Vertrouwen draait niet alleen om vertrouwen in de ander, maar ook om vertrouwen in jezelf. Vertrouwen in jezelf maakt je zelfverzekerder. Je weet waar je voor staat, wat je kunt en wat je wilt. Als je zelfvertrouwen hebt, kan je ook beter met tegenvallers omgaan.
Vertrouwen; is de verwachting dat mensen ons niet in de steek laten, ook al is dat mogelijk omdat we niet alles kunnen en willen controleren. Het uitgangspunt bij vertrouwen is dat iemand zijn afspraken nakomt. Vertrouwen is de bereidheid het risico te lopen dat iemand al dan niet bewust iets verkeerd doet.
Vertrouwen is 'dat je erop aan kunt'. Zelfvertrouwen kun je dus definiëren als weten 'dat je op jouw ZELF aankunt'. Het is dus een innerlijk weten of overtuigd zijn van jezelf. Je hebt vertrouwen in de kennis die je hebt opgebouwd, de vaardigheden die je hebt ontwikkeld, de inzichten die je hebt opgedaan, enz.
Vertrouwen is het geloof dat je hebt dat anderen jouw positieve verwachtingen van hen zullen waarmaken. Dat de ander wil (de intentie heeft), kan (de capaciteiten heeft) en doet (gedrag vertoont) wat je van hem of haar verwacht.
Vertrouwen is het innerlijke gevoel dat een situatie goed (aan)voelt. Alles is in orde. Dit mechanisme speelt zich ook af binnen organisaties. Zoals een sporter op zijn of haar lichaam vertrouwt om steeds hogere hordes te nemen, zo vertrouwt de leider op de organisatie om steeds beter haar doelen te behalen.
Het is een proces dat geduld, open communicatie en wederzijds begrip vereist. Wees eerlijk tegenover jezelf en wees bereid om te veranderen en te groeien als dat nodig is. Door dit proces te doorlopen, kan het vertrouwen in de relatie worden hersteld en kan de relatie sterker worden dan voorheen!
Betrouwbaarheid heeft verbinding met het woord trouw maar ook met vertrouwen. Je bent te vertrouwen en men kan op jou vertrouwen.Je zult respectvol met vertrouwelijke informatie omgaan.Je bent consistent en je zult geen dingen doen die een ander kan schaden.
Vertrouwen: een onmisbare competentie die je kunt leren.
In onze hedendaagse wereld waarin alles met elkaar verbonden is, is vertrouwen een belangrijk managementinstrument voor organisaties. Net als elke andere competentie, is het vermogen om vertrouwen te creëren een vaardigheid die kan worden aangeleerd.
Vertrouwen is cruciaal voor bijna alle relaties. Vertrouwen geeft rust en harmonie. Wantrouwen is vaak het begin van het einde van relaties. Als je denkt dat de ander iets voor je verbergt, of niet deelt wat belangrijk voor hem of haar is, dan voel je je buitengesloten.
Vertrouwen op of in God betekent, dat je bereid bent je aan hem toe te vertrouwen, omdat je gelooft, dat Hij betrouwbaar is en nooit zal handelen op een manier die jou benadeelt.
Wantrouwig zijn komt mede door onzekerheid, twijfels en angsten. Je weet niet wie of wat je kan vertrouwen, waardoor je soms het gevoel hebt dat je er alleen voor staat. Daardoor twijfel je ook in jezelf, want in hoeverre geloof je in je innerlijke kracht als iets onbekends of onverwachts op je pad komt?
Wat zijn jouw uitdagingen of leerdoelen? Belangrijke leerdoelen om te voorkomen dat betrouwbaarheid doorslaat naar een valkuil zijn: Spontaniteit. Durf: je bent niet bang om risico's te nemen om een bepaald gunstig resultaat te bereiken, ook als dat nadelige gevolgen kan hebben voor je eigen situatie.
Kom afspraken na: vermijd geen verantwoordelijkheid en draai er niet voor weg. Maak anderen geen verwijten en ga niet wijzen als dingen niet goed gaan. Geef vertrouwen: schenk andere mensen vertrouwen, geef ze kansen om te tonen dat ze het vertrouwen waard zijn. Toon respect: geef oprecht om anderen.
Slechts 18 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen beëindigt een relatie nadat hun partner is vreemdgegaan.
Het hebben van een gezonde dosis zelfvertrouwen leidt tot een positief zelfbeeld, groei en zelfontplooiing. Zelfverzekerdheid maakt je weerbaar als persoon en minder afhankelijk van het oordeel van anderen. Je durft voor je eigen mening uit te komen, initiatief te tonen en aan nieuwe dingen te beginnen.
De algemene betekenis van dit woord is 'vast zijn, zeker zijn, betrouwbaar zijn'. Het woord kan ook in specifieke zin gebruikt worden om aan te geven dat iemand op God vertrouwt. Wie zijn vertrouwen stelt op God, steunt op Gods standvastigheid en betrouwbaarheid (zie Genesis 15:6 ).
Wie op uw Woord vertrouwt, o God, als schild tegen het kwaad, aanschouwt Uw liefde in het licht, dat hier te branden staat. Gij houdt Uw vleugels uitgebreid, als schuilplaats voor de nacht.
In het moderne woordgebruik is er een verschil tussen geloof en vertrouwen. Geloof wordt meestal gezien als een spiritueel concept. Het wordt beschouwd als een loyaliteit aan of geloof in een Opperwezen. Vertrouwen zou in feite betekenen dat een persoon volledig vertrouwen stelt in een andere persoon.
Autonomie en verbondenheid: een gezonde balans. Communicatie: samen patronen doorbreken. Seks en intimiteit: erover praten en ervan genieten. Vriendschap: tijd samen en omgaan met verschillen.