'Buiten zouden ze dit rondvliegen onder hangende takken doen', vertelt Beuk. Zo verzamelen de vliegjes zich in een zwerm bij een herkenningspunt. 'En wanneer er genoeg mannetjes en vrouwtjes in die zwerm zitten, kunnen ze daar een paarpartner oppikken. '
Als de vliegjes steeds terug blijven komen, dan kan dit zoals eerder gesteld op een slechte luchtkwaliteit duiden. Belangrijk is dus ook om je woning goed te ventileren. Als je niet van het probleem afkomt, kan het ook verstandig zijn om een gespecialiseerd bedrijf de luchtkwaliteit te laten meten.
Plaats een val: Vul een glas of kom met wijn, port of azijn met afwasmiddel.Doe hier huishoudfolie overheen, dit maak je vast met een elastiek.Prik hier gaatjes in met een vork of satéprikker. Zo lok je de vliegjes naar de val.
Rouwvliegjes of aarde vliegjes zijn kleine zwarte vliegjes die in de potgrond leven. Deze kleine vliegjes komen evengoed in de winter als in de zomer voor. Bij het watergeven vliegen ze op. Als je veel last hebt van rouwvliegjes, zie je ze ook in huis vliegen of de vliegjes komen zelfs voor je ogen fladderen.
In tegenstelling tot echte muggen zijn rouwvliegjes niet zo goed in vliegen. Je herkent een rouwvliegje aan zijn zwarte kleur en doorzichtige, lange vleugels.
Maak een oplossing van gekookt water met kaneel.Dit giet je vervolgens aan in de potgrond van de planten. Ook kun je kaneel op de aarde strooien om zo de larven van de rouwvliegjes te bestrijden.
Zand tegen rouwvliegjes
Het zand blokkeert de lucht en de larven zullen afsterven. Ook komt de varenrouwmug er niet doorheen om nieuwe eitjes te leggen, ze legt deze niet in het zand. Laat het zand maximaal 2 weken bij je plant liggen, want anders zullen de wortels ook afsterven door zuurstofgebrek.
Zet een kommetje met azijn en enkele druppels afwasmiddel op je aanrecht. De vliegjes komen gegarandeerd af op de scherpe geur van de azijn, maar blijven vasthangen in het plakkerige afwasmiddel. Doe een scheutje azijn en een stuk (over)rijp fruit in een bokaal.
Hoe is de levenscyclus van een fruitvliegje? Het fruitvliegje leeft tussen de twee en negen weken. Dat leven begint, zoals bij alle vliegen, als eitje. De eitjes worden gelegd in gistend of rottend voedsel, in een vuilnisbak of anders.
Herkennen van rouwvliegjes of fruitvliegjes
Het verschil is goed te zien in de ogen. Rouwvliegjes hebben donkere ogen terwijl fruitvliegjes rode ogen hebben.
De insecten hebben de voorkeur voor rottend en overrijpt fruit. Daarnaast komen fruitvliegjes ook af op beschimmelde groente, restjes alcohol, vruchtensap en frisdrank. Daarnaast kunnen de fruitvliegjes ook bij dorre blaadjes van planten en zelf uit koffiedik komen. De insecten hebben een zeer goed reukvermogen.
Waar leggen vliegen eitjes in huis? Het vrouwtje legt de eitjes bij voorkeur in (rottende) voedselresten. De larve ontwikkelen zich namelijk goed in rottende organische materialen. Afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes na 12 tot 48 uur uit.
De rouwvlieg zelf
Van half augustus tot half september vliegt de tweede generatie. De vrouwtjes van de rouwvliegen leggen hun eitjes bij voorkeur in humusrijke grond, compost, mesthopen en rottende bladeren. Ongeveer drie weken later komen hieruit de grauwbruine larven met een donkerbruine/zwarte glanzende kop.
Maak je afvoer schoon. Fruitvliegjes vinden het prima om in het riool te leven, dus ze kunnen ook uit je afvoer komen.
Als je de grond bedekt met een 1 cm dikke mulchlaag van siersteentjes, kunnen rouwvliegjes geen eitjes leggen in de potgrond. De meeste soorten potgrond die je in de winkel koopt zijn al gesteriliseerd, zodat ze geen rouwvliegjes bevatten, maar in zelfgemaakte compost kunnen ze wel zitten.
De vlieg wordt geboren uit een eitje. Het wijfje legt bij voorkeur haar eitjes in mest, dode dieren, rottende voedingsmiddelen of compost. Als het maar lekker glibbert! De eitjes komen binnen een week uit en als het materiaal warm en vochtig genoeg is, zelfs binnen een dag.
Dit zijn rioolvliegjes, of ook wel motmuggen en aalputmotjes genoemd. Ze lijken misschien op kleine vlindertjes, maar toch kom je deze beestjes liever niet tegen in huis. De kleine beestjes kunnen namelijk een hoop overlast veroorzaken.
De kleine vliegjes waar u last van heeft, zijn hoogstwaarschijnlijk rouwvliegjes, oftewel rouwmuggen. Deze vliegjes komt u het meest in het voorjaar tegen en zijn helaas niet te bestrijden met een insectenlamp of een vliegenlamp.
Gelukkig kunnen motmuggen en hun larven niet steken of bijten, dus dat scheelt al iets. Wel kunnen motmuggen voedsel besmetten met bacteriën.
Fruitvliegjes kunnen zich snel vermenigvuldigen, omdat een eitje maar twee weken de tijd nodig heeft om zich volledig te ontwikkelen tot een fruitvliegje. Zo heb je al snel een vliegenplaag in huis, daarom is het noodzaak om fruitvliegjes snel bij voedsel en bereiding plaatsen voor voedsel te bestrijden.
We beginnen met goed nieuws: het rouwvliegje doet de mens geen vlieg kwaad. Het enige wat de varenrouwmug in zijn hele leven uitvoert, is eten, rondvliegen en zich voortplanten. Je hoeft dus niet bang te zijn om gestoken te worden als je een rouwvliegje ziet.
Naast aaltjes en roofmijten kunnen de larven van rouwvliegjes ook worden bestreden met een keukenmiddeltje namelijk: kaneel. In kaneel zit de giftige stof coumarine waar de larven van rouwvliegjes helemaal niet van houden. Je kunt kaneel in de vorm van een oplossing geven als de planten weer water nodig hebben.
Larven van rouwvliegjes bestrijden met kaneel
Geen zorgen; kaneel is niet schadelijk voor de plant. Door twee eetlepels kaneel te mengen met één liter gekookt water creëer je een mengsel dat de larven in de grond aanpakt. Laat het mengsel eerst afkoelen en giet het net zoals je de planten normaal water geeft.
Waar komen de vliegjes in planten vandaan? Rouwvliegjes zijn dol op vochtige aarde en rottende wortels. Mocht je ze dus zien, dan is de staat van jouw kamerplanten misschien niet al te best.