Een omvormer weegt al snel 20 kg, kies daarom een stevige muur. Op pootjes zetten is helaas niet mogelijk. De zolder of garage kunnen goede plaatsen zijn, afhankelijk vanaf welke plaats de kabels het makkelijkst zijn aan te leggen.
De omvormer kan het beste worden opgehangen op een plek die niet al te stoffig is en waar de omvormer zijn warmte goed kwijt kan. Een krappe slecht geventileerde meterkast of een hooischuur is daarom geen goede plek. Een koele garage, daarentegen, is de perfecte plek.
De omvormer is een elektronisch apparaat, vergelijkbaar met een TV of wasmachine. Deze bevat printplaten met elektronische componenten die bij defecten of overbelasting in brand zouden kunnen vliegen. Theoretisch zit hier dus een risico.
De omvormer maakt de stroom geschikt voor het elektriciteitsnet. Zonnepanelen met stekker hebben hun eigen omvormer. Daarom kun je ze direct aansluiten zonder de meterkast aan te passen. Een voordeel van deze micro-omvormers of micro-inverters is dat de panelen onafhankelijk van elkaar werken.
Zonne-energie omvormers van SMA kunnen zeer goed tegen hoge temperaturen. Zelfs tot omgevingstemperaturen tot meer dan 40 of 50 graden Celsius functioneren ze goed. Toch is het verstandig om er rekening mee te houden dat de omvormer ook warmte produceert en dat hij deze warmte moet kunnen afvoeren.
Ze mogen binnen en buiten hangen. Een koelere ruimte heeft de voorkeur ten opzichte van een warme ruimte, maar denk ook aan wat het makkelijkst is voor het aanleggen van de bekabeling. Het is aan te raden om een halve meter vrije ruimte te laten rondom de omvormer.
Tegenwoordig hebben de meeste omvormer een normale geluidsemissie van 25-40 decibel.
Wat moet je echt weten: hoeveel panelen kun je plaatsen? Een standaard systeem van zonnepanelen met een stekker bestaat uit 2 panelen met een maximaal vermogen van 600 Wp. Dat komt doordat je niet meer dan dit vermogen op een stopcontact mag aansluiten als er ook andere apparaten op die stroomgroep zijn aangesloten.
Wanneer de panelen op je dak liggen en we de omvormer hebben geïnstalleerd, trekken we een kabel van de omvormer naar de meterkast. Dat is nodig om de opgewekte stroom van je zonnedak via de omvormer naar de meterkast laten lopen. Via deze kabels sluiten we de zonnepanelen aan op de hoofdmeter en op de hoofdzekering.
Allereerst is het verplicht om PV-panelen altijd op een aparte groep in de groepenkast aan te sluiten. Dit geldt ook voor de kleinere panelen die rechtstreeks met een steker in het stopcontact kunnen worden aangesloten. Een PV-omvormer kan niet zondermeer op een extra eindgroep worden aangesloten.
Zonnepanelen maken zelf geen geluid; Als de installatie echter tweederangs is, is het mogelijk om wat windgeruis te horen. Dit geldt ook voor misvormde daken. Het zoemende geluid dat vaak wordt geassocieerd met zonnepanelen komt eigenlijk van de omvormer; de eenheid die zonne-energie omzet in bruikbare elektriciteit.
Ja, bliksem kan inslaan op uw zonnepanelen. Als de bliksem inslaat op uw woning, is dit normaal gesproken op het hoogste punt van uw woning. In de meeste gevallen zal de bliksem niet inslaan op uw zonnepanelen als u een schuin dak heeft.
Als een omvormer te warm wordt kan het rendement wel met 5 procent naar beneden gaan. Daarnaast zal je omvormer sneller aan vervanging toe zijn als deze regelmatig te heet wordt. Een koele en geventileerde plaats is dus ideaal.
De kabel van de omvormer naar de meterkast
Voor omvormers (fase 1) wordt een 3-aderige kabel gebruikt (3 x 2,5 tot 6 mm2) en voor omvormers (fase 3) 5 x 2,5 mm2. Deze kabeldikte kan berekend worden met behulp van het vermogen van de omvormer en de lengte van de kabel.
Met een pakket van 10 zonnepanelen van 365 Wattpiek (High Power) wek je per jaar ongeveer 3103 kWh op. De gemiddelde dagopbrengst rekenen we als volgt uit: het maximaal vermogen zonnepaneel in Wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh, gedeeld door 365 dagen. Het vermogen van 10 zonnepanelen is 3650 Wp.
Blootstellingscriteria voor straling
De aanbevolen limiet voor elektrische velden (als de fysieke zonnepanelen zelf) is 5 kilovolt per meter. Het elektromagnetische veld dat zonnepanelen zelf opwekken, is erg zwak. Om de laagspanning van zonnepanelen geschikt te maken voor het stopcontact is een omvormer nodig.
Wanneer er grotere elektrische ingrepen plaats gaan vinden dan is het volgens de regelgeving wel verplicht om deze oude stoppenkast te laten vervangen. In het geval van zonnepanelen aansluiten moet dit volgens de regelgeving dus worden vervangen voor de moderne groepenkasten.
Als je 24 zonnepanelen of meer wilt plaatsen heb je altijd een 3-fasen omvormer nodig. Het grootste voordeel bij een 3-fasen omvormer is dat de stroom over 3 verschillende fasen wordt verdeeld. Er is hierdoor sprake van minder kabelverlies. De energie wordt daarnaast ook over 3 fasen verdeeld.
Een omvormer heeft een stekker en een groep heeft meerdere stopcontacten dus je kan af fabriek meerdere omvormers achter één groep zetten. Als er zowel opwekkers als verbruikers op de groep zitten kan hierdoor bij normaal gebruik een hogere stroom lopen dan dat de kabel op gedimensioneerd is.
Vermogen van de omvormer
Het is essentieel dat het vermogen van je omvormer goed afgestemd is op het totale vermogen van je zonnepanelen voor een optimaal rendement. Afhankelijk van jouw situatie kan je bv. een omvormer voor zonnepanelen van 5.000 Wp nodig hebben of voor zonnepanelen van 3.000 of 4.000 Wp.
Dat is onmogelijk. Je zonnepanelen wekken namelijk gelijkstroom op die omgezet moet worden naar wisselstroom. Deze wisselstroom kun je thuis gebruiken.
Gemiddeld kost een zonnepanelen systeem van 6 zonnepanelen inclusief montage tussen de €4.052 en €5.543,- bij Zonneplan. Dit bedrag is inclusief de btw.
De Rechtbank Gelderland heeft op 17 juli 2013 geoordeeld dat de plaatsing van zonnepanelen door de buren in de betreffende zaak geen onrechtmatige hinder oplevert (zie RVR 2013/104). Als buren dien je – tot een zekere mate – het één en ander van elkaar te dulden.
De zonnepanelen leveren namelijk gelijkstroom, terwijl we in huis wisselstroom gebruiken. Het omvormen gebeurt met een bepaalde frequentie, waardoor delen van de omvormer en/of de wand waaraan deze hangt, gaan meetrillen. Deze trillingen veroorzaken de bromtoon.
Het antwoord op deze vraag is simpel: altijd! Zonder omvormer bij je zonnepanelen kan je de stroom die het opwekt namelijk niet gebruiken. Net zo handig als een auto zonder brandstof… Een omvormer is dus noodzakelijk, maar welke omvormer kan per situatie verschillen.