Over het algemeen treden er gedurende de behandeling zelf geen complicaties. Wel kan er in de dagen na de behandeling nog wat druppeltjes bloed via de anus doorlekken op de onderbroek Dit is normaal, u hoeft er niets aan te doen, en het gaat vanzelf over.
Na het plaatsen van de elastiekjes kunt u ongeveer anderhalve dag het gevoel hebben dat u ontlasting moet krijgen, terwijl dat niet zo is. U kunt een aantal dagen een vervelend en pijnlijk gevoel hebben. U mag dan paracetamol innemen (maximaal 8 tabletten van 500 mg per dag). Ook een warm zitbad kan de pijn verlichten.
Na de behandeling aambeien afbinden
Zoals pijn, loze aandrang en gevoel van een zwelling ter plekke, onmiddellijk na de ingreep. Dit houdt meestal tot meer dan drie dagen aan. Andere complicaties, zoals bloedingen, het niet kunnen plassen en koorts zijn gelukkig zeldzaam.
Meestal is het wondgebied binnen drie tot vier weken genezen. Vaak kunnen de dagelijkse activiteiten na ongeveer een week weer worden hervat. U kunt zelf maatregelen nemen om de wondjes goed te laten helen en het terugkeren van aambeien te voorkomen.
Verloop Het kan nodig zijn de behandeling één of meerdere keren te herhalen. Tijdens de behandeling zal bekeken worden of dit nodig is. Wanneer er geen verdere behandeling meer nodig is, komt u op de polikliniek terug of wordt er een belafspraak gemaakt om het resultaat van de behandeling te bespreken.
Tip 2: Lichaamsbeweging
Zorg ervoor dat je minimaal 30 minuten lichaamsbeweging hebt per dag. Wandelen en zwemmen zijn hierbij goede voorbeelden.
De behandelingsmogelijkheid (Rubberbandligatie)
Het uitgezakte en dus overtollige slijmvlies kan met behulp van rubberbandje worden afgebonden. Het overtollige slijmvlies sterft binnen zeven tot tien dagen af en verlaat tijdens de stoelgang met het rubber bandje het lichaam.
Na de behandeling voor het verwijderen van de aambeien is het handig om een paar leefregels te volgen. Zo is het belangrijk om de ontlasting zacht te houden. Veel water drinken, volkorenbrood en groenten eten helpt hierbij. Wat buikpijn in de eerste weken is normaal.
De gemiddelde herstelperiode na een aambeien behandeling duurt twee weken. Na de behandeling mag u de eerste week geen zware dingen tillen of sporten. Sporten mag op geleide van uw klachten weer na één week. Afhankelijk van uw herstel raden wij aan te beginnen met wandelen.
Ondanks correcte behandeling kunnen de aambeien na maanden of jaren opnieuw klachten veroorzaken. Tracht dit te voorkomen door de leefregels goed in acht te nemen. Achteraf wordt best rekening gehouden met de algemene maatregelen/leefregels die hier besproken worden.
Wanneer de elastiekjes zijn geplaatst kan er een drukkend gevoel ontstaan. Doordat de kiezen gaan verplaatsen kunnen de tanden wat gevoelig worden. Dit duurt ongeveer 3 à 4 dagen. Wanneer de pijn te hevig wordt kan er een paracetamol ingenomen worden.
Elastieken draag je 24 uur per dag. Als je ze minder draagt, werken ze niet en geven elastieken alleen maar pijn! In het begin kan het soms moeilijk zijn om de elastieken in en uit te doen. Dit duurt een paar dagen (flink oefenen) en dan lukt het je met je ogen dicht!
Elke dag vervangen
Elastieken moeten elke dag door nieuwe vervangen worden, mits ze niet eerder zijn gebroken of verloren. Zorg er daarom voor dat je ze altijd bij je hebt en kom naar de praktijk om een nieuw zakje op te halen voordat ze op zijn.
Heb je last van grote, uitwendige aambeien die na een toiletbezoek naar buiten blijven hangen?Dat kan vervelende klachten geven, zoals jeuk, irritatie en pijn. Deze uitwendige, uitpuilende aambeien kun je in dat geval voorzichtig terugduwen met de vingers. Prik nooit aambeien door en knijp ze niet uit.
Als er voortdurend druk op de bloedvaten staat, kunnen ze uitrekken en uitzakken. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens persen of tijdens de vergevorderde zwangerschap. Aambeien of in medische termen hemorroïden zijn uitgezakte zwellichamen. Soms gaan ze vanzelf weg, soms ook niet.
Van een paar dagen tot enkele maanden. Het hangt van de grootte van de aambeien af, hoeveel klachten u heeft en wat u zelf doet. Zo kunt u zorgen voor zachtere ontlasting. Eet hiervoor voldoende vezels (bijvoorbeeld volkorenbrood en groente) en drink voldoende water.
Als gevolg daarvan kunnen aambeien ontstaan. Probeer daarom stress te voorkomen of zo veel mogelijk te verminderen. Elke vorm van oefening en lichaamsbeweging zorgt al voor stressvermindering. Denk aan wandelen, fietsen, zwemmen, tuinieren, je huis schoonmaken, maar ook slapen, yoga, meditatie en ga zo maar door.
Bij een bandligatie wordt er om het uitgezakte slijmvlies inwendig in het anale kanaal een of meerdere bandjes geplaatst. Hierdoor zal het aambeiweefsel afsterven. Nadat de arts u heeft onderzocht kan soms meteen een bandligatie worden gedaan. Dit kan niet altijd als u bloedverdunners gebruikt.
Na de behandeling
Dit wordt veroorzaakt door de geplaatste bandjes. Hierdoor gaat het slijmvlies zwellen, waardoor het lijkt alsof de darm gevuld is met ontlasting. Het drukkende gevoel kunt u als onaangenaam ervaren. Dit gevoel verdwijnt vanzelf na ongeveer 24 tot 48 uur.
Preventie van aambeien
Voor iedereen kan deze keuze licht verschillend zijn. Drink voldoende: 1,5 tot 2 liter per dag. Gebruik niet te veel koffie, thee, koolzuurhoudende dranken en suiker. Deze prikkelen de anus en daar kunt u jeuk en eczeem van krijgen.
Een dagelijkse hoeveelheid van 25 tot 30 gram is te adviseren. Behalve peren zijn andere uitstekende bronnen van vezels: peulvruchten zoals spliterwten, linzen, zwarte bonen en lima bonen; groenten zoals artisjokken, doperwten, broccoli en spruiten en fruit zoals frambozen, appelen en bananen.
Beperkt de hoeveelheden koffie en thee: deze veroorzaken irritatie van de anus en leiden tot jeuk en huiduitslag. Ook pikante voeding en alcohol worden best vermeden. Tracht de ontlasting niet te lang uit te stellen wanneer u aandrang krijgt.
Als je last hebt van aambeien maak je anus dan schoon met lauwwarm water nadat je gepoept hebt.Dep vervolgens de anus goed droog. Je kunt ook een wattenschijfje met olie gebruiken. Gebruik van zeep of geparfumeerd toiletpapier kan irritaties en jeuk erger maken.
De aambei moet vervolgens zelf genezen. Bij jeuk en irritatie kunt u zinksulfaatvaselinecrème rond de anus smeren. Heeft u vooral veel last van pijn dan kunt u beter lidocaïne-vaselinecrème gebruiken. De crème vormt een verzachtend laagje op de huid rond de anus.