Vocht vasthouden
Als je voldoende water drinkt kun je dit verhelpen. Dan spoel je als het ware het zout weer uit je lichaam. Hiermee raak je ook het overtollige vocht kwijt.
Mocht je vlees bijvoorbeeld te zout zijn, zorg er dan voor dat je een ongezouten en ongekruid bijgerecht erbij serveert, denk hierbij aan ongezouten aardappelen of rijst. Als het vlees nog niet gebakken is, kun je het ook in water leggen om het zout eraf te laten spoelen.
Schil dan een aardappel en laat die nog een kwartiertje meekoken in je soep of stoofpotje voor je hem eruit vist. De aardappel absorbeert het overtollige zout en maakt je gerecht opnieuw eetbaar. Als je geen aardappelen meer in huis hebt, kan je ook een ander zetmeelproduct gebruiken zoals vermicelli, rijst of pasta.
Oplossen. Verdunnen: de makkelijkste manier is natuurlijk door meer water of bouillon toe te voegen, let er wel op dat ook dit niet te zout is. Verdun de soep door steeds kleine beetjes toe te voegen en blijf proeven. Dit werkt overigens het beste bij soepen op waterbasis en minder goed bij romige of dikke soepen.
Mensen die meer zout binnenkrijgen, hebben een hogere bloeddruk. Dit kan leiden tot (verergering van) nierschade en (sterfte door) hart- en vaatziekten. Iedere 5 gram zout per dag extra wordt in verband gebracht met een 14% hoger risico op hart- en vaatziekten en 23% hoger risico op een beroerte.
Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
Door te kiezen voor verse groente, vlees of vis eet je al snel minder zout dan wanneer je kiest voor bewerkte producten zoals groente uit blik of gerookte zalm. Maaltijden, soepen en sauzen kun je zelf op een zoutbewuste manier bereiden met verse ingrediënten en op smaak maken met verschillende kruiden.
Oeps, iets teveel kruiden toegevoegd.
Melk kan helpen om de scherpe kruiden te neutraliseren. Azijn of ketchup kan ook helpen om de scherpte te verminderen.
Meer zout eten = vocht vasthouden. Je lichaam streeft altijd naar een bepaalde zout/vocht balans. Je nieren zorgen ervoor dat het teveel zout wordt afgevoerd. Alleen kost dit tijd, meestal een paar dagen.
Na het eten van zoutrijk voedsel voelt je lichaam dat je zout-water balans niet in orde is. Als gevolg hiervan sturen je hersenen dorstsignalen om ervoor te zorgen dat je meteen begint te drinken.
Een hoge zoutconcentratie werkt als een bijtende stof en tast het maagslijmvlies aan. Een maaginhoud die rijk aan zout is, wordt ook trager uit de maag verwijderd, waardoor het slijmvlies nog langer aan de bijtende invloed blootgesteld wordt. De maagwand wordt ook kwetsbaarder voor kankerverwekkende stoffen.
Gewone kaas (20+, 30+, 40+ en 48+) bevat gemiddeld 0,4-0,5 gram zout per plak. Met een plak kaas bedoelen we 20 gram. De meeste plakken voorgesneden kaas wegen 30 tot 35 gram, dus bevatten ook meer zout.
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten.
Soms is het 1,0 gram per 100 gram, en soms meer dan 2. En het zijn echt niet altijd de goedkope merken die veel zout bevatten. Je kunt het makkelijk zelf bekijken als je in de supermarkt staat. Draai gewoon de zak om, en kijk in de tabel wat de hoeveelheid zout is.
Melk en andere zuivelproducten zoals ijs, yoghurt, room, boter of kaas eten. Capsaïcine is de stof in pepers die het branderige gevoel in je mond veroorzaakt. In zuivelproducten zit het eiwit caseïne en dat helpt om capsaïcine af te breken. Succes gegarandeerd.
De scherpste peper die bestaat is de Trinidad Moruga Scorpion-peper, met een SHU van meer dan 2 miljoen. Melk of een ander melkproduct zoals yoghurt, slagroom, ijscrème... is de beste en snelste methode om komaf te maken met het brandend gevoel. Caseine, een eiwit in melk, neutraliseert het effect van capsaïcine.
Nestlé's MAGGI gaat voor minder zout. Zout speelt een belangrijke rol in voeding op het gebied van smaak, textuur en houdbaarheid. Nederlanders krijgen echter nog steeds meer zout binnen dan het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum van 6 gram per dag.
Overmatig zoutgebruik verhoogt je bloedvolume, waardoor het meer ruimte inneemt in de bloedvaten. Je bloedvaten zetten vervolgens uit om plaats te maken voor de extra massa, wat hoofdpijn kan veroorzaken.