Vocht vasthouden
Als je voldoende water drinkt kun je dit verhelpen. Dan spoel je als het ware het zout weer uit je lichaam. Hiermee raak je ook het overtollige vocht kwijt.
Zout ervaren we vaak als een harde smaak. Om een gerecht minder zout te maken, kan je er dus iets zachts en romigs aan toevoegen. Een beetje (zure) room, wat avocado, yoghurt,… Het maakt je gerecht wel rijker maar toomt het zout extra in!
Maar vaak krijgen we op een dag meer zout binnen dan we nodig hebben. Ons lichaam raakt dat zout dan kwijt door het uit te plassen of via ons zweet. Bij het eten van teveel zout kan je een hoge bloeddruk krijgen, en dat verhoogt de kans op hart-en vaatziekten.
Mocht je vlees bijvoorbeeld te zout zijn, zorg er dan voor dat je een ongezouten en ongekruid bijgerecht erbij serveert, denk hierbij aan ongezouten aardappelen of rijst. Als het vlees nog niet gebakken is, kun je het ook in water leggen om het zout eraf te laten spoelen.
Andere smaak toevoegen
Door een andere sterke smaak toe te voegen kun je de zoute smaak neutraliseren. Denk aan suiker, citroensap of azijn. Zoet en zuur leiden de aandacht af.
Verdunnen: de makkelijkste manier is natuurlijk door meer water of bouillon toe te voegen, let er wel op dat ook dit niet te zout is. Verdun de soep door steeds kleine beetjes toe te voegen en blijf proeven. Dit werkt overigens het beste bij soepen op waterbasis en minder goed bij romige of dikke soepen.
Zout wordt in Nederland gewonnen door oplosmijnbouw. Diep in de grond zit een zoutlaag. Hier wordt zoet water ingebracht, waarin het zout oplost. Het zoute water (pekel) wordt opgepompt.
Wat gebeurt er wanneer u teveel zout eet? Wanneer u te veel zout eet kunt u last krijgen van een hoge bloeddruk. Dit kan leiden tot een hoger risico op hart- en vaatziekten en nierschade.
Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten.
Voeg zuur of zoet toe
Zijn bovenstaande oplossingen niet toepasbaar en is bijvoorbeeld je stoofvlees veel te zout geworden? Voeg zuur (citroen, azijn, tomaten) en/of zoet (suiker, honing, wortel, fruit) toe. Het ligt eraan hoe zout je gerecht is, maar deze smaken kunnen het zout tot op zekere hoogte maskeren.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
Een te hoge zoutinname kan leiden tot de volgende ongewenste effecten op de gezondheid: Verhoogde bloeddruk. Te veel zout zal ertoe leiden dat het lichaam meer vocht vasthoudt. Hierdoor zit er meer vocht in de bloedvaten, staat er meer druk op de bloedvaten en moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen.
Meer zout eten = vocht vasthouden. Je lichaam streeft altijd naar een bepaalde zout/vocht balans. Je nieren zorgen ervoor dat het teveel zout wordt afgevoerd. Alleen kost dit tijd, meestal een paar dagen.
Zes gram fijn keukenzout zijn dus zo'n drie halve theelepels. In werkelijkheid krijgen we drie volle theelepeltjes binnen. Wij vrouwen eten gemiddeld 7,5 gram zout per dag. Mannen zelfs bijna 10 gram.
Wat gebeurt er als je 4 eetlepels zout eet? Van die 6 gram zout is 2,4 gram natrium, en dat is de boosdoener als het gaat om je gezondheid. Natriumchloride verhoogt namelijk de bloeddruk, wat kan leiden tot hart-, hersen-, nier- en vaataandoeningen.
U merkt meestal niets van een hoge bloeddruk. Het geeft meestal geen klachten. Alleen bij extreem hoge bloeddruk kunt u duizelig zijn, wazig zien, hoofdpijn hebben of overgeven.
Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op het krijgen van een hartinfarct of beroerte. De gemiddelde Nederlander krijgt zo'n 9 gram zout per dag binnen. De Hartstichting adviseert maximaal 6 gram zout per dag. Eigenlijk heeft het lichaam al voldoende aan 1 tot 3 gram per dag.
Als je vraag is of zout in het algemeen op kan gaan, bijvoorbeeld in de zee, nee dat gaat nooit op, omdat al het zout dat gewonnen wordt en gebruikt, bijvoorbeeld voor op de wegen(al is dat vaak zout van onder de grond) uiteindelijk weer in de zee terecht komt, via het grondwater of de riolering.
Hoe wordt gewonnen zeezout gescheiden van b.v. zand of andere verontreinigingen? Zeezout wordt gewonnen in bekkens door het water te laten verdampen. Het overgebleven zeezout wordt dan verzameld en schoongemaakt.
Van zout naar zoet
Het zout verwijderen uit zeewater heet 'ontzilting'. Eerst wordt het zeewater gekookt. Als het zeewater lang genoeg gekookt wordt, blijft al het zout op de bodem achter terwijl het zoete water verdampt. Deze waterdamp wordt opgevangen en afgekoeld.
Bouillon en soep: Neem 7-8 gram zout per liter.
De truc met het ei
Voeg het eiwit van enkele eieren toe aan een te zoute heldere soep. Het slorpt het teveel aan zout op en stolt, zodat je het gemakkelijk weer uit je soep schept.
Oeps, iets teveel kruiden toegevoegd.
Melk kan helpen om de scherpe kruiden te neutraliseren. Azijn of ketchup kan ook helpen om de scherpte te verminderen.