Crème fraîche is niet gemaakt van rauwe melk en kun je dus met een gerust hart eten tijdens de zwangerschap.
Crème fraîche betekent verse room. Het is een aangezuurde room, met een vetpercentage van zo'n 30 tot 35 procent. De room wordt gefermenteerd, hiervoor wordt een melkzuurbacterie toegevoegd. Na 12 tot 18 uur fermenteren bij een temperatuur van 20 graden is het crème fraîche geworden.
Crème fraîche tijdens je zwangerschap
Crème fraîche is room waaraan melkzuurbacteriën zijn toegevoegd. Als je dit product in de supermarkt koopt, is het in principe altijd veilig om te eten. Melkproducten uit de supermarkt worden namelijk gepasteuriseerd of gesteriliseerd.
Alle kazen waar geen rauwe melk of au lait cru op staat. Boursin, cottage cheese, crème fraîche, roomkaas, kwark, mascarpone, MonChou, Paturain, Philadelphia, ricotta, smeerkaas.
Crème fraîche uit de supermarkt is dus in feite room van koemelk met minimaal 30% vet, waar een melkzuurbacterie aan is toegevoegd.
Crème fraîche (Frans voor verse room) is aangezuurde room, met 30% melkvet of meer, gemaakt van koemelk of geitenmelk. Voor het aanzuren gebruikt men melkzuurbacteriën om het vervolgens in 12 tot 18 uur bij een temperatuur van 20°C te fermenteren.
Het vinden van een zuivelvrije vervanger voor crème fraîche kan een uitdaging zijn, omdat het hoofdingrediënt room op basis van zuivel is . Er zijn echter alternatieven voor room zonder zuivel, zoals cashewnotenroom en kokosroom. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt kokosroom gemaakt met kokosmelk.
Welke kaas is gemaakt van rauwe melk? De meeste kazen die je in de supermarkt koopt zijn van gepasteuriseerde melk gemaakt. Ook hüttenkäse, geitenkaas en feta. En meestal ook de verpakte buitenlandse kazen als brie, camembert en roquefort.
Onze kazen zijn uitsluitend gemaakt op basis van gepasteurizeerde melk, die een thermische behandeling ondergaan op hoge tempertuur. De producten worden in een hygienische omgeving geproduceerd en mogen door zwangere vrouwen gegeten worden.
Rauwe melk is melk die rechtstreeks uit de uier van een koe, geit, schaap, paard of een ander dier komt en niet verhit is boven 40°C of geen andere behandeling met een gelijkaardig effect heeft ondergaan. Rauwe melk moet gekoeld (bij minder dan 7°C) worden bewaard.
In Frankrijk werd crème fraîche traditioneel gemaakt van ongepasteuriseerde room die van nature de juiste bacteriën bevatte om het dikker te maken. Omdat room in de Verenigde Staten gepasteuriseerd is , wordt crème fraîche nu gemaakt door fermentatiemiddelen met de benodigde bacteriën aan de room toe te voegen.
Crème fraîche is niet gemaakt van rauwe melk en kun je dus met een gerust hart eten tijdens de zwangerschap. Wel een puntje van aandacht: crème fraîche bevat veel vet en dus veel energie. Geniet er lekker van, maar eet het niet te vaak.
Mozzarella en burrata: Mozzarella vind je in zowel rauwmelkse als gepasteuriseerde varianten. De mozzarellas in de supermarkt zijn haast altijd gepasteuriseerd en goed verhit waardoor er geen kans is op listeriabesmetting. In kaasspeciaalzaken is het wel mogelijk dat je rauwmelkse mozzarella aantreft.
Slagroom heeft een hoger vetgehalte – ongeveer 48-50 procent – en is hier niet algemeen verkrijgbaar. Crème fraîche is daarentegen room waaraan een cultuur is toegevoegd, waardoor de smaak licht zuur is.Het bevat ongeveer 40 procent vet . Als u echter gezond wilt koken, is room geen alledaags ingrediënt.
Crème fraîche is veel dunner dan roomkaas. Je kunt proberen de roomkaas met een beetje melk te mengen, mixen tot de consistentie van dunne yoghurt en dan gebruiken in je recept.
Een veelzijdig ingrediënt, je kunt crème fraîche gebruiken in zowel zoete als hartige gerechten. Je kunt het rauw of warm serveren , over vers fruit zoals aardbeien of met gekookte groenten scheppen, of gebruiken als garnering voor soepen. In principe kun je crème fraîche overal gebruiken waar je zure room zou gebruiken.
Volle melk, room, zout, stabilisatoren (natriumalginaat, johannesbroodpitmell, carrageen). Van gepasteuriseerde melk.
Roomkaas tijdens je zwangerschap
Roomkaas uit de supermarkt mag je gewoon eten als je zwanger bent. Supermarkten verkopen namelijk alleen gepasteuriseerde of gesteriliseerde melkproducten. Dit betekent dat de melk wordt verhit tot meer dan 70 °C. Eventuele schadelijke bacteriën gaan dan dood.
Boursin® is gemaakt van gepasteuriseerde melk en room.
Kazen op basis van rauwe melk kan je op de verpakking herkennen aan de vermelding 'rauwe melk' of de vermelding 'au lait cru'. Sommige zachte kazen worden tegenwoordig wel gemaakt van gepasteuriseerde melk. Als de kaas gepasteuriseerd is, kan je hem wel veilig eten.
Brie is een Franse kaas die wordt gemaakt van koemelk. De brie de je koopt in de Nederlandse supermarkt is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dat betekent dat er in deze brie geen schadelijke bacteriën kunnen voorkomen.
Producten met rauwe eieren uit de supermarkt, zoals mayonaise of tiramisu, zijn wel veilig – maar let er bij dat laatste wel op dat er geen alcohol in zit! Teveel koffie, venkelthee, anijsthee en zoethoutthee. Een tot twee kopjes er dag zijn geen probleem.
Wat is crème fraîche? Een klassiek Frans ingrediënt (de letterlijke vertaling is 'verse room') gemaakt van room die is verzuurd met behulp van bacteriën in de vorm van een startercultuur, om het iets dikker en zuurder te maken . Crème fraîche wordt meestal gemaakt met room met een vetgehalte van ten minste 30%.
A: Zure room is een uitstekende vervanging voor creme fraiche, maar het is niet de enige optie. Griekse yoghurt, mascarpone kaas, kokosroom, cashewroom en zijden tofu zijn ook goede keuzes.
Oatly Oat Dairy Free Crème Fraiche 200ml . Gefermenteerde kookbasis op plantaardige basis.