt zie je bij de santoku dat die schuin afloopt vanuit de rug naar de snede. Daardoor vragen beide messen om andere snijtechnieken. Maar in feite snij je met beide type messen dezelfde ingrediënten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op knivesandtools.nl

Waar wordt een Chefmes voor gebruikt?

Een koksmes dient namelijk als fundament voor je keukenmessen-collectie. Hiermee kun je verschillende producten (lees: vis, vlees, groenten en kruiden) halveren, brunoise (blokjes) snijden of choppen. In elke messenset kom je dus wel een koksmes tegen waarmee jij dé chef kan uithangen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op culy.nl

Welke messen heb je nodig in de keuken?

De volgende vier messen mogen absoluut niet ontbreken in de keuken:
  1. Koksmes. Het koksmes is absoluut onmisbaar. ...
  2. Broodmes. Harde korst, zachte korst of bolletjes: met een goed broodmes snij je soepel door alle soorten brood. ...
  3. Tourneermes. Het tourneermes is misschien wel het meest onderschatte keukenmes. ...
  4. Officemes.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op knivesandtools.nl

How to Use a Santoku - Japanese Kitchen Knife Skills

37 gerelateerde vragen gevonden

Welke messen gebruikt Jeroen Meus?

Antwoord van Jeroen Meus

In Dagelijkse kost gebruik ik koksmessen van de fabrikant Zwilling. Het is vooral belangrijk om een set messen te kiezen die aansluiten bij je wensen als kok en die goed in de hand liggen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dagelijksekost.een.be

Wat kun je snijden met een Chefmes?

Met het koksmes kunt u onder andere vlees en groente snijden, maar ook kruiden fijnsnijden of bijvoorbeeld een knoflook pellen door met de zijkant van het lemmet de knoflook te pletten. De meest gebruikte snijtechniek bij een koksmes is de manier waarop de punt van het koksmes op de snijplank blijft liggen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op e-messen.nl

Welk mes om vlees te snijden?

Vleesmes: voor het snijden van gebraden of rauw vlees zonder botten. Een vleesmes wordt ook wel een trancheermes genoemd. Dit komt van het woord trancheren, wat aansnijden betekend. Je gebruikt het vleesmes dus voor het 'aansnijden' van vlees.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op knivesandtools.nl

Welk mes voor biefstuk?

Kies liefst voor messen met een roestvrijstalen lemmet: dat gaat niet oxideren. Er bestaan steakmessen met een gladde en met een gekartelde snede. Let erop dat een gekarteld lemmet niet te dik is: dan trek je het vlees uit elkaar, eerder dan het in mooie stukken te snijden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle-lekker.be

Welke messen hebben koks?

De meeste koks gebruiken een koksmes met een lemmet van 26 cm. Voor huishoudelijk gebruik is dit aan de grote kant, en voldoet een 20 cm koksmes prima. Naast één of twee koksmessen heeft een kok vrijwel altijd een fileermes, een uitbeenmes, enkele schil en tourneermesjes en een aanzetstaal in zijn set.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kokswereld.nl

Wat kost een goed mes?

Opvallend is dat de duurdere messen vaak wel beter zijn dan de goedkopere. In de top 5 is er niet een onder de 90 euro. Onderaan de lijst bungelt Hema met een mes van 5 euro dat een 5,2 haalt. Het koksmes van Herman den Blijker (16 euro) is nog minder goed dan dat van Xenos (5 euro).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 24kitchen.nl

Waarom zitten er gaten in een mes?

Messen met kuiltjes

De kuiltjes zijn de meest voorkomende oplossing. Deze kuiltjes zorgen voor lucht tussen het lemmet en het product. Hierdoor wordt een plakje tomaat niet maar naar het lemmet gezogen, maar wordt deze juist afgestoten. Een groot voordeel, want nu hoeft u niet iedere keer het lemmet schoon te maken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op e-messen.nl

Welke messen blijven scherp?

Alle messen met een hardheid vanaf ongeveer 56-58° HRC (en natuurlijk alles daarboven) hebben een langdurige scherpte. We hebben het dan onder andere over de messen van Chroma, Diamant Sabatier, Global, Opinel en Robert Herder.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op e-messen.nl

Wat is een Japans mes?

Japanse keukenmessen worden beschouwd als de beste keukenmessen die er zijn. Door de extreem harde staalsoort kan een Japans mes is een scherpere hoek geslepen worden dan een Europees mes. Het mes is hierdoor veel scherper en blijft ook langer scherp.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kookgigant.nl

Welk mes uien snijden?

Snij nooit een ui met een gegolfd mes, er komen dan veel sappen vrij waarvan je kan gaan tranen. Ook de kip snij je niet met het universeelmes. Een relatief klein met met een spits en smal lemmet. Het officies is ideaal voor het ontvellen van een ui, snijden en garneren van fruit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op marianskookwereld.nl

Welk mes voor snijden taart?

Een broodmes is een getand mes om brood, gebak en fruittaarten te snijden. De tandjes kunnen een zachte of een scherpe golving hebben. Geef de voorkeur aan een broodmes met een zachte golving, dan snijdt scherper en je krijgt minder kruimels.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle-lekker.be

Welk Japans koksmes?

Een santoku is de Japanse versie van het koksmes. Het woord santoku betekent: drie kwaliteiten. Volgens sommige gaat het hier om het snijden, pletten en scheppen waar de santoku zo geschikt voor is. Volgens anderen staat het voor vlees, vis en groenten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op knivesandtools.nl

Wat is een goed steakmes?

Goede steakmessen hebben een smal en slank lemmet, zodat je soepel door een stuk vlees heen glijdt. De snede moet werkelijk vlijmscherp zijn. Het gevaar van een te dik lemmet met een botte snede is dat je veel kracht moet zetten om door je stugge biefstuk heen te komen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op knivesandtools.nl

Wat is een goed fileermes?

Het lemmet van een fileermes moet altijd heel dun, smal en uiterst scherp zijn, zodat heel dunne filets gesneden kunnen worden. Om grote stukken vlees te kunnen snijden zonder dat het mes bezwijkt, moet je rekening houden met een lemmetlengte van ongeveer 20 cm.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sweetesthome.nl

Wat is een Zalmmes?

Hammes / zalmmes

Het mes wordt gebruikt voor het snijden van zeer dunne plakjes vlees of vis, bijvoorbeeld voor broodbeleg of carpaccio, waarbij de gehele lengte van het lemmet wordt gebruikt om iedere plak in één haal af te snijden. Vaak heeft een ham- of zalmmes kuiltjes aan beide zijden van het lemmet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op demessenslijper.nl

Wat is een Tourneermes?

Een tourneermesje wordt gekenmerkt door een gebogen, sabelachtig lemmet van 5 tot 7 centimeter met vooraan een vlijmscherpe punt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle-lekker.be

Hoe gebruik je een hakmes?

Hierbij knijp je met je duim en wijsvinger in het mes, waarbij je je wijsvinger ontspant terwijl je met je andere drie vingers het handvat vasthoudt.” Het mes kan erg scherp zijn, dus gebruik je vrije hand om het ingrediënt op zijn plaats te houden, waarbij je je vingertopjes krult en het mes nooit hoger optilt dan je ...

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lkkprofessional.com

Hoe heet het scherp van een mes?

B: Lemmet. Het is het belangrijkste onderdeel van het mes, het lemmet wordt meestal van een legering van ijzer met een aantal andere materialen gemaakt. Het lemmet loopt van de "punt" van het mes tot aan de "hiel".

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op marmelot.com

Kunnen Kuhn Rikon messen in de vaatwasser?

Vaatwasser veilig, echter handwas aan te raden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bol.com

Populaire vragen