Napoleon Bonaparte, die zichzelf in 1804 tot keizer van Frankrijk had gekroond, voerde in 1805 ook in Nederland het eenhoofdig leiderschap in, met Rutger Jan Schimmelpenninck als raadpensionaris.
Een van de belangrijkste was de invoering van de Code Napoleon, het burgerlijk wetboek, dat de persoonlijke vrijheid van burgers vastlegde en bepaalde dat iedereen voor de wet gelijk was. Ook werd de godsdienstvrijheid officieel ingevoerd en de macht van de kerk ingeperkt.
In het voorjaar van 1811, maar een paar maanden voor Napoleon Nederland bezocht, waren er in Amsterdam, Katwijk, Hoogeveen en Groningen oproeren tegen de dienstplicht. Toch liet de Nederlandse bevolking tijdens het bezoek van de Franse keizer – tussen 23 september en 31 oktober – geen protest horen.
In oktober van 1811 is de Franse keizer Napoleon Bonaparte in Nederland. Hij verblijft in Amsterdam en onderneemt van hieruit diverse inspectietochten door Noord-Holland.
Het is 1795, het Franse leger valt Nederland binnen. Het is een strenge winter en de rivieren zijn bevroren, dus de Fransen veroveren met gemak ons land. Napoleon die heerst over Frankrijk heeft ze gestuurd. Hij wil zijn macht over Europa uitbreiden.
Onder de Bataafs-Franse tijd verstaan we de periode tussen 1795 en 1813 waarin de Nederlanden onder Franse invloed stonden.
Twee echtgenotes, twee keizerinnen en drie grote liefdes. Maar ook 60 relaties en ontelbare escapades vormden een belangrijk onderdeel in het roemruchte leven van Napoleon Bonaparte.
Dit staat vast: op 5 mei 1821 – nu tweehonderd jaar geleden – overleed Napoleon Bonaparte op het eiland Sint Helena. De dag erna voerden artsen een autopsie uit op het lichaam van de gevallen keizer. Conclusie: Napoleon was gestorven aan maagkanker.
Zeven dagen na aankomst op Sint-Helena werd Napoleons lichaam opgegraven. Dit gebeurde 's nachts en duurde in totaal negen uur. Zijn gebalsemde lichaam werd bewaard in vier kisten, bestaande uit verschillende materialen waaronder lood, tin en hout.
Het Koninkrijk Holland (toenmalige spelling: Koningrijk Holland) was de officiële naam van Nederland tussen 1806 en 1810.
In 1813 wordt Napoleon verslagen door de coalitielegers van Rusland, Pruisen, Oostenrijk en Zweden, en vervolgens naar Elba verbannen. Nederland is weer onafhankelijk. De zoon van de voormalige stadhouder Willem V, Willem Frederik, wordt uitgeroepen tot koning Willem I.
Nederland is tot 1813 in handen van Frankrijk. Wanneer Napoleon verslagen wordt, krijgt Nederland zijn onafhankelijkheid terug. Willem Frederik, zoon van de gevluchte stadhouder Willem V, wordt uitgeroepen tot vorst van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.
Op 10 mei 1805 werd Rutger Jan Schimmelpenninck ingehuldigd als eerste staatshoofd van Nederland (dat toen overigens het Bataafse Gemenebest heette).
Napoleon was van 1796 tot 5 december 1809 getrouwd met Joséphine de Beauharnais. Hij adopteerde haar twee kinderen Eugène en Hortense, en ook hun nichtje Stéphanie. Beiden hadden stiekem relaties met een ander toen ze getrouwd waren. Zelf kregen ze geen kinderen, en daarom scheidden ze.
De Franse Tijd in Nederland is een periode in de Nederlandse geschiedenis en duurde van 1795 tot 1813. Hierin was Nederland van 1795 tot 1810 bezet door Frankrijk, en maakte van 1810 tot 1813 deel uit van het Eerste Franse Keizerrijk.
Napoleon werd eerst begraven in Sint-Helena. Maar in 1840 werd besloten om Napoleons lichaam over te brengen naar Parijs waar hij begraven werd in de Dôme des Invalides. De zoon van Napoleon, Napoleon II, overleed aan tuberculose in Wenen.
Hij heeft ruim drie miljoen doden op zijn geweten, maar wordt nog altijd vereerd: Napoleon Bonaparte. Volgend jaar is het 200 jaar geleden dat hij bij Waterloo zijn laatste en beroemdste nederlaag leed.
Napoleon is tijdens zijn ballingschap op het eiland St Helena overleden aan de gevolgen van maagkanker. Hij is niet vergiftigd en de Britten hebben hem dus niet vermoord.
Napoleon aapte Romeinse oratoren na
De grote sprekers van het Romeinse Rijk, de oratoren, staken hun arm altijd in hun toga, en Napoleon – net als vrijwel alle andere ambitieuze Europeanen – deed deze gewoonte na door zijn hand in zijn vest te steken wanneer hij een toespraak hield.
Op 18 juni 1815 viel het Franse leger onder bevel van Napoleon en maarschalk Michel Ney meerdere keren aan, maar de Britten, onder leiding van de hertog van Wellington, hielden stand en toen de Pruisen van Blücher zich 's avonds bij de Britten aansloten, verloor Napoleon de Slag bij Waterloo.
Op 15 augustus 1769 wordt Napoleon Bonaparte geboren in Ajaccio op het Franse eiland Corsica. Zijn gezin is relatief welvarend omdat zijn ouders van lagere adel zijn.
Jean-Christophe Napoléon (32) is een nazaat van Napoléon Bonaparte en een rechtstreekse nakomeling van Napoléon III. Hij is door zijn grootvader aangewezen als hoofd van het keizerlijke Franse huis Bonaparte.
Aan de ene kant zien de fans Napoleon als hoeder van de idealen van de Franse Revolutie. Aan de andere kant zien zijn critici hem als de man die die idealen juist om zeep hielp: een dictator die de afgeschafte slavernij weer invoerde en met zijn oorlogen miljoenen slachtoffers maakte.
Afkomst. De autochtone Fransen zijn van oorsprong een mix van Keltische stammen (Galliërs) en Romeinen, en later ook Germanen (Franken, Noormannen, Westgoten en Bourgondiërs) en Basken of Iberiërs (Aquitaniërs).