Onbedoelde toegang tot de inhoud van een e-mail is bezwaarlijk, zeker als het gaat om medische gegevens. Deze gegevens zijn op grond van de privacywetgeving namelijk aan te merken als “bijzondere” persoonsgegevens en verdienen daarom een hoog niveau van bescherming.
Op haveibeenpwned.com kunt door simpelweg een e-mailadres of gebruikersnaam in te vullen achterhalen of u daar ook bij zit. De site voegt regelmatig de gegevens van nieuwe lekken toe. Daarom is het verstandig om hem zo nu en dan te bezoeken om te weten of u nog veilig bent.
ProtonMail
ProtonMail is de meest bekende beveiligde e-mailprovider. Het is open source, gevestigd in Zwitserland, en biedt end-to-end asymmetrische encryptie. Je kunt ProtonMail gratis gebruiken als je minder dan 150 berichten per dag verstuurt en niet veel opslagruimte nodig hebt.
Als u een e-mailbericht in Outlook versleutelt, betekent dit dat het wordt geconverteerd van leesbare tekst zonder tekst naar gecodeerde boltekst. Alleen de ontvanger met de persoonlijke sleutel die overeenkomt met de openbare sleutel waarmee het bericht is versleuteld, kan het bericht ontcijferen om te lezen.
Gegevens die je invult op de phishing-website worden afgevangen en bijvoorbeeld je rekening te plunderen. Nepmails zijn ook nog steeds een belangrijke manier om virussen te verspreiden. Vooral ransomware die je persoonlijke bestanden versleutelt is gevaarlijk. De schaal waarop phishingmails worden verstuurd is enorm.
URL-spoofing
Een oplichter stuurt je een link (URL) naar een website, bijvoorbeeld via een e-mail of tekstbericht. De link lijkt echt, maar gaat in werkelijkheid naar een gevaarlijke website. De crimineel maakt in zo'n nagebootste URL handig gebruik van kleine spelfouten en letters die op elkaar lijken.
E-mailvirussen zijn echt, maar computers worden niet meer geïnfecteerd door alleen e-mails te openen. Gewoon een e-mail openen om deze te bekijken is veilig, hoewel het nog steeds gevaarlijk kan zijn om bijlagen te openen.
Eén bericht versleutelen
Klik in een bericht dat u opstelt op Bestand > Eigenschappen. Klik op Beveiligingsinstellingen en schakel het selectievakje Berichttekst en bijlagen versleutelen in. Stel uw bericht op en klik op Verzenden.
Het gevoeligheidsniveau van een bericht instellen
Klik in het concept-e-mailbericht op Bestand >Eigenschappen. Selecteer Instellingenin de lijst Gevoeligheid de optie Normaal, Persoonlijk, Privé of Vertrouwelijk. De standaardwaarde is Normaal. Selecteer Sluiten.
Waar mogelijk beschermt Gmail je informatie door je e-mails automatisch te versleutelen. Ze worden dan tijdens de bezorging omgezet in een code. Deze beveiligingstool heet Transport Layer Security (TLS) en voorkomt dat anderen je e-mails kunnen lezen.
De eenvoudige manier om opties aan te passen in Gmail en de sterke filteropties, maakt Gmail meer geschikt voor thuisgebruik. De uitgebreide mogelijkheden van Outlook, en dan met name de vele add-ins, zorgen er dan weer voor dat Outlook uitermate geschikt is voor op kantoor.
Protonmail is de veiligste keuze voor een e-mailprogramma. Het is ontwikkeld in Zwitserland en valt onder de strenge privacywetten van dat land. Je kunt de beveiliging zelfs nog extra opschroeven in de instellingen.
Secure eMail is de e-mailoplossing waarmee je beveiligd en aangetekend vertrouwelijke en privacygevoelige informatie kan delen. Zo kan je organisatie zorgeloos privacy- en bedrijfsgevoelige informatie en belangrijke documenten delen. Geen risico op menselijke fouten of een datalek.
Hiervoor hoef je alleen maar naar de HPI-website te gaan, je e-mailadres in te voeren en op de button "Check e-mail address!" te klikken. De tool geeft niet alleen antwoord op de vraag "Is mijn e-mail gehackt?", maar checkt ook of andere persoonlijke informatie online gepubliceerd of misbruikt is.
De betrokken belangenverenigingen adviseren huisartsen om veilige systemen te gebruiken. Emailservices als Hotmail en Gmail zijn niet per defenitie onveilig. "Als je bijvoorbeeld tweestapsverificatie gebruikt, is het al aanzienlijk veiliger", zegt RTL-techjournalist Harm Teunis.
Juist als u aan consumenten en burgers e-mailt dan is de AVG van toepassing. Dit betekent dat e-mails geen persoonlijke informatie mogen bevatten. Wilt u toch persoonlijke informatie verzenden per e-mail? Dan moet u gebruik maken van veilige e-mails; AVG e-mails.
Zowel Outlook als Gmail hebben voordelen en nadelen. In het kort: Gmail is over het algemeen meer geschikt voor thuis- en privégebruik, terwijl Outlook inloggen vooral geschikt is voor zakelijk gebruik. In de praktijk ben je natuurlijk helemaal vrij om te kiezen.
Met versleuteling worden gegevens geconverteerd naar onleesbare tekst. De onleesbare tekst kan alleen worden gedecodeerd met een geheime sleutel. De geheime sleutel is een nummer waarvoor het volgende geldt: Het wordt gemaakt op uw apparaat en op het apparaat waar u berichten naartoe stuurt.
Via zo'n link komt u op de website van oplichters terecht, vaak een goede imitatie van de website van een bank of bekende organisatie. Als u op zo'n nep-website uw inloggegevens en eventueel aanvullende codes invult, geeft u deze gegevens aan criminelen. Zij kunnen met die gegevens inloggen op uw echte account.
Overzicht van phishing mails die in omloop zijn
Gelukkig kun je op de website van de fraudehelpdesk een duidelijk overzicht bekijken van phishing mails die in omloop zijn. Dit zijn e-mails die in Nederland worden verstuurd naar verschillende en zijn gemeld door gebruikers of instanties.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Denk aan online een telefoonabonnement of bankrekening afsluiten met een kopie van je identiteitsbewijs. Daardoor neemt de kans op identiteitsfraude toe. Een oplichter heeft dan alleen nog een kopietje van jouw ID nodig. Het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) krijgt elk jaar vele honderden meldingen.