Een multicooker is een apparaat waarmee u niet alleen kunt koken, maar ook kunt bakken, stomen, braden, stoven en in sommige gevallen zelfs soep klaar kunt maken. Dit alles doet u slechts met één apparaat terwijl u hier normaal gesproken meerdere pannen voor nodig hebt.
Het klinkt bijna ongeloofwaardig, maar met een multicooker kun je zowel rijst koken, vlees bakken, een stoofpotje maken, groente stomen, pasta koken of soep maken.
Het verschil tussen een multicooker en een slowcooker
Een slowcooker heeft maar één functie en dat is het langzaam bereiden van een gerecht. Een multicooker daarentegen heeft meestal ook een slowcookfunctie, maar ook vele andere functies.
Multicookers zijn ongelooflijk handig. Ze besparen niet alleen heel wat ruimte in uw keuken door tot 11 verschillende toepassingen in één te combineren, maar ze kunnen uw eten ook veel sneller op tafel zetten met snelkoken en maken het bereiden van eten veel gemakkelijker.
Slowcookers houden een constante, relatief lage temperatuur aan gedurende lange tijd, tenminste enkele uren. Zo gaart je maaltijd traag en komen de smaken optimaal tot hun recht. Ideaal dus voor stoofpotjes, soepen of sauzen die lang moeten garen.
De Cookeo is een slimme multicooker die is uitgerust met een intuitief en intelligent bedieningspaneel. Met zes kookinstellingen en meer dan 100 voorgeprogrammeerde recepten is Cookeo de perfecte kookassistent voor snelle en eenvoudige maaltijden.
Hoeveel stroom verbruikt een slowcooker? Gemiddeld gebruikt een slowcooker 200 watt. Dit is slechts een fractie van wat een oven gebruikt. Een slowcooker staat al snel 6 tot 8 uur aan, dat klinkt duur.
De Crock pot komt ook meerdere jaren op rij naar boven als best geteste slowcooker van de consumentenbond en heeft tevens een hele hoge klantentevredenheidscore.
500 Slowcooker Recepten, Carol Beckerman (288 pagina's)
De slowcooker wordt met dit crockpot kookboek je beste vriend in de keuken! Je doet de ingrediënten erin en het apparaat doet de rest. Kom je 's avonds thuis, dan word je verwelkomt met de geuren van een heerlijke, zelf gemaakte maaltijd!
Een liter water aan de kook brengen kost op inductie ongeveer 40 procent minder tijd dan op een keramische kookplaat. Langzame kooktechnieken, zoals sous-vide (vacuümkoken) en koken met een slowcooker, kosten vaak veel tijd en het is dan ook waarschijnlijk dat deze bereidingswijzen niet altijd even energiezuinig zijn.
Laat je de Crock-Pot slowcooker de hele dag aanstaan verbruikt hij maar ongeveer €0,37 aan stroomkosten, veel duurzamer dan gas of een oven. Het lage energieverbruik is dus ook één van de vele voordelen van een slowcooker.
Het kenmerk van een slowcooker is dat dankzij de lagere temperatuur de voedingswaarden van de diverse ingrediënten intact blijven. Daarnaast komt er nauwelijks vet aan te pas waardoor het een (zeer) gezonde manier van eten bereiden is.
Een slowcooker (we gebruiken in onze vergelijking dit model) is 220 Watt. Een multicooker (we gebruiken in dit geval de veelgebruikte Instant Pot Duo60) is 1000 watt.
De slowcooker kun je aan laten staan als je niet thuis bent. Het product is daarvoor gemaakt en is per definitie veilig. Volg wel altijd de gebruiksaanwijzing op en zorg dat de slowcooker vrij en stabiel staat; bouw hem niet in.
INFO: Je kan stellen dat het alle twee gezond is maar koken met een snelkookpan is en blijft de gezondste manier van koken. Door de korte kooktijd gaan er minder vitaminen verloren.
Moulinex Multicookers
Lekker willen koken, met maar een druk op de knop, dit doe je nu met de multicookers van Moulinex. Ook kun je de Moulinex multicooker gebruiken om rijst te koken, is dat even handig. Stomen, stoven, bakken, braden, koken en soms ook slowcooken; de Moulinex Multicookers weten er raad mee.
Kookrobots kunnen uit twee soorten bestaan: een programmeerbare pot of een keukenmachine. De programmeerbare potten ze koken alleen voedsel, dus de bereiding komt overeen met de gebruiker. In plaats daarvan de verwerkers ze bereiden ze wel voor en ze koken ze ook, maar beide functies worden afzonderlijk uitgevoerd.
Voordelen van koken in een slowcooker
Producten behouden beter hun smaak. Door de manier van garen (lage temperaturen) blijven alle voedingsstoffen in de pan. De sappen van bijvoorbeeld vlees gaan niet verloren en trekken volledig in het vlees. Gezond doordat het voedsel niet kapot gekookt of gebakken wordt.
Crock Pot DuraCeramic 5L
Deze pan is digitaal instelbaar en gaat na de kooktijd automatisch over op de warmhoudstand. De binnenpan kan in de oven, op het fornuis (gas én inductie) en kan ook in de vaatwasser.
De Crock Pot CR026X is een moderne slowcooker met metalen binnenpan die voorzien is van een keramische anti-aanbaklaag, iets dat we nog niet zo vaak zien bij slowcookers. Bovendien is de binnenpan geschikt voor gebruik op inductie, en dat zien we ook niet zo vaak.
Je kunt de slowcooker ook met hoge buiten temperaturen gebruiken op de camping. De slowcooker zelf wordt snel heet en zal naar mate de tijd verstrekt niet gaan afkoelen. Wanneer je gerecht klaar is raad ik aan de slowcooker op de warmhoud stand te houden, op deze manier blijft het eten heet genoeg.