Katten die buiten lopen, jagen op dieren zoals vogels en muizen en brengen dat vaak mee naar huis. Het is zonde om met deze informatie niets te doen, de Zoogdiervereniging kan uw hulp gebruiken! Door te melden wat uw kat thuis heeft gebracht, helpt u om de verspreiding van kleine zoogdieren in kaart te brengen.
De kat slaat zijn prooi niet, maar grijpt het met een snelle beweging van zijn met klauwen bewapende poten. Kleine prooidieren worden direct met de tanden vastgepakt – meestal zet de kat het dier nog met een extra poot vast. Het komt ook voor dat katten hun buit weer laten gaan om er nog eens op te kunnen jagen.
Het is aangeboren jachtinstinct en is dus bij iedere kat terug te zien. Maar naast het jagen is ook het meebrengen van dieren onderdeel van dit instinct. Tijdens de opvoeding brengen moederkatten de gevangen prooien naar de jongen om ze te voeden.
Katten zijn echte jagers. De gemiddelde kat moet 8 tot 10 muizen vangen om in zijn of haar voedingsbehoefte te voorzien. Het vangen van muizen en andere dieren voorziet niet alleen in de voedingsbehoefte van de kat, maar ook in de jachtbehoefte.
Kwetteren is het geluid dat je kat maakt wanneer hij een vogel ziet. Ze doen dit niet alleen bij vogels, maar ook bij het zien van een vlinder of ander vliegend insect. Katten trekken hun lippen op, 'kwispelen' met hun staart en maken hierbij een nogal komisch geluid.
"Er zitten veel interessante geuren aan. Katten kunnen heel goed ruiken en halen hier belangrijke informatie uit. Als ze de geur van hun eigenaar ruiken, kan dat rustgevend zijn. Soms nemen ze de schoenen van hun baasje ook mee naar hun eigen slaapplek."
Katten zijn geheimzinnige wezens die hun pijn vaak goed weten te verbergen. Plotseling overmatig miauwen kan betekenen dat je kat om hulp vraagt. Hij probeert je te vertellen dat hij pijn heeft of verward is, denk aan hersenveroudering, oogproblemen of problemen met diabetes en schildklier.
Lokaas tegen ratten en muizen is ook giftig voor je kat of hond. Eet je huisdier een vergiftigde muis op, dan moet je snel ingrijpen.
Katten die hun prooi niet opeten, maar keurig voor je neerleggen op de deurmat doen dit hoogstwaarschijnlijk omdat het terugkeren naar het hart van het territorium een aangeboren instinct is.
11. Neem een kat! Katten zijn fijne huisdieren, ze komen graag op schoot liggen, vermaken zichzelf de gehele dag en hebben een heel goed jaag instinct. Katten jagen op muizen en ratten in en rondom je huis.
Inderdaad zijn er katten die regelmatig bepaalde delen van de gevangen muis laten liggen. Dat kan de hele achterkant van de muis zijn inclusief het darmpakket, maar inderdaad ook losse organen als de lever met galblaas etc etc.
Sommige katten brachten meer dan tien prooien per maand thuis. Daarbij was nog niet eens meegerekend dat ze meestal maar een op de drie onfortuinlijke vogels of muizen aan het baasje lieten zien. De rest eten ze op of laten ze elders achter.
Regelmatig vallen vogels ten prooi aan 's lands meest gehouden huisdier. De cijfers over aantallen slachtoffers lopen uiteen, maar uitgaand van de laagste schattingen, zou het gaan om zo'n 18 miljoen vogels per jaar, die door huiskatten en verwilderde katten worden gedood.
Muizen ruiken katten en weten: waar een kat is, is onheil. Daarom zullen ze je huis liever mijden.
Wanneer een kat een speelgoedmuis in het voerbakje legt tijdens het eten, houdt hij zichzelf eigenlijk een beetje voor de gek. Hij wilt heel graag geloven dat hij een echte muis heeft gevangen. In het wild nemen katachtigen hun prooi mee naar een veilige plek, zoals hun voederplaats.
Dit doen ze om troost en verzorging te zoeken. Ze voelen zich dus op hun gemak bij je, maar willen toch nog wat meer aandacht.
Katten hebben een haast “fysieke" noodzaak om zichzelf te verstoppen om zich te isoleren van de rest van de wereld, om zich te kunnen ontspannen of om het territorium te controleren.
In principe hebben katten geen verschillende soorten voer nodig. Alleen droogvoer is voldoende, maar je kunt het aanvullen met natvoer, zoals verse mousse van bijvoorbeeld kip of tonijn. Het is goed om natvoer op vaste momenten op de dag te geven. Wil je je poezenbeest een extra traktatie geven?
Als een kat honger heeft, zal ze haar prooi vrijwel helemaal opeten. Vrijwel niets blijft over. Na het verorberen van een vogel resten slechts veren, de snavel en de pootjes. Eerst rukt de kat de grotere, onverteerbare, veertjes los.
Is de vogel gewond, bijvoorbeeld gepakt door een kat of aangereden, pak de vogel dan op. Gebruik handschoenen of een handdoek. Doe het dier in een doos met een doek erover, dan is het dier minder angstig en breng het dier zo snel mogelijk naar de juiste opvang.
Een bijzondere prooi van onze huiskatten is de spitsmuis. Spitsmuizen (Soricidae) komen uit de familie van zoogdieren, uit de orde mollen en spitsmuizen. Bij mollen en spitsmuizen scheiden de speekselklieren een giftige substantie uit. Dit is de reden dat mollen en spitsmuizen door katten meestal niet worden opgegeten!
Op onze schoot liggen is heerlijk comfortabel en helpt om hun lichaamstemperatuur verhoogd te houden. Eigenlijk zijn wij dus hun eigen persoonlijke radiator. Wanneer je kat zich op jouw schoot krult, betekent dat ook dat hij zich veilig voelt en je voldoende vertrouwt om zijn persoonlijke bewaker te zijn.
Wie z'n kat 's nachts binnen wil houden moet hier rekening mee houden: in de nacht gaat hij namelijk het allerliefst jagen, rennen en spelen: dat kan slecht voor je nachtrust zijn :-) Want waar de kat 's nachts op jacht gaat, daar slaapt hij overdag vooral. Uren achtereen kan je kat heerlijk in dromenland zijn!
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.