Leerlingen verkennen elkaar, de leraar en de regels. In deze periode worden de normen en waarden van een groep bepaald. De leraar speelt in deze fase een belangrijke rol.
De eerste twee weken na de kerstvakantie worden ook wel de zilveren weken genoemd. Leerlingen en de leerkracht hebben afstand genomen van school en komen voor het eerst weer bij elkaar als groep.
Na elke vakantie doorloopt een groep bepaalde fasen in het proces van groepsvorming. De eerste weken aan het begin van het schooljaar worden de Gouden Weken genoemd. Deze weken zijn bij uitstek geschikt om een fundament neer te zetten voor een goede groepsvorming en fijne sfeer.
De Zilveren Weken is de naam voor de groepsvormingsperiode na de kerstvakantie. Al is het onderhouden van de groep een continu proces, je klas heeft na een pauze extra onderhoud nodig. Waarom dat zo is en hoe je dat doet, lees je in dit boek. De Zilveren Weken is de naam voor de periode na de kerstvakantie.
In iedere groep proberen mensen hun positie te bepalen. Dat is voor leerlingen in een klas niet anders. Als leraar kun je een belangrijke rol spelen door dit groepsproces actief te leiden. Op die manier ontstaat een veilige sfeer in de klas waarin kinderen zich prettig voelen en het beste uit zichzelf kunnen halen.
Dit proces is ook te omschrijven als de ontwikkeling van het groepsklimaat. Het proces van groepsvorming is vaak zichtbaar als een groep onbekende mensen zich bij elkaar voegen door overeenkomstige eigenschappen, doelstellingen, uitdagingen of interesses.
Zorg dan voor een leuke groep 8 activiteit voor tussendoor. Zo kun je bijvoorbeeld een fiets speurtocht organiseren. Alle kinderen uit groep 8 gaan in groepjes van vier een fietsroute afleggen, langs alle huizen van de ouders. De ouders hangen allemaal een bepaalde kleur letter voor het raam.
Groepsdynamica gaat over de processen die zich in een groep kunnen afspelen en hoe je die processen kunt beïnvloeden. Belangrijk zijn de context van de groep en de wederzijdse beïnvloeding.
Kies een leuk spel om kennis te maken op de eerste schooldag. Bijvoorbeeld uit de energizers of de groepsvormende activiteiten. Ook kun je kiezen uit speciale klassenbouwers, zoals bijvoorbeeld Zoek iemand die om elkaar beter te leren kennen.
In het basisonderwijs en het secundair onderwijs begint een schooljaar op 1 september en eindigt het op 31 augustus van het daaropvolgende kalenderjaar. In een schooljaar valt de 1ste schooldag op 1 september.
Open de Zoek mijn-app op uw iPhone, iPad of Mac. Tik of klik op het tabblad 'Personen'. Tik of klik op de naam van een gezinslid en tik er opnieuw op om het menu te zien. Tik of klik op 'Deel mijn locatie'.
Een groep is een verzameling van twee of meer personen die met elkaar omgaan. Dit kan zijn omdat zij zich met elkaar identificeren of omdat zij een gezamenlijk doel hebben.