Yoghurt, (kokos)melk, boter, kaas en room staan bekend als goede blusmiddelen als je pikant eet. De zuivelproducten camoufleren de pittige smaak en verhelpen het branderige gevoel in je mond dankzij caseïne. Dit eiwit helpt capsaïcine, de stof die je mond in brand zet, af te breken.
Met melk en andere zuivelproducten
Melk en andere zuivelproducten bevatten juist een eiwit genaamd caseïne. Die bindt zich aan de capsaïcine waardoor er minder van het stofje direct op je tong terechtkomt. Dat scheelt weer. Werkt ook met (zure) room, yoghurt of boter!
De olie en de stof in de pepers die voor het branderige gevoel zorgen lossen sneller op met alcohol dan met water. Daarom kun je een scheutje pure alcohol of drank met een hoog alcoholpercentage (zoals bijvoorbeeld wodka) op je handen doen. De geur én pit zullen meteen verdwijnen.
Meng limoensap of balsamicoazijn door je gerecht
Niet alleen iets zoets, maar ook iets zuurs kan een té pittige smaak doen verdwijnen. En door iets zoets én zuurs toe te voegen verdubbel je zelfs het effect! Meng wat limoensap of balsamicoazijn door je gerecht en je zult merken dat de pittige smaak afneemt.
Melk of een ander melkproduct zoals yoghurt, slagroom, ijscrème... is de beste en snelste methode om komaf te maken met het brandend gevoel. Caseine, een eiwit in melk, neutraliseert het effect van capsaïcine. Bovendien bevatten melkproducten vet, waarin capsaïcine gemakkelijk opgelost wordt.
Voeg zuur toe
Om de pittigheid tegen te gaan, gebruiken veel van hun gerechten een flinke hoeveelheid zuur van citrus, azijn of zelfs ketchup. Een lepel kan echt wonderen doen om de pittigheid in balans te brengen en tegen te gaan.
Melk en andere zuivelproducten zoals ijs, yoghurt, room, boter of kaas eten. Capsaïcine is de stof in pepers die het branderige gevoel in je mond veroorzaakt. In zuivelproducten zit het eiwit caseïne en dat helpt om capsaïcine af te breken. Succes gegarandeerd.
De zoute smaak kan je neutraliseren door andere smaakpupillen te activeren. Net zoals suiker, werken ook zure producten perfect om het gerecht te neutraliseren. Citroen- en limoen(sap), verschillende soorten azijn en tomaten(puree) geven je gerecht weer een boost.
Zoete verslaat hitte
Iets zoets toevoegen aan een te pittig gerecht is een andere geweldige manier om de pittigheid te verminderen. Een snufje suiker of honing zou moeten werken. Of voeg een vleugje zoete ketchup toe. Als het een saus op basis van tomaten is, roer er dan nog wat tomatensaus en misschien een vleugje suiker doorheen.
Daarom kan hitte "leuk" zijn. Ons lichaam voelt capsaïcine, de belangrijkste actieve stof in chilipepers, en reageert er onmiddellijk op. Maar er treedt geen ernstige fysieke schade op aan de cellen . Capsaïcine "misleidt" het lichaam door het te laten denken dat het een echte verbranding ervaart.
Suiker of honing
De makkelijkste en snelste manier om eten minder pittig te maken is het toevoegen van een beetje suiker, honing of zoetstof. Zoet is het omgekeerde van pittig, dus als je een schepje suiker toevoegt aan een pittige saus of curry wordt deze vanzelf minder pikant.
Is pikant eten slecht voor je? Capsaïcine heeft een invloed op de zenuwuiteinden, spiercellen en het slijmvlies van je maag en darmen. Door pittig eten worden die geprikkeld. Daardoor is de kans op diarree groter, maar schadelijk is het volgens gastro-enteroloog Danny de Looze niet.
Belangrijk om te weten over capsaïcine op de huid
Pleister: u krijgt deze in het ziekenhuis. De pleister mag een half uur tot 1 uur blijven zitten. U heeft binnen 1 tot 3 weken minder pijn. De pleister blijft ongeveer 12 weken werken.
Dit gevoel is meestal mild en zou geleidelijk moeten afnemen na verloop van tijd bij voortgezet regelmatig gebruik van het medicijn. Als het brandende gevoel pijnlijk is of aanzienlijk ongemak veroorzaakt, was dan het behandelde huidgebied met zeep en koud water .
Hoewel het vaak wordt gebruikt bij het koken, kan het eten van te veel capsaïcine leiden tot irritatie van de mond, maag en darmen . Mensen kunnen braken en diarree krijgen. Het inademen van sprays met capsaïcine kan hoesten, ademhalingsmoeilijkheden, traanproductie, misselijkheid, neusirritatie en tijdelijke blindheid veroorzaken.
Als water geen optie is, kun je proberen het zout te verdoezelen met een andere smaakmaker. Limoen- of citroensap, balsamicoazijn, andere azijn, witte wijn, suiker of honing zijn heel goed in het neutraliseren van andere smaken. Zoet en zuur dus. Ga voor de smaak die het best bij je gerecht past.
Alles smaakte vreselijk zout. Zelfs een bak koffie of een glas water!”, ervaart Hans Belien. “En ik heb de hele dag die zoute bijsmaak in mijn mond.” Sinds er bij Hans Belien in februari 2021 een hersentumor ter grootte van een tennisbal werd verwijderd, is zijn smaak ernstig verstoord.
Een scheutje (balsamico)azijn, citroensap of blikje tomatenconcentraat kan wonderen doen om een te pittige gerecht in balans te brengen. Het zuur neutraliseert de pikante boventoon. Combineer je zuur en zoet, dan verdubbel je het effect zelfs!
Beter werkt het om een glas melk te drinken. In melk zit een kaasachtige stof die zich aan de olie bindt en daarmee voorkomt dat er nog meer stoom uit je oren komt. Heb je even geen melk bij hand, eet dan een hap brood, kroepoek of rijst.
Het kan zijn dat je na pittig eten ook een irritatie voelt bij het poepen. Dit komt doordat capsaïcine een stabiele stof is die niet snel wordt afgebroken. Het pittige gevoel dat je in je mond hebt bij het eten van pepers, kun je dus ook hebben bij het poepen.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. Het is echt geen pretje om deze peper te eten.
Capsaïcine heeft dan ook een duidelijke invloed op het maag- en darmsysteem: op het slijmvlies, de zenuwuiteinden en de spiercellen van de darmen. Bij pikant eten worden die elementen extra geprikkeld en scheidt de maag extra vocht af. Dit is niet schadelijk, maar door dat vocht krijg je veel sneller diarree.
Zuivel toevoegen
Melk en zuivelproducten bevatten een proteïne genaamd caseïne dat zich kan binden met capsaïcine voordat het onze tong bereikt, zodat het minder receptoren kan bereiken en de sensatie van pittigheid vermindert. Als uw gerecht te pittig is, probeer dan slagroom, yoghurt, zure room of boter toe te voegen om het te verzachten.
Verhoogde stofwisseling
Het feit dat het eten van chilipepers je stofwisseling kan verhogen is natuurlijk een groot voordeel! Het stofje capsaïcine zorgt ervoor dat je extra calorieën kan verbranden, wat ervoor zorgt dat een klein beetje chilipeper kan helpen bij gewichtsbeheersing.