Er zijn twee soorten verf die op canvas worden gebruikt, olieverf en acrylverf, elk met hun voor- en nadelen. Je moet deze goed afwegen en beslissen wat het beste is voor wat je wilt schilderen en de manier waarop je het wilt schilderen.
Met acrylverf kun je heel fijn op doek (ook vaak canvas genoemd) schilderen. De structuur van doeken zorgt ervoor dat de verf mooi van de kwast loslaat.
Bescherm je ondergrond en de schilderomgeving goed en mik op oude kleren. Acrylverf is niet of nauwelijks uitwasbaar - zowel droog als nat. Gebruik slechts zoveel verf als je echt nodig hebt en vergeet niet je penselen en paletten uit te spoelen. Acrylverf droogt snel en maakt dan paletten en penselen onbruikbaar.
Daarnaast werk je bij Aquarel niet op een doek of canvas maar op een speciaal papier dat is vernoemd naar de schildertechniek. Dit papier heet “Aquarelpapier”. Er wordt op dit speciale papier gewerkt omdat bij aquarel de verf erg dun en vloeibaar is.
Eigenlijk is het het bindmiddel het grote verschil. In acrylverf is het bindmiddel acryl-copolymeer, bij olieverf (lijn)olie, bij gouache of plakkaatverf is dat dextrine en bij aquarelverf (waterverf) is dat arabisch gom. Het bind middel houdt het pigment (de kleur) bij elkaar en zorgt dat het goed opdroogt.
De ervaring met action lak is redelijk tot goed. Het brede assortiment wordt geprezen maar in meerdere reviews wordt aangegeven dat de dekking niet al te best is. Goedkoop kan dus duurkoop zijn als je meerder spuitbussen moet gebruiken voor je klus.
Persoonlijk raden wij acrylverf aan voor beginners. Acrylverf is zeer gemakkelijk in het gebruik en kunnen op vele manieren worden toegepast. Je kunt de verf in lagen aanbrengen zoals je met olieverf zou doen, of je kunt het glaceren zoals je met een aquarel zou doen.
Door een speciale grondering te maken is het mogelijk om te aquarelleren op doek. Aquarelverf gedraagt zich op doek heel anders dan op papier aangezien de verf niet in het doek trekt maar er op blijft liggen. Het drogen van de lagen duurt dus langer als op papier. Ook de werkvolgorde is anders.
Deze bindmiddelen zorgen voor verschillende eigenschappen. Zo is de droogtijd van olieverf veel langer door de olie, terwijl acrylverf juist snel droogt waardoor je snel kan werken. En omdat acrylverf watervast opdroogt kan je goed laag over laag werken. Aquarel lost weer op met een nieuwe laag waterverf.
Zit er verschil tussen aquarel- en waterverf? Eigenlijk kan ik hier heel kort in zijn: er zit helemaal geen verschil tussen aquarel- en waterverf. Water- en aquarelverf is precies hetzelfde. In Nederland wordt vaak de term waterverf gebruikt als aanduiding voor goedkope verf en aquarelverf voor de kwalitatieve versie.
Je kan diepte bereiken op de volgende manieren: Door bepaalde kleurcontrasten te gebruiken, met name het warm-koud contrast en het licht - donker contrast. Warme kleuren komen, net als lichte kleuren, naar voren ten opzichte van koele respectievelijk donkere kleuren.
*WAT KAN IK SCHILDEREN? Begin met leuke dingen en leg de lat niet meteen te hoog. Makkelijke vormen zoals een appel (rond), doos (vierkant), glas (cilinder) zijn een grote uitdaging in het begin. Je kunt hier ook mooie composities van maken en je leert meteen veel over kleurgebruik en lichtinval.
Acrylverf mengen
Ten eerste kun je Gesso ook gewoon mengen met je acrylverf in plaats van witte acrylverf. De gesso zal ervoor zorgen dat het resultaat matter en krijtachtiger is. Daarnaast is het extreem dekkend, dus ook met transparante kleuren zal het een dekkend resultaat opleveren.
Een doek of papier kan eerst worden geprepareerd met Gesso voordat je aan de slag gaat met acryl- of olieverf. Een prima ondergrond voor een schilderij. Gesso beschermt de ondergrond en geeft meer kwaliteit aan een schilderij. Gesso beschermt een schilderij tegen invloeden van buitenaf.
Vernis beschermt je schilderij tegen vervuiling, stof, vocht en vingerafdrukken. Je gebruikt het meestal bij olieverf, acrylverf of tempera. Naast bescherming van je schilderij kan je vernis ook gebruiken om de glans van je werk te veranderen (verhogen, verminderen of een combinatie hiervan).
Een verfsoort die langzaam droogt en bestaat uit pigmentdeeltjes die in olie zijn gedompeld om te drogen. Meestal is dat lijnzaadolie. Door een oplosmiddel toe te voegen, zoals terpetine, kan de viscositeit van de verf worden veranderd, of doen verdwijnen.
Aquarel effect
Met verdunde acrylverf kun je een effect creëren, welke overeenkomt met die van aquarelverf. Door acrylverf met veel water te verdunnen zal deze lichter van kleur worden. Hierdoor blijft de ondergrond van het schilderij vaak gewoon zichtbaar.
Acrylverven zijn in principe watervast, maar ze zijn niet geschikt voor gebruik buitenshuis. Voor gebruik buitenshuis wordt het gebruik van acryllakken aanbevolen, omdat deze minder gevoelig zijn voor regen.
Wist je dat je heel gemakkelijk zelf aquarelverf kunt maken van kleurstoffen en enkele basis ingrediënten? Aquarelverf bestaat namelijk uit niet veel meer dan Arabische gom (binder) en een drupje Ossengal (om de verf beter te laten vloeien). Voeg hieraan een droge kleurstof toe en je hebt waterverf.
Reacties. Je kan werk in potlood, houtskool, pastel of waskrijt, aquarel, pen en tempera fixeren met glasheldere, zuivere en niet vergelende acrylharsfixatief. Het is niet goedkoop.
Bij waterverf of aquarel gebruik je veel water. Het is dus belangrijk dat je lekker dik papier gebruikt, wat veel water kan opnemen. Anders gaat het bobbelen en dat is zonde van je werk. Wij raden papier van minimaal 185gr aan.
Watergedragen verf en muurverf zijn over het algemeen maximaal twee jaar houdbaar. Wel is het belangrijk om de watergedragen verf vorstvrij te bewaren. Als acryl verf en muurverf bevroren zijn geweest, zijn ze niet meer te gebruiken. De verf is "kapot"en zal al zijn eigenschappen verliezen.
Acrylverven worden hoofdzakelijk gebruikt door kunstenaars. De verf bestaat uit acryl en een bindmiddel. Acrylverf is geschikt voor vele, verschillende ondergronden zoals hout, canvas en papier. Acrylverf kan met water worden gemengd en is gemakkelijk om mee te werken.