Propedeuse gehaald, en dan? Als je eindelijk die welverdiende P hebt gehaald, wil je natuurlijk weten wat je ermee kan. Hbo'ers die hun propedeuse meteen in het eerste studiejaar gehaald hebben, kunnen soms doorstromen naar een opleiding aan de universiteit.
Niet alle opleidingen kennen zo'n examen. In dat geval behaalt de student zijn propedeusebul (bijgenaamd "P", voorheen "propjes") automatisch aan het einde van het eerste jaar (bij het behalen van alle vakken).
Wat kan je met je P? Als je je propedeuse in het eerste studiejaar haalt, is het voor hbo'ers mogelijk om te starten met een studie op de universiteit. Voor veel hbo'ers is dit dus dé reden om hun P in een keer te halen! Verder verandert er niet heel veel wanneer je je P binnen hebt.
In principe is de propedeusefase van een hbo-studie gelijk aan het eerste studiejaar en duurt dus een jaar. Je hebt de propedeuse gehaald als je alle vakken en onderdelen met een voldoende hebt afgerond. Voor elk afgerond vak ontvang je een aantal studiepunten.
Dit heeft een aantal voordelen. Ten eerste kun je opgelucht ademen: je wordt niet van de opleiding gegooid en je hoeft je in het tweede jaar geen zorgen te maken over punten uit het eerste jaar. Het staat ook goed op je cv: als je alle 60 studiepunten meteen haalt, heb je je propedeuse binnen.
De resultaten voor de vakken in de hoofdfase hebben een gegarandeerde geldigheidsduur van zeven jaar, gerekend vanaf de toetsdatum.
Oftewel: Voor alle opleidingen geldt dat tentamenresultaten van een niet afgeronde studiefase (propedeuse of hoofdfase) 6 jaar geldig zijn. Na die 6 jaar kan de examencommissie verzocht worden om verlenging met als argument dat de cursusinhoud nog steeds actueel is.
De propedeuse is een certificaat dat je krijgt door alle studiepunten (ECTS) uit het eerste jaar van de bachelor binnen een bepaalde periode te halen. Dit bewijst dat je het niveau van de studie aankan en is een indicatie dat je de studie succesvol kan afronden.
Ik ben na het behalen van propedeuse naar uni gegaan, het was ontzettend lastig. De eerste half jaar heb ik geen een tentamen gehaald, toen viel het kwartje en eindigde ik mn eerste jaar alsnog met 54 punten. Het kan, het is wel hard werken en je zal waarschijnlijk een ander werk/leer/studeerstijl moeten hebben.
Dit wordt ook wel de P-in-2 regel genoemd. Mocht het je niet lukken om binnen twee jaar voldoende studiepunten te halen, dien je in de meeste gevallen te stoppen met je opleiding. Je moet dan op zoek naar een andere studie en vaak ook naar een andere onderwijsinstelling.
Opleidingen met selectie
Toch was dat tot nu toe geen reden voor spectaculaire rendementen bij de twee opleidingen. Tot vorig jaar scoorde vormgeving gemiddeld iets boven de veertig procent en dbkv iets eronder, waar op de HR gemiddeld zo'n dertig procent van de eerstejaars zijn propedeuse haalt.
Voor toelating tot een universiteit heeft u een vwo-diploma of een propedeuse (eerste jaar) van een hbo-opleiding nodig.
Het behalen van een hbo-propedeusediploma na je havodiploma geeft geen nog toelating tot de opleiding geneeskunde. Bezit je een buitenlands diploma dan wordt door de faculteit beoordeeld of je diploma gelijkwaardig is aan een vwo-diploma met het juiste profiel én de juiste inhoud van de vakken.
Door je P in 1 keer te halen, krijg je ook de mogelijkheid om extra activiteiten op je cv te zetten. Zo zou een hbo-student ervoor kunnen kiezen om na zijn propedeusejaar door te stromen naar de universiteit. Bovendien maak je meer kans om deel te mogen nemen aan het Honoursprogramma.
Het diploma van je propedeuse is dus als het ware het bewijs dat jij je eerste studiejaar succesvol hebt doorstaan en dat al jouw praktijkopdrachten, tentamens en digitale toetsen zijn goedgekeurd door de opleiding.
Het wettelijk collegegeld wordt bepaald aan de hand van het aantal studiepunten. Per studiepunt betaal je 65,89 euro. Behaalde je al een Nederlands hoger onderwijsdiploma, dan zal je een verhoging naar het instellingscollegegeld moeten betalen.
Natuurkunde wordt onbetwist als de moeilijkste opleiding gezien. Elf verenigingen zetten deze bètastudie op 1. Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd. Samen met Kunstmatige Intelligentie vormen deze opleidingen de top vijf.
Je propedeuse is belangrijk omdat je deze moet halen om verder te kunnen aan je opleiding of om over te kunnen stappen naar de Universiteit. Je propedeuse kun je in 1 studiejaar halen, echter mag je er ook 2 jaar over doen. Als je je propedeuse niet haalt binnen 2 jaar moet je vaak van school af.
Zit jij in het eerste jaar van een hbo-opleiding en wil je doorstromen naar de universiteit? Dat kan! Met een hbo-propedeusediploma (hbo-p) kun je instromen in het eerste jaar van een bacheloropleiding op de universiteit.
Wat is een propedeuse? In het 1e jaar van een bachelor kun je in totaal 60 studiepunten halen. Als je alle 60 studiepunten van dat 1e jaar binnen hebt, haal je je propedeuse – ook wel 'P' genoemd. Dat getuigschrift bewijst dat je het niveau van de opleiding aankan.
Als hbo-v student kun je vrijwel in iedere zorgorganisatie terecht. Hier valt te denken aan het ziekenhuis, verpleeghuis, psychiatrie, thuiszorg, de ggz of de gehandicaptenzorg. In het verpleeghuis of de thuiszorg krijg je vaak te maken met ouderen en bijbehorende problematiek zoals dementie of Korsakov.
De universitaire richtlijn ligt op 40 à 50 uren per week
Op een gewone dag volstaan 8 uur, zoals op een normale werkdag. Althans tijdens het semester. In de examens zelf is het anders. In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren.
Wanneer het je niet lukt om binnen 10 jaar na aanvang een diploma hoger onderwijs te halen, moet je de prestatiebeurs (= voorwaardelijke lening) terugbetalen. Alleen wanneer er sprake is van een bijzondere omstandigheid waardoor je niet binnen de diplomatermijn bent afgestudeerd, kan de diplomatermijn verlengd worden.
Regels herkansingen
Je mag een toets twee keer per studiejaar maken, dus een keer herkansen. Ook als je een voldoende hebt behaald, mag je de toets herkansen. Heb je te maken met bijzondere omstandigheden, dan kun je een verzoek indienen bij de examencommissie voor een extra herkansing.